COMARCA

Treball i reflexió conjunta la Conferència d’Economia i Treball del PSC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat divendres 3 d’abril el PSC de l’Alt Penedès – Garraf va celebrar la Conferència d’Economia i Treball a l’edifici Neàpolis de Vilanova i la Geltrú, en la qual han participat representants dels sindicats, de les associacions empresarials i de professionals de les dues comarques així com regidors i regidores i alcaldes i alcaldesses, per tal de reflexionar i debatre sobre la crisi i el seu impacte social i econòmic.

La Conferència va iniciar-se amb la benvinguda a càrrec de l’Alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena i de Rafael Roig, Primer Secretari de la Federació Alt Penedès Garraf, tots dos van recordar la necessitat del diàleg entre empresaris i sindicats, així com que no som només davant d’una crisi econòmica, sinó també de valors i del sistema, que requereix recuperar l’esforç i la cultura del treball, de la responsabilitat i de la gestió dels afers públics.

La Taula 1, centrada en la Crisi i la Cohesió Social, i moderada per l’Alcaldessa de Sant Cugat Sesgarrigues, Rosa Escala, tenia com a ponents a Maite Costa, presidenta de la Comissió Nacional de l’Energia i a Albert Serra, economista i professor d’ESADE. Costa va recordar l’actual marc internacional, versat en qüestions geoestratègiques i l’arribada a la crisi del sistema financer, provocat per l’endeutament dels agents que ha acabar afectant al sistema productiu. Costa va destacar, entre d’altres qüestions, les tarifes socials en l’àmbit de l’energia així com l’aposta dels sectors públics i privats cap a l’avanç en l’eficiència energètic i les energies renovables com a motors del canvi per a encarar la crisi.

Per la seva banda, Albert Serra, va analitzar la incidència de la crisi en el nostre model d’Estat del Benestar, que requereix d’una major inversió per tal d’acabar-lo de consolidar, sobretot en l’àmbit de les dependències, així com el xoc traumàtic de la crisi sobre les generacions nascudes als anys 70 i 80, que, segons Serra, han de liderar la sortida de la crisi iniciant un canvi de model, també va destacar la necessitat de la col·laboració público-privada en l’àmbit de la gestió pública i el paper dels governs locals com a motors i líders dels territoris.

El Conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, a la seva conferència, va recordar la necessitat de que hi hagi un canvi en les coordenades neconservadores que han imperat el sistema financer en especial, al llarg d’aquests 30 anys, amb un projecte polític que reforci el paper de l’Estat, recordant les mesures iniciades per a salvar el sistema financer, sobre el qual demana canvis. Pel que fa a Catalunya, la clau per a Castells es troba en reforçar el paper de la competitivitat en un país amb una gran tradició internacional, liderant el canvi a Espanya.

La Taula 2, al voltant de la Crisi i l’Ocupació al Garraf i a l’Alt Penedès i moderada per la regidora de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, va comptar amb la representació d’agents econòmics i socials de les dues comarques. Xavier Cardona, president de l’ADEG, va analitzar la realitat de l’ocupació i l’estructura econòmica de les dos comarques, destacant que el Garraf i el Baix Penedès tenen un atur estructural, mentre que l’Alt Penedès, té més potencialitats per a poder sortir més ràpid de la crisi; aquesta a més, es presenta com una oportunitat per a la millora de la productivitat, també va reclamar més accés als crèdits i l’aposta per la recerca i la investigació, de forma conjunta amb les empreses.

Albert Calzada, president de l’UEP, va centrar la seva intervenció en l’aposta per a crear llocs de treball a qualsevol àmbit econòmic, prioritzant la formació, reclamant un canvi de mentalitat per tal d’apostar per la competitivitat i per l’aposta d’una reforma universitària vinculada al món laboral així com l’aposta de la Formació Professional cap a professions tecnològiques, però sense oblidar que les Administracions han d’invertir en la xarxa de transports i de ferrocarril lligada al sector logístic.

Francisco Javier Martos, de la UGT i Albert Rodríguez de CCOO, van explicar la visió des dels sindicats, reclamant ambdós un pla de xoc contra l’atur, i incrementar les ajudes a les famílies. Martos, reclama un pla de rescat per a la indústria catalana i l’aposta per les petites i mitjanes empreses, per la seva part, Rodríguez, aposta per aliances a nivell local, en el cas del Garraf, que permeten treballar respostes contra la crisi, mentre que a l’Alt Penedès, creu que el sector industrial i la diversificació econòmica també pot ser una solució, i apostarn per la formació professional i el desenvolupament d’empreses tecnològiques.

Finalment, Tomás Gràcia, del gremi de constructors del Garraf, va recordar la gran inversió dels Ajuntaments en obra pública, va destacar els valors potencials de la comarca com a elements de resposta a la crisi, però també cal que ara ajudin amb més feina, a les petites empreses de construcció.

La Consellera de Treball, Mar Serna, va fer una intervenció centrada en els valors dels territoris com a elements clau per a respondre a la crisi, però també per un canvi de model, que no estigui basat en la construcció i va recordar diferents estratègies del Govern de la Generalitat per a treballar cap a aquest canvi, com ara els Pactes Nacionals de Recerca, els Acords Estratègics i la inversió en infraestructures i equipaments, amb mesures concretes com reforçar el paper dels Governs, simplificar tràmits administratius, l’aposta per la inversió en educació i formació per a aturats, sense deixar el treball per un sistema basat en pilars com la igualtat i la solidaritat i
mantenint els objectius de reducció de la precarietat laboral, també va recordar l’aposta per sectors econòmics que poden generar llocs de treball, com l’economia verda, les dependències o bé els sectors tecnològics.

L’alcalde de Vilafranca del Penedès, Francisco Romero va conduir la darrera de les taules de treball. La regidora de Vilafranca del Penedès, Maria Batet i la consellera de Federació del PSC de l’Alt Penedès i el Garraf, Carolina Orriols van presentar el document amb el qual el PSC es posicionarà en relació al nostre model de desenvolupament, la situació econòmica i la necessitat de continuar treballant per la cohesió social, així com propostes i reptes per afrontar aquestes situacions. Aquesta ponència serà fruit del debat d’aquesta Conferència i del debat que es produeixi a partir d’ara a les Agrupacions del territori.

Al acabar la jornada de treball, la comissió executiva del PSC de l’Alt Penedès i el Garraf va valorar molt positivament la iniciativa i la resposta en la convocatòria i va assegurar que aquesta és una via de debat obert i de treball conjunt que posa les bases en la tasca de treball que els socialistes s’han fixat com a prioritat, un treball que ha de resultar de les idees i el debat conjunt amb tots els agents dels territori amb l’objectiu de contribuir a fer front a la situació econòmica actual.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local