Auditori Eduard Toldrà

El president Illa presenta a Vilanova i la Geltrú el nou Pla de Barris i Viles amb una inversió de 1.600 milions d’euros

La convocatòria s’obrirà aquest juliol i permetrà transformar més de 100 barris d’arreu del país amb criteris de cohesió social, transició ecològica i acció comunitària

Salvador Illa presenta a Vilanova i la Geltrú el nou Pla de Barris. EIX

Salvador Illa presenta a Vilanova i la Geltrú el nou Pla de Barris. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha presentat aquest matí a l’Auditori Eduard Toldrà el nou Pla de Barris i Viles de Catalunya 2025-2029, una iniciativa que mobilitzarà 1.600 milions d’euros per transformar físicament, ambientalment i socialment àrees urbanes amb necessitats especials arreu del país. “És una gran oportunitat per a tots els municipis de Catalunya”, ha afirmat el president davant d’un auditori ple d’alcaldes i alcaldesses.

Dels 1.600 milions previstos, 1.000 milions provindran del Govern de la Generalitat i els 600 milions restants seran aportats pels ajuntaments beneficiaris. El pla permetrà impulsar entre 100 i 120 projectes d’intervenció integral i es desplegarà en 5 convocatòries anuals fins al 2029. La primera s’obrirà al juliol d’aquest 2025, amb resolució prevista abans de final d’any.

Un compromís d’investidura fet realitat

Illa ha remarcat que aquest projecte és “una política transformadora feta amb consens i col·laboració”, i ha posat en valor el paper fonamental dels ajuntaments: “Són qui millor coneix on és prioritari actuar i com s’ha de fer”. El president ha subratllat que es tracta d’un compromís d’investidura ja en marxa, i ha anunciat que es constituirà una Oficina Tècnica de Barris i Viles per donar suport als municipis en la gestió i execució dels projectes.

Un pla amb mirada social, ambiental i comunitària

-El Pla s’estructura en tres grans línies d’actuació:

-Transformacions físiques, en urbanisme, habitatge i eficiència energètica.

-Transició ecològica, amb actuacions en infraestructura verda i economia circular.

-Acció sociocomunitària, amb projectes per reduir desigualtats, fomentar la salut, l’ocupació i l’equitat de gènere.

Per poder optar a les subvencions, els barris hauran de complir els requisits d’Àrea d’Atenció Especial, recollits a la Llei 11/2022. Això implica, entre d’altres criteris, tenir una renda mitjana per sota de la mitjana catalana i assolir un llindar mínim d’indicadors socials i urbanístics.

Governança i seguiment

El pla preveu una governança robusta amb la participació d’ajuntaments, diputacions, entitats municipalistes i socials. S’articularà a través d’un Comissionat especial, una Comissió Gestora, un Consell Assessor i comissions mixtes institucionals, a més d’eines de seguiment com un mapa de vulnerabilitat urbana i un pla d’avaluació del desplegament.

Suport del món local

L’acte de presentació ha comptat amb les intervencions de Juan Luis Ruiz, alcalde de Vilanova i la Geltrú; David Bote, alcalde de Mataró i president de la Federació de Municipis de Catalunya; i Gerard Sabarich, alcalde de Rialp i vicepresident de l’Associació Catalana de Municipis, que han coincidit a remarcar la importància del pla per corregir desequilibris i garantir el dret a una ciutat digna per a tothom.

Amb aquest pla, el Govern busca “transformar el país des dels seus barris”, en paraules de la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, qui ha defensat el projecte com una mostra de “justícia territorial i oportunitats compartides”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local