Equipaments

El futur de l'edifici de les Calderes de Vilanova es decidirà amb un procés de participació ciutadana

El govern municipal preveu que el pla d'usos de l'equipament, que ha de tenir caràcter social i comunitari, quedi definit l'any que ve

El futur de l'edifici de les Calderes de Vilanova es decidirà amb un procés de participació ciutadana. Ajuntament de Vilanova

El futur de l'edifici de les Calderes de Vilanova es decidirà amb un procés de participació ciutadana. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, i representants del govern municipal s'han reunit els darrers dies amb les associacions de veïns de Baix a Mar i de Ribes Roges, per tractar sobre el futur de l'edifici de les Calderes, que ha d'esdevenir un equipament d'ús social i comunitari al centre dels dos barris marítims. L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú ha explicat als representants veïnals que l'obtenció de 2 milions d'euros dels Pressupostos Generals de l'Estat permet posar fil a l'agulla en la rehabilitació d'aquest espai emblemàtic, herència visible de la presència de l'antiga fàbrica Pirelli i important mostra del patrimoni industrial i cultural. Es preveu que amb l'aportació estatal es pugui iniciar la recuperació de l'edifici, pel que fa al continent, i caldrà continuar cercant finançament per dotar-lo de contingut.

El primer pas en tot aquest procés per tornar a donar vida a l'edifici de les Calderes és elaborar una diagnosi que determini les necessitats d'intervenció, tenint en compte que l'espai està força deteriorat actualment. Aquest procés d'anàlisi, que s'iniciarà l'any que ve, es preveu que duri mesos, però simultàniament ja es pot començar a definir el pla d'usos del futur equipament.

Espai d'ús social i comunitari

Tal com han acordat Ajuntament i entitats veïnals, la redacció del pla d'usos comptarà amb un procés de participació ciutadana. Cal tenir present que l'aportació de l'Estat es destina específicament per a la recuperació d'un edifici de patrimoni cultural com a equipament d'ús social i comunitari, per tant ha de ser especialment dirigit a ser un espai de referència per als veïns i veïnes dels dos barris, per realitzar-hi activitats que afavoreixin la cohesió social.

Per al veïnat, la recuperació de l'edifici de les Calderes suposa dotar d'un equipament vital per a tot el barri mariner, “d'ermita a ermita”. Precisament, estudiar la viabilitat d'aquest edifici va ser una de les propostes guanyadores dels pressupostos participatius, presentada per la comunitat veïnal, i que comptarà amb una dotació de 100.000 euros.

Per als representants dels dos barris, una opció seria ubicar-hi una biblioteca pública, entre d'altres serveis. Aquesta possibilitat es podria plantejar actualment, gràcies a la inversió de l'Estat i la recent autorització de la Diputació de Barcelona per crear una tercera biblioteca a la ciutat, que aniria dotada de part del finançament necessari.

Des del govern s'ha manifestat que es continuarà cercant finançament per a la recuperació d'aquest edifici. De moment, s'ha obtingut l'aportació estatal de 2 milions d'euros, que es podran incloure de forma directa al capítol d'inversions del pressupost municipal 2023, per fer-ne ús els propers anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local