Eleccions municipals 2023

El servei d'escombraries i l'urbanisme centren el primer debat electoral a Vilanova

L'associació de veïns del Baix a Mar va reunir els 10 alcaldables per debatre també sobre aspectes claus del barri com la falta d'equipaments i el futur de l'antiga nau de Dradisa

El servei d'escombraries i la mobilitat centren el primer debat electoral a Vilanova. EIX

El servei d'escombraries i la mobilitat centren el primer debat electoral a Vilanova. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A poc més d'un mes de les elecccions municipals, l'associació veïnal de Baix a Mar va convocar divendres passat el primer debat electoral amb els alcaldables de Vilanova i la Geltrú. La convocatòria va reunir a 10 dels candidats -es va exclouse el candidat de VOX per voluntat de l'entitat veïnal- i unes 150 persones que van seguir amb interés les propostes electorals i van poden intervenir per formular algunes preguntes. L'incivisme, la neteja, les escombraries, la mobilitat al barri i el futur de l'edifici de Calderes van ser alguns dels temes que van posar sobre la taula els assistents al debat.

El servei d'escombraries i l'urbanisme van centrar aquest primer debat electoral a Vilanova i la Geltrú, que els partits van aprofitar per formular les primeres promeses electorals centrades especialment al barri de Mar. La trobada no va mostrar grans discrepàncies ni tensions entre les candidatures, que van coincidir en la protecció de l'Ortoll, en la necessitat de dotar el barri d'equipaments i en la reforma del passeig de Ribes Roges.

Conduït per la periodista de TV3 Anna Poch, el debat va oferir inicialment cinc minuts als candidats per exposar el seu projecte de ciutat. El torn el va obrir el candidat del Partit Socialista, Juan Luis Ruíz, que va plantejar la necessitat d'un Pla d'Equipaments per a la ciutat que, en el cas del barri de Mar, haurà de donar resposta a la creació d'una biblioteca al barri i establir els nous usos de l'antiga escola La Pau i la nau de Dradisa, que vincula a la UPC i el Laboratori Bioacústic. El PSC vol desencallar el proper mandat la redacció del nou pla general i proposa una intervenció integral del barri de la Marina i la reforma del passeig Marítim.

Per la seva part, l'alcaldable de Ciutadans, Érika Quintero, va proposar la recuperació de l'edifici de Calderes com a nou centre cívic del barri de Mar o com la tercera biblioteca que necessita Vilanova i la Geltrú. La neteja, la mobilitat i la seguretat són alguns dels temes que la formació liberal considera que cal abordar de forma urgent al barri. La candidata va ser contundent amb la planificació urbanística: "L'Ortoll no es toca".

El candidat de Som VNG, Juanma Rodríguez, considera que cal repensar el model de ciutat: "hi ha zones que estan congelades en el temps i el barri és una d'aquestes". Per a la formació morada, cap reformar el passeig Marítim pensant que calen ombres i una vegetació més adequada al temps de sequera, i dinamitzar el Mercat de Mar amb una vianalització del seu entorn.

Des de la Candidatura d'Unitat Popular, Josep Manel Ametllé, va apuntar a la necessitat d'aprovar el proper mandat el nou pla general per protegir espais com el barri de Mari va posar sobre la taula algunes propostes concretes com la creació d'un espai de protecció de les aus al Prat de Vilanova i la pacificació del trànsit al passeig Marítim. La CUP és partidària que l'antiga nau de Dradisa tingui ús com a equipament de barri, de la mateixa manera que l'antiga escola La Pau, i reivindica un equipament jove i la revisió del model d'oci nocturn de la ciutat.

En el torn d'Esquerra Republicana, l'alcaldessa Olga Arnau va aprofitar per explicar algunes de les propostes electorals de la seva formació per al barri, però va començar fent autocrítica del mandat: "no tot ho hem fet bé, no ha estat un mandat fàcil, la major part dels recursos de la ciutat s'han hagut de destinar a l'emergència derivada de la pandèmia, però hem pogut milllrar voreres, enllumenat públic, la recollida, els aparcaments, el carril bici i la neteja viària". Arnau va destacar com a fita el fet desencallar el projecte de reforma de l'edifici de Calderes i va anunciar l'arribada de fons europeus per a la reofrma del parc de Ribes Roges, que inclourà un observatori del corriol camanegra.

Des del Partit Popular, que no té representació de l'Ajuntament en aquest mandat, Carlos Remacha, va retreure al govern municipal haver mirat aquest mandat cap a altres barris i haver deixat el barri de Mar "a les fosques". El candidat popular va assenyalar la neteja i la seguretat com alguns dels aspectes urgents a tractar: "cal apostar pre la policia de barri i augmentar la plantilla". 

Per la seva part, el candidat de Junts per Vilanova, Jaume Carnicer, va defensar que el futur de la nau de Dradisa passa per un gran acord entre el veïnal, l'Ajuntament i Ports de la Generalitat i va apuntar que seria un equipament ideal per vincular-lo a la investigació i els recursos marins de mans de la UPC. Carnicer, actual regidor del Primer Sector i Mercats Municipals, creu que el proper mandat ha de ser clau per potencial l'eix comercial del barri de Mar, a l'entorn del Mercat; i va proposar la creació d'un bus urbà gratuït per als residents.

Des de la candidatura de Convergents, va ser la número 2, Marta Romagosa, l'encarregada de defensar les seves propostes que volen "donar vida a Vilanova i la Geltrú". La formació no va explicar accions concretes però va alertar de la inseguretat a la ciutat i de l'augment de les estadístiques de delinqüència.

La candidata de Vilanova en comú, Iolanda Sánchez, va ser contundent: "cal fer balanç al barri de Mar i ara és negatiu en inversions i en la forma de gestió". Sánchez va defensar el treball comunitari per reactivar el barri i apostar per treure del calaix el projecte de reforma integral a la Marina Vella que es va presentar fa anys a la Llei de Barris i que "és el moment de recuperar". 

Des de la nova candidatura municipal Transformem Vilanova, l'alcaldable Marc Segarra va apuntar la necessitat de canviar el model de ciutat, defugint de la gentrificació i potenciant el comerç local per aparcar el model de "ciutat dormitori i individualista". La nova candidatura proposta la creació d'una regidoria de Barris que sigui referent per millorar la comunicació amb el veïnat i que l'Ajuntament es descentralitzi més enllà de la proposta de fer empadronaments als centres cívics. Segarra també proposta la reformulació dels pressupostos participatius, que es farien per zones per afavorir la cohesió i evitar la competència entre barris.

En el torn de preguntes del públic, les queixes sobre l'estat dels carrers i el servei de recollida d'escombraries va ser un dels temes més tractats, però els veïns també van reclamar millores a la seguretat, a la mobilitat, especialment quan hi ha pluges i el barri queda incomunicat, i a la contaminació acústica de les vies del tren. Les noves edificacions amb grans alçades a l'Eixample de Mar i la inversió milionària a l'edifici de les Calderes van ser altres dels aspectes negatius que van posar sobre la taula del debat els assistents.

Pendents de la publicació provisional de les candidatures, aquest dimecres 26 d’abril, de moment sembla que Vilanova i la Geltrú tindrà 11 opcions electorals.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local