Ple municipal

Vilanova cedeix un terreny al Parc Sanitari Sant Joan de Déu per un nou centre d'atenció a la salut mental

Després de l'anunci d'externalització de serveis, el ple municipal aprova estudiar la viabilitat de l'organisme autònom AISSA

Vilanova cedeix un terreny al Parc Sanitari Sant Joan de Déu per un nou centre d'atenció a la salut mental. Ajuntament de Vilanova

Vilanova cedeix un terreny al Parc Sanitari Sant Joan de Déu per un nou centre d'atenció a la salut mental. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha donat llum verda unànime aquest dilluns a la cessió d'una parcel·la de terreny per a la construcció d'un equipament d'atenció a la salut mental i les drogodependències del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. L'objectiu és ubicar en un mateix edifici els serveis de salut mental infantil-juvenil i d'adults del territori, així com el Centre d'Atenció i Seguiment de Drogodependències (CASD).

El regidor de Salut, Oriol Huguet, ha manifestat que aquest això permetrà que la ciutat i la comarca comptin amb “un equipament especialitzat en el qual es faciliti el treball conjunt entre els tres serveis, així com un centre de dia més ampli, i per tant s'ofereixi una millor atenció”. D'aquesta manera, es preveu també facilitar la continuïtat en l'assistència dels usuaris i usuàries en diferents etapes situacions de la seva vida, seguint la línia assistencial del Pla Director de Salut Mental i Addiccions.

L'acord aprovat recull els paràmetres urbanístics de la concessió demanial, en la qual l'ens beneficiari haurà d'obtenir els títols urbanístics necessaris, els permisos i les autoritzacions per a la construcció i el desenvolupament de l'activitat. El solar que acollirà l'equipament, situat a la ronda Ibèrica a la part posterior de l'Hospital de Sant Antoni Abat, es concedirà per 50 anys. Actualment els tres serveis ocupen espais diferents a les dependències de l'Hospital i el seu entorn, però en els darrers anys s'han fet insuficients per atendre adequadament les persones usuàries.

D'altra banda, el Ple municipal també ha aprovat, amb el suport de Som VNG, l'abstenció del PSC i el vot contrari de C's, la finalització del contracte de neteja -ja que des de l'1 de juny el servei és gestionat per l'Ajuntament- i la fixació del preu de prestació del servei de recollida de residus en 3,5 milions d'euros, per tal que l'empresa Valoriza continuï realtizant el servei en pròrroga forçosa fins que es porti a terme l'adjudicació del nou contracte.

Així mateix, s'ha aprovat donar continuïtat al servei actual de jardineria prestat també per Valoriza, fins que s'adjudiqui el nou contracte. La licitació, que es troba en període de presentació d'ofertes, ha rebut una al·legació.

Acord per estudiar la viabilitat d'AISSA

El Consistori ha decidit per unanimitat continuar estudiant la situació econòmica i organitzativa de l'Organisme Autònom Municipal AISSA, per tal de trobar alternatives a la proposta que va presentar el govern municipal la setmana passada. Aquest acord s'ha produït a partir d'una moció presentada per urgència pels grups de PSC i Som VNG, que demanava garantir el model d'atenció social i sanitària, l'equiparació de les treballadores a les condicions del conveni laboral de l'Ajuntament, i encarregar una auditoria externa sobre la realitat d'AISSA.

Per part del PSC, la regidora Gisela Vargas ha argumentat que “no podem deixar perdre un model d'atenció que va ser pioner, cal que parlem d'alternatives i fer una foto externa de la situació”. Per part de Som VNG, el regidor Juanma Rodríguez ha acusat el govern d'haver presentat la seva alternativa “o el caos” i que aquesta alternativa suposava “desmantellar AISSA i externalitzar la majoria dels serveis”. També des de C's s'ha manifestat el seu suport, preguntant-se “per què AISSA era viable fa tres anys i ara no”.

L'alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, ha respost els grups de l'oposició recordant que en el Consell Rector d'AISSA en què es va presentar la proposta del govern va reiterar “fins a tres vegades”, que es tractava d'una proposta “per començar a caminar”, per obrir l'opció a parlar-ne. Igualment, ha afirmat que “es tracta de salvar el servei i les treballadores”, presents en el Ple. “Cal tenir-les en compte, però no enganyar”, ha expressat.

Igualment, el regidor de Salut, Oriol Huguet, ha insistit que la proposta presentada era “oberta en fórmula i terminis” i que la intenció del govern era portar al proper Ple l'inici d'un procés d'anàlisi de la viabilitat, “perquè n'hem de parlar seriosament i rigorosament”. Tot i que els grups que han presentat la moció no han acceptat les esmenes proposades pel govern, el regidor ha argumentat el vot favorable: “parlarem, buscarem i esperem trobar la solució”, ha dit.

Debat d'altres mocions

Pel que fa a la resta de mocions, el Ple ha donat el vist-i-plau a la proposta del PSC per iniciar una modificació del Reglament de Participació Ciutadana per tal que els sindicats i comitès d'empresa puguin intervenir en el Ple municipal, tal com ho poden fer les entitats. Així mateix ha obtingut majoria la creació d'una comunitat energètica local a Vilanova i la Geltrú, a proposta de Som VNG, i també l'adhesió a la Xarxa Europea de Corresponsals Regionals i Locals, moció presentada per C's.

En canvi, han decaigut, amb els vots contraris del govern i vot de qualitat de l'alcaldessa, les mocions del PSC i Som VNG, i de C's, respectivament, sobre el barri del Prat de Vilanova. En la primera, per la millora del pont, el govern ha argumentat que es compta amb un projecte per arranjar aquest pont i dos més de la ciutat, amb pressupost de 2023.

La segona moció ha estat defensada per Rubén Domènech en representació de l'AV del Prat i ha demanat que es rehabiliti la caseta d'obra situada prop de la platja perquè faci de local per al veïnat. Per part del govern s'ha exposat que la ubicació de la caseta no és l'adequada per a aquest tipus d'equipament, ja que l'objectiu és protegir i renaturalitzar la Platja Llarga, i que properament s'obrirà en aquesta zona un centre d'interpretació de la fauna i la flora.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local