Ple municipal

Vilanova farà una consulta pública sobre la instal·lació de pèrgoles en edificis privats

El ple municipal va donar suport a la situació dels llogaters d'un bloc de Caixa Bank als que la propietat no vol renovar el contracte social o els proposa triplicar el preu

El dret a accedir a l'habitatge ha estat al centre de les mocions en aquest ple municipal, amb dues propostes presentades per la CUP i Som VNG. Sindic

El dret a accedir a l'habitatge ha estat al centre de les mocions en aquest ple municipal, amb dues propostes presentades per la CUP i Som VNG. Sindic

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple municipal de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest dilluns l'impuls d'una consulta pública ciutadana per regular la instal·lació de pèrgoles en edificis privats. Tal com ha exposat el regidor d'Urbanisme i Habitatge, Xavier Serra, ja existeix una regulació sobre aquest tipus d'estructures en l'àmbit públic, però la mancança en l'àmbit privat genera incerteses entre comunitats de veïnat.

Per aquest motiu, ha argumentat, es vol donar a conèixer a la ciutadania afectada per aquestes situacions la possibilitat de dir la seva, ja que les aportacions recollides es tindran en compte en la redacció d'una nova ordenança reguladora. Properament s'habilitarà al portal #VNGparticipa el qüestionari de la consulta, tal com és habitual amb les noves ordenances i reglaments.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és afavorir l'ús d'elements que protegeixin de la radiació solar, generant zones d'ombra mitjançant materials tèxtils o elements vegetals, però alhora d'una forma reglada, equilibrada i coherent amb el paisatge urbà.

En aquesta sessió plenària s'ha actualitzat la xifra del padró municipal d'habitants, que ascendeix a 69.067. D'altra banda, el Consistori ha donat llum verda a la modificació de diverses ordenances, bé per actualitzar-ne el redactat o per preveure canvis en alguns preus públics i tarifes. És el cas de la tarifa del subministrament d'aigua, que s'apujarà un 2% pel que fa al clavegueram i un 2,5% a la tarifa domèstica, a excepció de les famílies en situació de vulnerabilitat, que no patiran cap augment.

Els motius d'aquests increments són l'apujada del 300% del cost de subministraments el darrer any, la previsió que les despeses de manteniment s'apugin un 34% i l'obligatorietat d'haver de fer front a un augment de l'1,5% dels salaris del personal, amb efectes retroactius, tal com dicta la legislació estatal.

La Companyia d'Aigües calcula la necessitat d'augmentar els preus per poder fer front a les inversions previstes enguany, entre elles la connexió prevista entre les xarxes del Fondo Somella i Santa Maria, per garantir el servei als barris del Prat de Vilanova i de Santa Maria.

També s'ha inclòs en aquestes modificacions una adequació dels preus dels estands de la Fira de Novembre, que no es tocaven des de feia anys. Davant l'augment de costos de proveïdors, es planteja un increment de preus, però mantenint una bonificació del 40% per als establiments locals associats a les entitats que composen el Clúster d'activitat econòmica de Vilanova i la Geltrú (Associació Viu Comerç, Gremi d'Hostaleria de Vilanova i la Geltrú i Associació Estació Nàutica).

D'altra banda, en aquest ple municipal s'ha acordat la separació del càrrec d'un treballador municipal, en haver recollit indicis que és autor d'una infracció molt greu. La separació del càrrec implicarà la pèrdua de la condició de funcionari públic d'aquesta persona, que s'hauria apropiat indegudament de quantitats de diners que els arrendataris ingressaven en concepte de fiança a la borsa de lloguer d'habitatges.

Ple extraordinari de la Defensora

Abans de la sessió ordinària del Ple, la Defensora de la Ciutadania de Vilanova i la Geltrú, Núria Plana, ha presentat al conjunt del Consistori la memòria d'activitat de l'exercici 2022. Plana ha reclamat a l'administració local la necessitat de millorar la velocitat de resposta de les demandes de la ciutadania, ja que aquesta és una de les queixes més reiterades per part dels usuaris i usuàries.

Entre les queixes i consultes rebudes, la Defensora ha destacat temes com l'enllumenat o l'ocupació de l'espai públic, però també ha apuntat una disminució de les queixes sobre escombraries i neteja viària. Núria Plana ha recomanat millorar la difusió en aspectes d'interès quotidià per la ciutadania, com les condicions per accedir a subvencions. “Tot i que actualment tenim més mitjans, és més difícil arribar al ciutadà”, ha manifestat. Tot el Consistori ha agraït la tasca de la Defensora, que ha prorrogat el seu mandat, establert en cinc anys, en espera que s'enllesteixi el reglament per escollir el seu successor o successora.

L'accés a l'habitatge, al Ple

El dret a accedir a l'habitatge ha estat al centre de les mocions en aquest ple municipal, amb dues propostes presentades pels grups de la CUP i Som VNG. La primera, amb el suport de tots els grups excepte l'abstenció de C's, ha denunciat la situació dels llogaters d'un bloc de Caixa Bank situat a la rambla de Sant Jordi.

La moció ha comptat amb la intervenció de Laura Almirall com a representant del Sindicat de Llogateres, qui ha exposat que l'entitat ha suspès el seu programa d'habitatge assequible vinculat a l'Obra Social La Caixa i traspassat la propietat a una filial. El banc aprofita el canvi per provocar la sortida dels llogaters, impedint la renovació dels contractes o apujant-ne els preus, segons ha relatat Almirall.

L'acord ha recollit el compromís municipal de mediar en les negociacions amb el banc per resoldre la situació de les llogateres i que això no es pugui repetir en futures promocions d'habitatge protegit. La regidora de Som VNG, Ester Franco, ha declarat que “la funció social de les promocions d'habitatge no s'ha de perdre mai”, mentre que per part de la CUP, Arnau Garcia ha afirmat que Caixa Bank “ens deu a tots l'equivalent al pressupost de la Generalitat en salut i drets socials”.

En nom del govern, el regidor Xavier Serra ha manifestat que “no podem permetre que les llogateres estiguin sotmeses a les decisions de grans empreses que han obtingut subvencions de fons públics” i ha afirmat que es continuarà treballant en ampliar el parc públic d'habitatge i en l'elaboració del cens de pisos buits.

Per part del PSC, Juan Luís Ruiz ha reclamat “una resposta immediata per als llogaters i llogateres d'aquest bloc”, i ha suggerit que les entitats municipalistes promoguin una línia d'actuació comuna, ja que “aquesta situació es reprodueix en altres poblacions”. En nom de C's, Erika Quintero ha expressat el desig que les negociacions del govern municipal “arribin a bon port”, però ha justificat l'abstenció argumentant que “no es pot reprovar una empresa”.

L'altra moció sobre ha habitatge ha proposat modificar el POUM perquè es destini el 30% de les noves promocions en sòl consolidat a habitatge de protecció oficial en règim de lloguer. El text s'ha aprovat amb el suport dels grups que l'han presentat i PSC, el vot contrari de C's i l'abstenció dels grups del govern. Una tercera moció, presentada per C's per adquirir radars de soroll fixos i mòbils, ha decaigut.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local