Redacció |
23-01-2012 12:26
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Amb aquest projecte, que va iniciar-se a finals de l’any 2009, es pretén conèixer l’origen geogràfic, econòmic, religiós i cultural dels ciutadans migrats a Cubelles, les interaccions que
s’hi despleguen i el conjunt intercultural que forma tota la ciutadania i que n’és la seva expressió. Tot plegat amb l’objectiu disposar d’eines per millorar la seva adaptació i treballar per evitar la fragmentació social. A més, l’estudi ha tingut una vessant pedagògica i formativa
amb conferències, cursos i treballs de sensibilització emesos a Ràdio Cubelles a l’espai Altres
Móns.
De l’estudi es desprèn la importància de relativitzar les identitats, procedències i pertinences, així com la forma lògica de veure les diferents ètnies com una propietat personal adquirida per naixement o per adscripció.
L’estudi conclou que, entre les problemàtiques a gestionar, és evident la manca de xarxes existent entre algunes col•lectivitats, o entre aquestes i les administracions. Per explicar-ho, el Dr. Cabezas conclou en l’estudi que en força casos, de forma directa o subliminal, o bé de manera latent, la manca de contactes entre comunitats es basa en el poc temps de què disposen per a poder establir i consolidar els vincles.
El treball realitzat pel Dr. Cabezas no es limita a fer una anàlisi de la situació, sinó que també proposa un seguit d’accions a emprendre. Així doncs, si la manca de temps s’esgrimia com un motiu per la manca de contacte, l’estudi apunta que també pot haver-se prioritzat en el temps lliure altre tipus d’activitats, reduint inconscientment el temps disponible.
En tots dos casos, el treball preveu la necessitat de crear un petit equip antropològic que conegui les realitats qualitatives de les col•lectivitats, relativitzant-les i allunyant-se de qualsevol concreció, però que fent-ho puguin ser el mitjà pel qual omplir aquest evident buit entre persones i grups.
Tot i que l’equip del Dr. Cabezas ha evidenciat una manca de xarxes socials interculturals al municipi de Cubelles, i proposen facilitar-ne la seva creació i promoure’n la seva expansió i enfortiment per tal d’assolir l’objectiu primordial de bastir una societat cohesionada i igualitària.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!