Consell comarcal

El Garraf impulsa un Pla de Sostenibilitat per assolir la neutralitat climàtica el 2050

Entre les accions es desenvoluparan hi ha la posada en marxa de l’Oficina de transició energètica, apostar per la biomassa, elaborar un catàleg de refugis climàtics i implementar el Pla de gestió de l’espai natural dels Colls i Miralpeix

El Garraf impulsa un Pla de Sostenibilitat per assolir la neutralitat climàtica el 2050. Susana Nogueira

El Garraf impulsa un Pla de Sostenibilitat per assolir la neutralitat climàtica el 2050. Susana Nogueira

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell Comarcal del Garraf i la Diputació de Barcelona han elaborat el Pla de sostenibilitat del Garraf per tal de coordinar les accions dels municipis per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i establir noves estratègies d’adaptació a les conseqüències del canvi climàtic. El diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar; la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo i la gerent de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Imma Pruna, han presentat aquest dimecres el Pla.

Els objectius principals del Pla de Sostenibilitat del Garraf són acompanyar els municipis de la comarca a assolir la neutralitat de carboni per al 2050; aplicar estratègies comarcals per accelerar la transició energètica; establir els objectius d’adaptació al canvi climàtic de la comarca; localitzar els ODS a les polítiques climàtiques; i la cogovernança, que seria identificar els principals actors rellevants.

Tots els municipis de la comarca estan adherits al Pacte de les Alcaldies (corrent principal del moviment Europeu que involucra les Autoritats Locals i la seva ciutadania en la lluita contra el canvi climàtic) i disposen del pla d’acció. Canyelles, Sant Pere de Ribes i Sitges tenen aprovats el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES), plans d’acció vigents fins al 2020 i que tenien com a objectiu la reducció en un 20% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH). A més, Sitges i Sant Pere de Ribes estan adherits al nou Pacte (55%). Pel que fa a Cubelles, Olivella i Vilanova i la Geltrú tenen aprovats els Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC).

Transició energètica

En la transició energètica el Pla analitza les dades de consums energètics disponibles i les emissions de GEH associades del conjunt de municipis de la comarca, també el potencial del Garraf tant en termes d’implantació de renovables, d’estalvi i deficiència com de mobilitzar la societat civil i el teixit productiu perquè siguin proactius en la transformació energètica del municipi i així poder avançar cap a un model de generació energètica distribuïda.  La majoria del consum està associat al transport (48%), segons les dades del 2019.

Pel que fa al potencial de producció d’energia solar, les característiques de les edificacions de la comarca, amb molts habitatges unifamiliars i dispersos, facilita la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en règim d’autoconsum. Les dades indiquen que des de 2005 fins al 2019 la tendència ha estat d’un notable creixement en el consum d’energia de fons renovables, amb una variació del 380%. Malgrat aquest augment significatiu, el percentatge de fonts renovables encara es manté baix davant el consum total energètic: 4%.

En l’inventari d’instal·lacions fotovoltaiques en equipaments municipals s’ha identificat fins a 73 equipaments que tenen una potència instal·lada de 3,4 MWp. Per altra banda, en el referit al sostre residencial i d’equipaments, la comarca també disposa de nombroses àrees o polígons d’activitat econòmica. En l’anàlisi es detecta que a vegades aquests sostres no estan dissenyats per suportar el pes dels mòduls fotovoltaics.
Pel que fa al potencial de producció d’energia tèrmica, les característiques de la comarca amb una producció forestal baixa, comporta que la producció local d’energia per a usos tèrmics a partir de biomassa sigui moderada. La climatologia, amb hiverns suaus,  també fa que la demanda de biomassa sigui baixa i per això no s’estableix com un incentiu per a la producció de biomassa com a combustible per a estufes i calderes. La Mancomunitat Penedès – Garraf ha posat en funcionament un nou Servei de Gestió Forestal i Energia per portar a terme accions de prevenció d’incendis, la biomassa circular, la transició energètica i la mobilitat sostenible.

El Consell Comarcal del Garraf coordina el Projecte d’eficiència energètica al Garraf, un projecte finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), que inclou actuacions per afavorir l’economia baixa en carboni. També participen tots els ajuntaments de la comarca. Es tracten d’actuacions d’Instal·lació d’una caldera de biomassa i xarxa de calor als edificis municipals de Canyelles; adequació de les instal·lacions d’enllumenat públic a la normativa de contaminació lluminosa als onze centres de comandament de Cubelles; instal·lació d’una xarxa de calor amb biomassa per a edificis municipals i pel nucli urbà de Les Roquetes a Sant Pere de Ribes; millora d’enllumenat públic del sector Plans d’Aiguadolç i del sector Cases Noves, de l’avinguda Emerencià Roig i Raventós i zona de cobertura a Sitges; calefacció, climatització i adequació de les fusteries de Can Pahissa, a Vilanova i la Geltrú i substitució i millora energètica dels aparells de climatització del Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

40 accions

El Pla defineix un mapa d’actors per a la seva implementació: administració pública, ciutadania i teixit empresarial. L’estudi compta amb 40 accions que es divideixen en sis eixos: salut, riscos, protecció civil i emergències; gestió de recursos i economia circular; transició energètica; governança; muntanya; i litoral. Entre les accions es troba la posada en funcionament de l’Oficina comarcal de transició energètica, continuació de la implementació de les actuacions del Projecte d’eficiència energètica del Garraf; establir criteris en la compra de la biomassa per afavorir la gestió forestal sostenible a la comarca; elaborar un catàleg de refugis climàtics i implementar el Pla de gestió de l’espai natural dels Colls i Miralpeix.

El diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, ha manifestat que aquest Pla “és imprescindible per les administracions per saber on estem i cap a on anem i així cercar la neutralitat climàtica. Les altes temperatures d’aquesta tardo, demostra que el canvi climàtic és una  realitat”. “Aquest Pla són accions que es poden tirar endavant amb recursos, com s’ha fet amb el Programa sectorial Renovables 2030, que treballa tres línies pel món local: canvi d’enllumenat públic, instal·lació de plaques fotovoltaiques i de calderes de biomassa. En aquest territori a partir d’aquest programa hem signat projectes per un valor de 2.300.000 euros. Per això és imprescindible que quan ens plantegem fites tinguem recursos econòmics suficients i necessaris per afrontar-los”.

La presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, ha dit que aquest pla “és el fruit del treball conjunt i de la cooperació” i el seu repte és que “tots estiguem compromesos amb el medi ambient i que a partir d’ara siguem capaços de continuar amb les accions del Pla i que tots els recursos que venen d’altres administracions siguin per avançar”. “És important que a la vegada que mirem com podem millorar tot el que és públic, acompanyar el teixit productiu i el teixit econòmic de la comarca, hem de preocupar-nos per la ciutadania. El Consell aportarà recursos tècnics perquè el ciutadà tingui accés a tots els ajuts perquè la seva economia sigui més sostenible”.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local