Cimera hispano-francesa

Sánchez i Macron es troben a Barcelona i l'independentisme es posa a prova amb una mobilització davant de la cimera

Els governs espanyol i francès abordaran l'obertura dels passos transfronterers a la trobada de dijous

Sánchez i Macron es troben a Barcelona i l'independentisme es posa a prova amb una mobilització davant de la cimera. ACN

Sánchez i Macron es troben a Barcelona i l'independentisme es posa a prova amb una mobilització davant de la cimera. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'independentisme posa a prova la seva unitat i la seva capacitat mobilitzadora, en la protesta d'aquest dijous contra la cimera hispano-francesa. ANC, Òmnium i el Consell de la República, junt amb una trentena d'entitats més, han convocat una concentració per reivindicar que el procés "no s'ha acabat". La protesta compta amb el suport d'ERC, Junts i la CUP, i començarà a les 9 hores davant les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch. És a dir, davant del MNAC, on tindrà lloc la cimera entre els governs espanyol i francès, que lideraran Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, donarà la benvinguda a l'acte, alhora que ERC es mobilitza a fora contra la "provocació" de la cimera.

La 27a cimera hispano-francesa culminarà amb la signatura d'un "tractat de Barcelona" d'amistat entre els dos països, i abordarà qüestions fonamentals per als dos estats com les interconnexions, qüestions migratòries i el suport a Ucraïna. Segons fonts de Moncloa, entre aquestes qüestions també s'abordarà la reobertura dels vuit passos fronterers secundaris que França va tancar durant la pandèmia i que el govern espanyol vol reobrir com més aviat millor.

Sánchez assistirà al MNAC acompanyat de les tres vicepresidentes, Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera, i dels ministres d'Exteriors, Defensa, Interior, Transports, Educació, Agricultura i Cultura. En total 10 ministres que es reuniran amb els seus homòlegs francesos mentre el president espanyol fa el mateix amb el president de la República Francesa, Emmanuel Macron.

La cimera començarà a les 10.30 hores amb l'arribada de Macron, que serà rebut pel president del govern espanyol, el president de la Generalitat, l'alcaldessa de Barcelona i la resta de la delegació espanyola. Després de la salutació, les dues delegacions es faran una fotografia de família i Sánchez i Macron passaran revista a les tropes.

Reactivar la unitat independentista

Les entitats independentistes entenen que la Moncloa vol escenificar a la cimera que el procés s'ha acabat. És per això que ANC, Òmnium i el Consell criden a mobilitzar-se davant del MNAC, sota el lema 'Aquí no s'ha acabat res. Independència, Països Catalans, prou repressió'. Entenen que la reunió entre Espanya i França a Barcelona és "una provocació" i "un acte d'ocupació".

El cert és que la cita ha reactivat la unitat del sobiranisme al carrer després de mesos de xocs interns per l'estratègia del moviment. Els tres grans partits independentistes -ERC, Junts i la CUP- assistiran a la mobilització. Des del cinquè aniversari de l'1-O, partits i entitats no es manifestaven junts per denunciar la situació del conflicte.

De fet, fa mesos que arrosseguen discrepàncies pel rumb del projecte independentista, amb la sortida de Junts del Govern com a gran exemple. El consell de ministres del 2018 a Barcelona va ser l'última visita que va generar una forta protesta conjunta.

La cita entre Sánchez i Macron ofereix una oportunitat a partits i entitats per intentar demostrar que els anhels independentistes continuen vius entre la ciutadania, malgrat les pugnes entre els polítics i les desavinences entre les organitzacions de la societat civil.

L'última concentració conjunta, l'1 d'octubre del 2022, va desembocar en una escenificació de les divergències internes amb les polèmiques escridassades a l'expresidenta de l'ANC i del Parlament, i membre d'ERC, Carme Forcadell, o a la secretària general republicana, Marta Rovira, així com els posteriors retrets entre partits i entitats.

La sortida de Junts del Govern d'Aragonès va distanciar el partit de Laura Borràs i Jordi Turull dels republicans, però l'ANC i Òmnium també han expressat darrerament visions divergents sobre l'estratègia a seguir. La CUP també s'ha allunyat d'ERC descartant-se d'entrada de la negociació dels pressupostos i rebutjant la taula de diàleg, un aspecte que comparteix amb Junts i l'ANC.

