Baixes de personal

Veïns de Vilanova alerten de llargues llistes d'espera a Serveis Socials: «Estic desesperat, no sé què fer»

Des de l'Ajuntament confirmen que la situació és «puntual» i s'atribueixen a una coincidència de baixes de personal

Els retards dificulten l'accés a ajuts com l'economat solidari o la tramitació d'informes socials per evitar talls de llum

Veïns de Vilanova alerten de llargues llistes d'espera a Serveis Socials. Ajuntament de Vilanova

Veïns de Vilanova alerten de llargues llistes d'espera a Serveis Socials. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Veïns de Vilanova i la Geltrú que habitualment, o en moments puntuals de dificultat, recorren als Serveis Socials municipals han expressat els darrers dies la seva preocupació i malestar per les llargues llistes d'espera en aquest departament. Els retards en les cites, que en alguns casos arriben als tres mesos, dificulten l'accés a ajuts com l'economat solidari o la tramitació d'informes socials imprescindibles per evitar talls de subministraments bàsics, com l'electricitat.

Des de l'Ajuntament confirmen que la situació és «puntual» i s'atribueixen a una coincidència de baixes de personal a l'equip de primeres acollides. Segons explica Gisela Vargas, regidora de Serveis Socials de Vilanova i la Geltrú, ja s'estan implementant mesures per alleujar el col·lapse i reorganitzar les agendes. Mentrestant, alguns usuaris, com un veí de més de 50 anys, denuncien que hauran d'esperar fins a tres mesos per poder ser atesos: «Ara mateix no sé què passarà. Tinc factures endarrerides i no puc esperar tant temps».

«Treballo només per pagar factures, però no arribo»

Aquest veí, que prefereix no donar el seu nom, explica que, malgrat gaudir de bona salut, cada vegada té més dificultats per trobar feina. Divorciat, dedica la major part dels seus ingressos a pagar la hipoteca, factures i la manutenció dels seus fills. Viu sol i, amb les seves pròpies paraules, «treballo per pagar el pis, contribuir a la manutenció, pagar les factures i comprar menjar».

Fa tres setmanes va sol·licitar cita amb la seva treballadora social habitual, però li van informar que estava de baixa. El van apuntar en una llista d'espera i li van advertir que el trucarien quan tinguessin disponibilitat. Aquesta setmana finalment va rebre una trucada: la seva cita serà el 27 de juny. «Això són dos mesos des que vaig demanar cita, però si sumo les tres setmanes prèvies, gairebé arribo als tres mesos d'espera. I el que jo necessito és poder anar a l'economat de manera puntual, perquè no em queda per al menjar, i un informe perquè no em tallin la llum. Ara mateix ja dec dues factures, que pagaré com sempre quan pugui recuperar-me. Però no sé què passarà, perquè fins al 27 de juny no m'atendran».

Aquest veí s'ha plantejat llogar una de les habitacions del seu pis per tenir un ingrés extra, però tem que això afecti les visites dels seus fills: «Si llogo una habitació, quan em toqui tenir els meus fills amb mi, què faig?».

«No entenc que acceptem això»

El testimoni d'aquest usuari no és aïllat. Altres persones han recorregut a les xarxes socials per denunciar una situació que consideren insostenible. Una veïna va explicar que després de pagar el lloguer amb prou feines li quedaven 300 euros per a la resta del mes. Durant dies va intentar contactar telefònicament amb els serveis socials, sense èxit. Finalment, va decidir acostar-se presencialment, però la resposta no va ser gaire més encoratjadora: «Em van donar cita per a mitjans de juny. Un mes i mig. Quina barbaritat», va relatar indignada.

Una altra usuària, una dona gran, lamenta que va passar quatre setmanes sense poder accedir a l'economat per no tenir els documents actualitzats: «Estic desesperada. No sé què fer. I no entenc que acceptem això», va dir amb impotència.

Canvis temporals per agilitzar renovacions

Davant d'aquesta situació, la regidora Gisela Vargas admet que la coincidència de baixes ha impactat especialment en l'equip de primeres acollides, encarregat de valorar inicialment cada cas. «Com a conseqüència d'aquesta situació, s'estan agendant entrevistes més enllà del que habitualment es produeix», reconeix.

Per intentar alleujar el col·lapse, des de l'Ajuntament s'estan fent «moviments interns» de personal, reprogramant cites i prioritzant alguns casos urgents. Una de les mesures adoptades ha estat la renovació automàtica, per quatre mesos, de l'accés a l'economat solidari, evitant que les famílies quedin desprotegides mentre duri aquesta situació.

Fins ara, les renovacions de l'economat —un supermercat gestionat conjuntament per l'Ajuntament i Càritas que ofereix productes bàsics a preus simbòlics mitjançant un sistema de punts segons la composició familiar— es realitzaven després d'una entrevista presencial, que serveix també per fer seguiment de la situació. Amb el nou sistema, s'evita aquest pas temporalment. «Un cop superem aquesta situació excepcional, tornarem al sistema anterior, on les renovacions de l'economat van acompanyades d'una avaluació de la situació de la família», aclareix Vargas.

Més de 10.600 persones ateses a l'any a Vilanova pels Serveis Socials

El 2024, els serveis socials municipals de Vilanova i la Geltrú van atendre 10.622 persones, l'equivalent al 15% de la població. D'aquestes, 1.793 eren infants o adolescents, el que representa també un 15% del total de menors a la ciutat. Vargas destaca que aquestes xifres no han variat substancialment en els darrers anys, però sí subratlla que els casos s'han tornat més complexos, especialment per la problemàtica de l'habitatge. «Parlem de casos que es cronifiquen i tenen una major complexitat», indica.

Un altre àmbit que absorbeix recursos és l'atenció a la dependència. Segons les dades facilitades per la regidora, el 2024 es van tramitar 715 programes individuals d'atenció relacionats amb la Llei de Dependència, incloent noves sol·licituds i modificacions.

«Hem de tenir en compte que la nostra societat envelleix i això significa que cada vegada hi ha més persones dependents. És un tema clau de futur. La gent no vol anar a residències, vol estar a casa. Aquí tenim molta feina per davant per definir un model d'atenció domiciliària potent, amb recursos i professionals. És més sostenible i és el que vol la gent», afegeix Vargas.

Atencions per telèfon

Des de l'Ajuntament recorden que, malgrat les dificultats actuals, també es realitzen atencions telefòniques, especialment per a tràmits urgents, i es distribueixen els casos entre els membres de l'equip que queden operatius. «Intentem agilitzar algunes qüestions per telèfon, un sistema que avui dia també funciona bé», apunta Vargas.

La regidora insisteix que l'atenció social és un acompanyament a mitjà i llarg termini, més enllà de tràmits puntuals. «No és com l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania, allà un tràmit es pot resoldre ràpid. Aquí parlem de tu a tu amb les famílies, de manera continuada».

En aquests moments, el departament treballa a contrarellotge per recuperar la normalitat el més aviat possible. Mentrestant, els veïns afectats esperen que les solucions arribin aviat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local