Irregularitats

L’Ajuntament de Sitges es personarà a la causa judicial que investiga la relació amb la Taula del Tercer Sector Social

El ple acorda crear una comissió informativa especial per esclarir les subvencions i serveis pagats a l’entitat

L’Ajuntament de Sitges es personarà a la causa judicial que investiga la relació amb la Taula del Tercer Sector Social. ACN

L’Ajuntament de Sitges es personarà a la causa judicial que investiga la relació amb la Taula del Tercer Sector Social. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Sitges es personarà com a acusació particular a la causa judicial que investiga la relació entre el consistori i la Taula del Tercer Sector Social Sitges-Garraf. Ho farà un cop hagin declarat com a investigats davant la jutgessa l’alcaldessa Aurora Carbonell i el regidor Jaume Monasterio, així com el secretari municipal i altres treballadors del consistori. A hores d’ara, però, la magistrada no ha concretat quan els citarà. La personació ha estat acordada aquest dimecres en un ple extraordinari en què també s’ha aprovat crear una comissió informativa de caràcter especial per esclarir els 600.000 euros de subvencions i serveis pagats a la Taula del Tercer Sector, els quals centren la causa en què hi ha onze investigats.

El ple d’aquest dimecres l’havien forçat els grups municipals de Junts i PSC-El Margalló, que reclamaven a l’executiu liderat per ERC que donés explicacions sobre la causa judicial en què s’investiga l’alcaldessa Aurora Carbonell, el regidor Jaume Monasterio, el secretari municipal, altres càrrecs i treballadors municipals, així com ex càrrecs polítics, com l’ex alcalde Miquel Forns. També estan investigats els responsables de la Taula del Tercer Sector Social Sitges-Garraf, en una causa que està oberta per prevaricació, malversació i falsedat documental per la sospita que l’entitat va rebre de forma irregular 600.000 euros en subvencions i contractacions de serveis.

Carbonell i Monasterio s’han absentat del ple, però l’alcaldessa ha volgut defensar-se abans d’abandonar la sala i seguir la sessió des del seu despatx. Ha garantit “transparència i col·laboració” amb la causa judicial, i ha destacat que la personació del consistori com a acusació particular és un fet inèdit en la història política local. “Hi ha altres causes penals obertes contra ex càrrecs electes i mai l’Ajuntament s’havia personat”, ha ressaltat Carbonell, que ha obert la porta a ser també acusació en aquestes investigacions.

L’alcaldessa també ha criticat novament les detencions que va practicar la policia nacional el passat 21 de juny, “que van ser un circ mediàtic”. Carbonell ha recordat que l’ordre de la jutgessa era escorcollar l’ajuntament, i que les detencions van ser iniciativa del cos policial “amb l’agreujant que prèviament van avisar la premsa”. “Va ser una actuació que va fer molt mal i que hagués agraït que rebés més crítiques per part d’alguns partits”, ha etzibat.

El ple extraordinari plantejava la creació d’una comissió d’investigació -no prevista com a tal a la normativa municipal- i que l’ajuntament es personés a la causa. Dues propostes que el govern (ERC, SGI, Verds – ECP i FETS) han contrarestat amb una esmena a la totalitat per demanar que la comissió fos informativa de caràcter especial i que es posposés la personació fins que la investigació estigués més avançada. L’oposició, però, ha tombat les contrapropostes del govern.

Finalment, Junts i PSC-El Margalló han presentat un tercer text transaccionat, que finalment s’ha sotmès a votació i que ha determinat la creació de la comissió informativa de caràcter especial, la qual es posarà en marxa el dilluns següent a la declaració dels investigats als jutjats. La comissió estarà presidida per la regidora del PP, Eva Garcia, i en formaran part un representant de cadascun dels grups polítics municipals. El punt ha prosperat amb el vot a favor dels grups proposants, així com del PP i Vox.

A part de crear la comissió, la proposta de Junts i socialistes ha  reiterat la petició que el consistori es personi com acusació particular però ha acceptat que sigui després que els investigats hagin declarat. A aquesta qüestió hi ha donat suport els dos grups proposants i la regidora del PP.

Retrets mutus: Crides a la transparència i defensa de la presumpció d’innocència

El debat d’aquest dimecres ha estat marcat per la crítica de l’oposició al govern per la seva “falta de transparència”. L’executiu s’hi ha tornat acusant alguns partits de “gaudir fregant-se les mans” amb les detencions del mes passat i ha reclamat que es respecti la presumpció d’innocència.

La cap de l’oposició i líder local de Junts, Mònica Gallardo, ha defensat que l’acusació particular és “l’única eina” que té el consistori “per poder explicar al municipi què està passant”. “Vostès tenen infomació que no estan compartint i no podem permetre aquesta opacitat”, ha etzibat Gallardo als grups del govern, que també ha afegit que el seu grup “desitja que l’alcaldessa tingui raó”. “El temps i la justícia, ho dirà”, ha reblat.

Des del PSC, el cap de files, Luis Miguel Garcia, ha condemnat l’actuació “desproporcionada i exagerada” de la policia i s’ha erigit com a “principal defensor de la presumpció d’innocència”. Amb tot, ha afegit que “no es pot permetre que l’arbre tapi el bosc: el cert és que la major institució de Sitges està sota sospita”. Garcia ha defensat que la comissió i la personació “són una oportunitat per donar explicacions a la ciutadania”.

També des de l’oposició, PP i VOX han definit les detencions del 21 de juny com un “episodi lamentable de vergonya col·lectiva”  i han demanat explicacions a l’excutiu, que el mateix dia dels arrestos va assegurar que ja s’havien detectat irregularitats amb la Taula del Tercer Sector, les quals s’havien corregit. Les dues formacions han fiat a la comissió creada l’esclariment d’aquestes irregularitats.

Al seu torn, el govern s’ha defensat amb un to més dur. La regidora republicana Carme Almirall ha fet una crida a “posar en valor la integritat i la transparència” de tot el consistori i ha criticat la personació després de les declaracions dels investigats “perquè ja s’està donant una connotació negativa de l’Ajuntament cap als seus càrrecs electes i treballadors”. “No acceptem que es vagi contra ningú, i seria més adient personar-nos quan siguem coneixedors de tot el contingut de la causa”, ha insistit, reiterant la crítica a l’actuació policial “desmesurada i interessada”.

Al mateix temps, la regidora de Verds En Comú Podem -i futura alcaldessa el darrer any de mandat-, Carme Gasulla, ha retret a l’oposició una “manca de respecte i acompanyament” als investigats i també els ha recriminat haver primat “el treball de cara a les càmeres de televisió”. Gasulla ha destacat que el seu partit no ha format part dels governs ara investigats i ha refermat una “màxima voluntat de transparència” en la investigació sobre la relació dels darrers executius amb la Taula del Tercer Sector. “D’aquesta crisi n’hem de treure una oportunitat, cal recuperar la confiança i l’honorabilitat”, ha afegit, tot reblant: “No sé si tots els grups busquen el mateix”.

Més informació

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local