Macrodispositiu policial

Els Mossos d'Esquadra estan preparant un macrodispositiu amb motiu de la cimera. La portaveu del cos, Montserrat Escudé, va explicar dimarts que l'objectiu és garantir la seguretat de l'esdeveniment i també el lliure exercici del dret de manifestació. Sobre això últim, ha recordat que hi ha diversos actes convocats i que tenen la previsió que siguin reivindicatius però pacífics. La portaveu ha recordat que es tracta d'una cimera amb dos presidents i en un moment d'alerta terrorista 4. En el macrodispositiu hi participaran diversos serveis dels Mossos i hi haurà restriccions al trànsit.

El paper d'Aragonès

Així doncs, ERC se sumarà a la mobilització al carrer amb el seu president, Oriol Junqueras, al capdavant de la delegació republicana. Al mateix temps, Aragonès -coordinador nacional d'ERC- assistirà a la cimera contra la qual el seu partit estarà protestant. El president de la Generalitat assistirà a l'acte de benvinguda de la cita hispano-francesa. No participarà de les reunions entre Sánchez i Macron, de manera que es limitarà a assistir a l'acte que donarà el tret de sortida de la cimera, junt amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Fonts de la Moncloa han assegurat que Aragonès i Sánchez podran parlar uns minuts durant la recepció de la cimera. Segons el govern espanyol, no consta cap petició de reunió entre els dos caps d'executiu aprofitant l'acte de demà a Barcelona. Així mateix, des de Madrid asseguren que Aragonès tindrà, demà al MNAC, el mateix paper que tenen la resta de presidents autonòmics en altres cimeres, com la hispano-romanesa a Castelló, o la hispano-alemanya a Coruña.

Ara bé, el Govern insisteix que el president no deixarà "cap espai" sense representació, ni desaprofitarà "cap oportunitat" per reivindicar els punts de la carta que va enviar la setmana passada a la Moncloa. El govern espanyol, per cert, no n'ha donat resposta encara.

Aragonès va proposar a Sánchez que abordés el suport a la sol·licitud d'oficialitat del català a les institucions europees. A més, el president de la Generalitat afegia a la carta que a la cimera també s'hi parlés de l'impuls i la concreció del projecte H2Med. Segons Aragonès, la cita de dijous és una "gran oportunitat" per avançar en "qüestions claus" per Catalunya.

El propi president de la Generalitat també ha acusat Sánchez "d'utilitzar" la cimera per "poder-se defensar davant dels atacs de la dreta" en "la seva batalla política". "El govern espanyol no és ningú per certificar quin ha de ser el futur de Catalunya", ha subratllat Aragonès aquest dimecres.

I a partir d'ara?

L'independentisme es posarà a prova. La capacitat mobilitzadora i l'actitud de les persones que s'apleguin davant del MNAC marcaran la lectura que faci el sobiranisme -també de portes endins- sobre la protesta. La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha dit, sobre la possibilitat que Aragonès sigui xiulat a la concentració, que el president "pot fer el que vulgui i la gent també". "Les contradiccions a vegades passen factura; la gent pot fer el que vulgui perquè hi ha llibertat d'expressió".

De la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, defineix la manifestació contra la cimera hispano-francesa com una "gran oportunitat" per activar la unitat i la mobilització de l'independentisme. "M'agradaria que fos un punt d'inflexió per avançar i que l'independentisme marqui un itinerari", ha afegit. Finalment, la CUP ha acusat Aragonès "d'avalar el missatge de derrota" de l'independentisme assistint a la cimera, i -com l'ANC- ha tornat a demanar al cap del Govern que cancel·li la seva participació. "És una contradicció en tota regla".

I, després de la concentració, el Govern i ERC continuaran negociant amb el PSC -sobretot- i Junts per intentar tancar un acord que permeti aprovar els pressupostos de la Generalitat. Des de Palau asseguren que la cimera no afectarà "de cap manera" a les converses amb els socialistes i els ex socis.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local