Eleccions municipals 2023

La CUP de Vilanova i la Geltrú presenta les sis persones que encapçalaran la llista en les properes municipals

L'Assemblea Popular va decidir “no establir encara la posició concreta que ocuparan a la llista electoral”

La CUP de Vilanova i la Geltrú presenta les sis persones que encapçalaran la llista en les properes municipals. CUP

La CUP de Vilanova i la Geltrú presenta les sis persones que encapçalaran la llista en les properes municipals. CUP

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La CUP de Vilanova i la Geltrú ha presentat aquest dissabte, en una roda de premsa celebrada al parc del Molí de Vent, l'equip de sis persones que encapçalaran la llista per les eleccions municipals del proper maig. L’ex-regidora Marta Guinda ha estat l’encarregada d’obrir l’acte i ha explicat el procés d’elecció de candidatures que s’ha utilitzat enguany, més obert i participatiu, amb l’objectiu de “cercar un equip consensuat i representatiu de l’Esquerra independentista i dels moviments socials de la ciutat”. Després d’haver rebut nombroses propostes, es va procedir a convocar la jornada de votacions per escollir-ne les sis primeres persones, que van ser ratificades pel màxim òrgan de decisió de la CUP, l’Assemblea Popular. En aquesta Assemblea Popular es va decidir, també, “no establir encara la posició concreta que ocuparan a la llista electoral”.

L’ex-regidora ha fet especial èmfasi en presentar les que seran “les cares visibles de la candidatura durant aquest procés electoral” com una “proposta de representació col·lectiva, de lideratges corals i de suport mutu, un equip que defuig de personalismes i torna a trencar amb les dinàmiques de la política institucional i dels partits tradicionals”. Així és com es presentava el projecte de la CUP a Vilanova fa més de 15 anys i així és com volen que segueixi. Convençudes i decidides que és la millor manera de defensar el projecte rupturista d’unitat popular a l’Ajuntament de la ciutat.

És per tot això que al capdavant de la candidatura hi haurà un equip format per la Tània Reyes, la Núria Araüna, la Marina Bau, el Jaume Aibar, el Josep Manel Ametllé (Jota) i el Pau Formatger. Els sis membres de la llista han fet una explicació d’algunes de les línies d’acció política de la formació anticapitalista per la propera legislatura.

La Tània Reyes, de 42 anys, educadora social i militant de diverses organitzacions de drets socials, ha constatat “la greu situació d’exclusió i d’emergència social, de crisi habitacional i d’empobriment que patim moltes veïnes d’aquesta ciutat” i ha defensat l’aposta per un “projecte polític que posi la vida de les persones al centre i no pas els beneficis del capital”. Tània ha recordat la quantitat d’habitatges buits que hi ha actualment la ciutat, l’encariment dels lloguers, la pujada dels preus dels serveis bàsics i ha remarcat la necessitat de revertir aquesta situació, des de les competències en matèria de serveis socials i habitatge de l’Ajuntament i, sobretot, des de la lluita diària als carrers.

La Núria Araüna, de 41 anys, antropòloga social, doctora en comunicació audiovisual i militant de diferents organitzacions de l’Esquerra independentista, ha posat en valor la ciutat acollidora que és Vilanova i la Geltrú, convençuda que ha de continuar essent una “vila que garanteixi el compliment dels drets de tot el veïnat, independentment de la seva procedència o situació administrativa”. Posant en valor el protocol d’empadronament que la CUP va aconseguir implementar durant el primer any de mandat, ha recordat que és urgent “aturar el racisme social i institucional que genera l’estigmatització de les persones migrades i els discursos d’odi.” Durant la seva intervenció ha advertit que durant els darrers anys s’han normalitzant els discursos feixistes, racistes i LGTBI-fòbics als mitjans de comunicació i que l’extrema dreta ha entrat tranquil·lament a les institucions. “A Vilanova i la Geltrú, és el deure de totes nosaltres parar-los els peus, desmuntar les seves mentides i confrontant-los directament.”

La Marina Bau, de 25 anys, graduada en ciències polítiques, agent d’igualtat i militant d’Endavant Garraf, ha explicat la necessitat de “seguir avançant en la construcció feminista dels nostres barris, viles i ciutats” que passa, en part, per seguir “exigint la adequada il·luminació de la via pública, uns serveis de transport públics segurs, punts d'informació i atenció gratuïts en tots els espais d'oci nocturn, nous habitatges per a dones i famílies monomarentals víctimes de la violència masclista i una ampliació del pressupost i els serveis de la regidoria d’equitat”.

En Jaume Aibar, de 66 anys, llicenciat en Història, diplomat en Educació Social i “inactiu laboral” però molt actiu en moviments socials, forma part de la CUP de VNG i d’Endavant Garraf. Ha remarcat la necessitat de protegir i enfortir el sistema públic sanitari, educatiu i de dependència, enfront una onada de privatitzacions i instromissions judicials que els posen en perill. A Vilanova i la Geltrú, ha defensat la necessitat de “mantenir les línies escolars, reduir les ràtios d’alumnes per classe, garantir la gratuïtat del servei de menjador i activitats extraescolars per les famílies vulnerables i exigir el compliment dels compromisos econòmics en matèria d’inclusió”. Ha anunciat que des de la CUP “denunciarem i ens oposarem activament a qualsevol intent d’externalització o privatització, total o parcial, d’AISSA, organisme municipal d’assistència i serveis socials en matèria de dependència i gent gran”

El Josep Manel Ametllé (Jota), de 30 anys, graduat en Ciències polítiques i actualment assessor del Grup municipal, és militant de la CUP i participa activament del teixit associatiu de la ciutat. Ha centrat la seva intervenció en la necessitat d’un creixement urbanístic limitat i al servei de les persones, que “blindi la Platja Llarga, els dos sectors de l’Ortoll i l’Eixample Nord”, advertint que Vilanova i la Geltrú no ha de ser “la ciutat dormitori de l’àrea metropolitana de Barcelona”. Ha denunciat també les traves burocràtiques que cada vegada més es troben les entitats per realitzar actes i ha denunciat l’aposta de l’Ajuntament ”per un parc comercial de grans multinacionals que deixa tocat de mort el comerç local, de proximitat i de qualitat, que dinamitza els barris i fa xarxa veïnal”. Finalment, ha reivindicat la necessitat de “pacificar al centre, millorar la xarxa de carrils bici i oferir un transport públic digne”

Finalment, el Pau Formatger, de 31 anys i enginyer industrial, ha estat militant en diferents organitzacions i actualment ho fa a la CUP, a la COS i al Sindicat de Llogateres. Ha fet una denúncia de la situació repressiva que viuen diverses companyes de la ciutat “que van posar el seu cos per protegir el dret a l’autodeterminació del nostre poble”. En aquest sentit, ha criticat durament als dos partits processistes, Esquerra i Junts, per “tancar per dalt el que el poble va obrir des de baix” i els acusa d’”empresonar independentistes i negociar amb el PSOE reformes del codi penal infames”. Reitera el compromís de la CUP per seguir treballant per “la independència dels Països Catalans i l'amnistia de totes les represaliades polítiques”.

L’acte de presentació ha conclòs amb la intervenció d’en Carles Riera, diputat al Parlament de Catalunya, que ha presentat la campanya “gent que lluiti és el que cal”, exposant la situació de crisi nacional, social i ecològica en la que ens trobem i apel·lant a la necessitat de tornar a sortir als carrers, per lluitar i defensar el projecte d’unitat popular i una vida digne de ser viscuda

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local