Ple municipal

L'Ajuntament de Vilafranca ha de destinar 370 mil euros per fer front al sobrecost de la factura de la llum

El ple va aprovar una modificació de crèdit de 800 mil euros, dels quals 372 mil es destinaran a cobrir el sobrecost de la factura de la llum que ha tingut fins aquest mes de setembre

L'Ajuntament de Vilafranca ha de destinar 370 mil euros per fer front al sobrecost de la factura de la llum. Ramon Filella

L'Ajuntament de Vilafranca ha de destinar 370 mil euros per fer front al sobrecost de la factura de la llum. Ramon Filella

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La primera sessió plenària del nou curs polític a l'ajuntament de Vilafranca va estar marcada pel debat entorn la crisi energètica i la necessitat de trobar solucions de cara al futur immediat. Es va aprovar una modificació de crèdit de 800 mil euros, dels quals 372 mil es destinaran a cobrir el sobrecost de la factura de la llum que ha tingut fins aquest mes de setembre l'ajuntament vilafranquí. El tinent d'alcalde Aureli Ruiz es va mostrar molt preocupat per l'actual situació i va avançar que aquestes xifres continuran creixent en els propers mesos.

Més enllà d'aquest greu entrebanc econòmic, el ple també va discutir i aprovar fins a tres mocions vinculades a la crisi energètica. El consens entre les diferents formacions polítiques va ser molt elevat el que posa de manifest a preocupació que genera el tema.

Vilafranca en Comú i la CUP van presentar una moció a petició de la plataforma “No a la MAT Alt Penedès” en la que es demanava posicionar-se en contra del projecte de nova línia d'alta tensió que ha de creuar bona part de la comarca. Tots els grups van votar-ho a favor, a excepció de C'S i d'aquesta manera Vilafranca es va afegir a La Bisbal del Penedès i Sant Jaume dels Domenys que també ho han fet les darreres setmanes.

Representants de la plataforma ciutadana van intervenir al ple recordant que el projecte preveu grans torres de molt alta tensió que acabaran afectant al voltant d'11 mil hectàrees de terreny, moltes de les quals d'alt valor paisatgístic. A més van palesar la “contradicció” que suposa tirar endavant un canvi de model energètic i, en canvi, posar damunt de la taula un macroprojecte basat en línies d'alta tensió creuant pel territori.

Per altra banda, Vilafranca en Comú va presentar una moció en la que demanava l'actualització de l'anomenat Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC). Es tracta d'un document redactat el 2016 i aprovat el 2019 per la major part d'ajuntaments del país, també el de Vilafranca, que estableix una sèrie de mesures per combtare el canvi climàtic i apostar per energies sostenibles. Tots els grups hi van votar a favor. Des de VeC es va recordar que les dades que aporta el pla estan desfasades i que cal renovar-lo i, a més, accelerar tots els processos que proposa.

El seguit de mocions es va completar amb una altra d'ERC en la que reclamava un pla de xoc a nivell estatal per afrontar la crisi energètica. El text proposa que l'estat creï un fons específic que hauria d'evitar que els ajuntaments es trobin situacions que puguin no arribar a gestionar.

Més enllà del debat energètic hi va haver polèmica al respecte d'una moció de la CUP que demanava l'obertuta d'una nova línia d'educació infantil de P-3 per cobrir la demanda de les famílies que es van quedar sense plaça a principis de curs. La regidora d'Educació, Xell Montserrat, va recordar que l'ajuntament ha de complir el decret de la Generalitat que demana una escolarització el màxim d'equilibrada  que busca lluitar contra la segregació escolar. Montserrat va assenyalar que generar una sobreoferta de places públiques provoca un augment de la segregació.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local