Impulsem el Penedès presentarà mocions als ajuntaments i al Parlament perquè el Govern millori l'entorn del Foix. ACN
ACN |
Cubelles
22-07-2025 16:58
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Impulsem el Penedès ha anunciat que presentarà mocions als municipis on tenen representació i al Parlament per reclamar al Govern actuacions a la conca del Foix. L'objectiu és minimitzar el risc que es tornin a viure episodis com els del passat 12 de juliol, on la dana va provocar fortes pluges que van fer que el pantà superés la seva capacitat, amb una riuada que va afectar sobretot la localitat de Cubelles. Reclamen que es retiri el fang acumulat al pantà, que fa minvar la seva capacitat de manera considerable, i que es garanteixi que la presa pugui regular el curs de l'aigua i evitar grans baixades. Denuncien afectacions al tram final del riu, tant pel que fa a veïns que han patit danys com al bany a les platges.
La formació impulsarà la moció en tots els ajuntaments de la vegueria del Penedès per demanar una implicació de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el Departament de Territori en el futur d'un embassament que consideren important per al territori. "El pantà ha de fer dues funcions, regular el curs d'aigua perquè si hi ha una crescuda la freni i fer servir l'aigua pel rec, i creiem que avui dia no les fa", ha denunciat en roda de premsa l'alcalde de Cunit i membre de la formació, Jaume Casañas.
"Volem garantir la seguretat de la ciutadania i que l'aigua tingui un ús de regadiu i un ús de lleure", ha afegit, tot recordant que antigament l'espai també tenia un ús recreatiu amb vocació turística.
El pantà es troba ara gairebé al 100% de la seva capacitat, un fet que amoïna el territori. "Només que ploguin 50 o 60 litres per la zona hi tornarem a ser, és una bomba de rellotgeria", ha afegit l'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll.
Assegura que l'entorn del riu està exposat de manera permanent, i augura que no trigarà massa temps a repetir-se una situació de pluges intenses que facin desbordar el pantà: "Patim molt".
És per això que a través de la moció demanaran que hi hagi una consciència de la situació que es viu en aquesta zona i que el Govern "no miri cap a un altre cantó": "Que no esperi que ho arregli un miracle i que s'impliqui en una solució" amb un pla especial de la conca del Foix, ha afegit Casañas.
En el cas de Cubelles, el municipi més afectat per la crescuda del Foix en el seu tram final, Fonoll explica que encara avui hi ha baixos de cases i edificis afectats, així com aparcaments i molts vehicles. Això ha dut a demanar al govern de l'Estat que declari la zona catastròfica, un mecanisme perquè els veïns que han patit pèrdues materials puguin fer-hi front amb les seves asseguradores.
De la mateixa manera, denuncia que el bany a la zona de costa afectada és complicat per la qualitat de l'aigua, amb bandera groga i fins i tot vermella en els darrers dies, en què el mar ha fet aparèixer material divers a les platges de l'entorn.
Fang i regadiu
La formació ha fet èmfasi en el fet que el pantà acumula una gran quantitat de fang que ha fet que amb el pas del temps hagi minvat la seva capacitat d'emmagatzematge d'aigua de manera considerable, prop de la meitat, asseguren. A més, aquest fang impedeix que les comportes puguin buidar de manera adequada l'aigua i regular, així, el cabal del riu.
Defensen, però, que el pantà no s'elimini, sinó que s'adeqüi a l'actual situació, diferent del de la seva construcció, l'any 1928, amb un increment de població al voltant de la conca del Foix que avui dia és d'unes 200.000 persones. Des de llavors, la pagesia ha minvat, però si no es corregeix el funcionament del pantà i el seu sistema de reg podria fer-la desaparèixer, temen.
La pròxima reunió amb l'ACA serà a principis de setembre, en què es preveu que s'abordin mesures i propostes, com instal·lar sirenes per advertir la població en cas de crescuda del riu o ampliar la llera en el tram final. Fins llavors, els dos alcaldes esperen que no hi hagi fortes pluges i que no es repeteixi la situació viscuda el 12 de juliol.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!