Ple municipal

Llum verda a l'Institut Municipal de Patrimoni Cultural que gestionarà els espais museístics de Vilanova

El ple municipal aprova mocions per commemorar el dia d'Europa, reclamar els pisos de la SAREB i un bus directe a la UAB, entre d'altres

Llum verda a l'Institut Municipal de Patrimoni Cultural que gestionarà els espais museístics de Vilanova. Ajuntament de Vilanova

Llum verda a l'Institut Municipal de Patrimoni Cultural que gestionarà els espais museístics de Vilanova. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dilluns l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha celebrat el primer ple de l'any, en el qual, entre d'altres, s'ha aprovat definitivament un canvi en els estatuts de l'Organisme Autònom Víctor Balaguer per modificar-ne el nom, com a Institut Municipal de Patrimoni Cultural. Aquest ha estat un dels punts destacats de la sessió plenària, que ha contingut també l'aprovació de les sis mocions presentades pels grups municipals.

Fins ara l'Organisme Autònom Municipal Víctor Balaguer ha estat l'ens encarregat de gestionar, conservar i divulgar els béns de patrimoni cultural sota custòdia municipal. A partir de l'aprovació d'aquest dilluns, aquest organisme esdevé l'Institut Municipal de Patrimoni Cultural, amb l'objectiu que la nova denominació representi de forma més àmplia i genèrica tot el patrimoni que gestiona.

L'ens renovat continuarà gestionant els equipaments museístics municipals de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer (que inclou el Museu Víctor Balaguer, la Biblioteca amb seu a la Casa del Marquès de Castrofuerte i la Casa de Santa Teresa); el Museu Romàntic Can Papiol; la Masia Nova; la Torre Blava i l'Espai Far.

D'altra banda, també s'han presentat les conclusions de l'informe “Procés de cocreació d'un model de prevenció i atenció a la dependència a Vilanova i la Geltrú”. El document, elaborat per una comissió d'agents socials, professionals i polítics de la ciutat entre 2021 i 2022, contempla 5 eixos per avançar en els reptes de la dependència.

Aquests eixos fan referència als principis i valors que han de regir el model de dependència; la inclusió social i comunitària de les persones dependents i les cuidadores; les alternatives habitacionals i residencials per a les persones en situació de dependència; l'acompanyament i atenció a la dependència i l'envelliment, i que sigui un model amb una governança comunitària i amb espais de participació.

Acord en les mocions

Vilanova i la Geltrú commemorarà el 9 de maig la Diada d'Europa, segons l'acord de Ple d'avui, a proposta dels grups municipals d'ERC i JxCat. L'objectiu és promoure els valors de democràcia, drets humans, solidaritat i unitat que va representar la “Declaració Shuman” el 1950, així com debatre sobre la Unió Europea actual. La moció s'ha aprovat tot i les crítiques de Som VNG i CUP, que s'hi han abstingut i oposat respectivament, tot rebutjant les polítiques europees en àmbits com l'economia o la migració.

També ha prosperat una moció per instar el govern de l'Estat a facilitar la transferència a Catalunya dels 12.000 pisos de la SAREB, per tal de destinar-los a lloguer social. La proposta, a càrrec de JxCat i ERC, apunta que al territori català hi ha 5.570 persones sense llar i 1.770 en risc d'exclusió social, i posa de manifest el repte de l'emergència habitacional per als municipis. Dels 200 habitatges de la SAREB a Vilanova i la Geltrú, se n'han cedit 15 a l'Ajuntament i s'està en espera de resposta sobre 15 més.

D'altra banda, el conjunt del plenari a votat a favor de la proposta del PSC per demanar al Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya la creació d'un servei de bus directe entre el Garraf i el campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona, per entrar en funcionament el curs que ve. Aquesta és una reclamació històrica del territori, que posa de manifest les mancances en transport públic i que enllaça amb la necessitat de promoure una mobilitat més sostenible.

El Ple també ha aprovat, a proposta de C's, una moció perquè l'Ajuntament promogui l'alimentació saludable a través dels contractes públics de subministrament de productes per als serveis de menjadors col·lectius. Entre d'altres, es contempla que es prioritzin els productes de proximitat o s'eviti el malbaratament. Així mateix, ha anat endavant una altra moció presentada per C's, per actuar en la recuperació d'espais urbans lliures sense residus i evitar la proliferació d'abocadors clandestins.

Finalment, ha vist llum verda també la darrera moció del Ple, a càrrec de Som VNG, perquè l'Ajuntament demani les subvencions del Programa de Treball i Formació ACOL. Es tracta d'un programa subvencionat pel SOC dirigit a ajudar les persones migrades en situació irregular a la seva integració en el mercat laboral i en el teixit social i cultural. Des del govern municipal s'ha explicat que ja s'està tramitant la sol·licitud d'aquestes subvencions i altres plans d'ocupació.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local