Eleccions generals 2023

PSC i PPC apel·len al vot útil per poder evitar governs de Feijóo i Sánchez respectivament, al debat de la CCMA

L'independentisme i l'esquerra s’enfronten a populars i Vox pel tracte a la llengua i el veto a publicacions en català

PSC i PPC apel·len al vot útil per poder evitar governs de Feijóo i Sánchez respectivament, al debat de la CCMA. ACN

PSC i PPC apel·len al vot útil per poder evitar governs de Feijóo i Sánchez respectivament, al debat de la CCMA. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els caps de llista per Barcelona a les eleccions espanyoles del PSC, Meritxell Batet, i del PPC, Nacho Martín Blanco, han coincidit a fer crides al vot útil per evitar que els seus rivals polítics guanyin els comicis i governin. Al debat de TV3 i Catalunya Ràdio celebrat la nit d'aquest dimarts a dimecres, Batet ha demanat la confiança dels votants per tenir "quatre anys més de convivència, creixement econòmic i avenços socials" i barrar el pas el PP i al seu presidenciable, Alberto Núñez Feijóo. Martín Blanco, en canvi, ha sol·licitat el vot per als populars per formar "un govern de prosperitat, llibertat i concòrdia entre espanyols" i acabar amb la presidència dels socialista Pedro Sánchez, a qui ha acusat de "mentides" i "crispació".

Ha contrastat amb la crida de Batet la candidata de Sumar-En Comú Podem, Aina Vidal, que l'ha advertida que els comicis "van de coalicions" i que "apel·lar a la concentració del vot és donar per perdudes aquestes eleccions". "Necessitem que Sumar tingui un bon resultat per prendre la tercera posició a Vox", ha assenyalat. El cap de llista del partit ultra, Juan José Aizcorbe, en canvi, ha advertit el PP que no es fiï d'un possible pacte d'estabilitat amb els socialistes i ha condicionat el suport de Vox a Feijóo a un canvi de polítiques respecte de l'era PSOE-Unides Podem.

També hi ha hagut discussió entre l'independentisme sobre com afrontar el resultat que surti de les urnes el 23 de juliol. Mentre que el cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, ha garantit que no faran "una jugada mestra per investir el PP", Junts i la CUP han posat l'autodeterminació com a condició necessària per facilitar una investidura de Sánchez. La candidata de Junts, Míriam Nogueras, ha preguntat directament a Batet si estan "disposats a seure a negociar" un referèndum o el traspàs de les competències per celebrar-lo a la Generalitat. Batet ha llançat un "no" rotund a al celebració de tal consulta.

L'aspirant de la CUP, Albert Botran, ha afirmat que combatran "tan com faci falta l'escenari feixista" d'un govern PP-Vox però ha recriminat als socialistes el "xantatge" de la disjuntiva entre ells o la dreta i els ha retret també que hagin mantingut a l'executiu estatal un ministre de l'Interior com Fernando Grande-Marlaska, que "podria haver estat un ministre de la dreta".

Qui sí s'ha obert a negociar tant amb el PSOE com amb el PP és el candidat del PDeCAT-Espai CiU, Roger Montañola, que ha defensat el model de "peix al cove" i ha asseverat que es presenten al Congrés per "fer política" i ser "capaços de dialogar, amb Catalunya com a bandera, amb els dos partits que poden governar l'Estat".

La censura al català

D'altra banda, els partits independentistes i els que ocupen el govern espanyol s'han enfrontat al PPC i Vox pel tracte a la llengua catalana i per la cancel·lació de subscripcions a revistes en aquest idioma a Borriana, al País Valencià. Batet, ha deixat clar que el veto de Borriana "no és defensar la llengua". "Això és la realitat del seu partit, senyor Martín Blanco", ha etzibat al candidat popular. Rufián ha entregat un exemplar de la revista 'Camacuc' als candidats de PP i Vox, mentre que Botran ha anat més enllà i els ha acusat d'haver "atemptat contra llibreries" fa uns anys al País Valencià.

El candidat de la CUP també ha apuntat a les formacions que han governat la Generalitat els últims anys, acusant-los de "descuidar la immersió". Segons ell, des de Catalunya "no s'ha vetllat per un model d'èxit"  i s'ha deixat "reduir" la presència del català a les aules. Nogueras, ha apuntat a la socialista, dient que han estat "incapaços d'aturar la censura al català al País Valencià". També, però, ha retret els pactes d'ERC amb el PSOE en l'última legislatura, dient que una llei espanyola "mai blindarà el català ni l'escola catalana", i ha dit que el sistema està "tocat de mort".

Al seu torn, el PPC i Vox han defensat la possibilitat d'escolaritzar els alumnes tant en català com en castellà. "La realitat és bilingüe", ha emfasitzat Martín Blanco, afegint que el seu partit "no farà res mai en contra de la llengua catalana", cosa que ha provocat les queixes de diversos representants. Aizcorbe, creu que els dos idiomes haurien de conviure "de forma pacífica i lliure", i ha titllat la immersió "d'imposició".

Debat social i econòmic

El debat ha pujat de to quan, durant el bloc social, el candidat de Vox ha lamentat que l'actual executiu espanyol "no ha sabut oferir solucions" a una "immigració que ha vingut descontrolada" i que, segons ell, ha portat "guetos d'islamització" i problemes de "seguretat". Segons ell, "el 60% dels detinguts són estrangers", cosa que altres partits han negat. La candidata dels comuns l'ha acusat de "racisme" i, el republicà Rufián, de "feixisme", mentre que Batet ha dit que els comentaris d'Aizcorbe no mereixien la seva resposta.

Pel que fa al bloc econòmic, els partits han abordat la morositat que pateixen les pimes. Nogueras l'ha xifrat en 82.000 milions d'euros que les "grans empreses espanyoles" deuen a les petites i mitjanes, entre les quals, les catalanes. Rufián ha afirmat que "només una de cada quatre empreses paguen al dia", i ha exigit un "règim sancionador" per a les que no compleixin.

Els diversos partits han portat el debat cap a la necessitat de fer una transició verda. Vidal ha dit que la lluita contra el canvi climàtic és un repte per a la humanitat, i ha proposat impulsar una "reindustrialització verda" la xarxa ferroviària amb "trens nocturns".

També ha acusat el PP de "negacionisme climàtic", quan Martín Blanco ha defensat "grans infraestructures" i "l'ampliació de l'aeroport", a banda d'acabar amb el "clima antiempresarial". Botran ha fet la mateixa acusació no només als populars i a Vox, sinó també als socialistes per voler imposar el quart cinturó o l'expansió de l'aeroport del Prat, referint-se a l'acord de pressupostos d'aquest any amb ERC. "Fa falta un decreixement", ha suggerit.

Encara sobre economia, Montañola, s'ha preguntat "com es pagarà" una rebaixa del cistell de la compra i un creixement del salari mínim interprofessional, com ha proposat Vidal. "El nostre model és que la gent tingui els diners a la seva butxaca", ha dit el postconvergent, que s'ha mostrat contrari a l'impost de successions, el de donacions i el de patrimoni.

Nogueras ha demanat més inversió per a les pimes, lamentant que "els recursos estan destinats a acabar amb l'independentisme". La candidata de Junts ha afirmat que s'ha d'acabar amb una "directiva" als serveis d'intel·ligència per, ha dit, acabar amb la causa independentista.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local