Ple municipal a Vilanova

El ple de Vilanova impulsa el projecte del museu al far

Miguel Ángel Iglesias va ser nomenat nou regidor de grup municipal del PSC en el darrer ple municipal

Redacció Vilanova i la Geltrú 04-12-2012 21:07 Lectures 1230

El ple de Vilanova i la Geltrú va aprovar inicialment - amb els vots favorables de CiU, PSC, PP i ICV i l'abstenció de la CUP - el projecte de creació del Far com a centre d'interpretació i d'acollida turística. L'avantprojecte destina l'actual edifici del Far a acollir les col·leccions del Museu del Mar i el punt d'informació turística i l'Estació Nàutica. La col·lecció de Roig Toqués és prevista ubicar-la en l'actual magatzem de la finca, un cop aquest espai s'hagi condicionat. I un tercer espai tancat està pensat per ubicar-hi el bot salvavides Víctor Rojas, juntament amb altres elements del Museu del Mar. L'edifici del Far de Vilanova i la Geltrú, originari de l'any 1865, esdevindrà a partir del 2015 el Centre d'Interpretació i Acollida Turística, El Far. 

 

Ahir dilluns el Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va aprovar inicialment el projecte de remodelació que es durà a terme amb una part de la subvenció del Pla Únic d'obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) i també amb una part subvencionada a través del fons europeu FEDER. L'import de les obres és de 331.019,86 euros i hauran d'estar adjudicades abans del mes de juny de 2013.

Altres dades tècniques del projecte contemplen una superfície reformada de gairebé 250 m2 i una superfície de 260 m2 de nova construcció. Les obres hauran d'estar enllestides a 31 de desembre de 2014. En aquest sentit, l'alcaldessa Neus Lloveras ha volgut destacar que "el projecte del Far és un dels més importants que tira endavant aquest govern municipal, i mostra la voluntat d'un treball transversal entre diverses regidories, com sol passar en la majoria de projectes de ciutat".

A l'hora de redactar el projecte, realitzat pels serveis tècnics de la Regidoria d'Urbanisme de l'Ajuntament de VNG, s'ha contemplat l'objectiu d'adequar l'edifici del Far a les activitats museístiques i turístiques i d'acollida projectades. El regidor d'Urbanisme, Obres i Habitatge, Joan Giribet, ha explicat que "el que es fa amb el projecte és replantejar els usos d'un espai existent per crear un nou equipament per a la ciutat". En aquest sentit el nou equipament acollirà l'Oficina de Turisme (acollida, informació i promoció turística); l'espai d'exposició permanent Col·lecció Museu del Mar; l'espai exterior Víctor Rojas, on s'ubicarà el bot salvavides Víctor Rojas; l'espai de la Col·lecció permanent del Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués; magatzem; lavabos, el jardí d'us públic i un espai d'aparcament de bicicletes de lloguer.

Des de la Regidoria de Promoció Econòmica, el regidor Gerard Figueras ha destacat que "amb aquest projecte estem construint un relat de ciutat, aprofitant una de les línies de creació d'activitat econòmica, com el turisme, per utilitzar el Far per mostrar la història de la Vilanova marinera, d'on venim, i cap on anem. Volem ser un referent en activitats nàutiques, amb un port modern, i mirar al mar per crear llocs de treball". Per això el projecte inclou l'oficina de Turisme com espai d'acollida i primera presa de contacte dels visitants amb Vilanova, una porta d'entrada cap al seu vessant comercial i cultural.

Precisament en matèria de cultura, la regidora Marijó Riba, ha explicat que "amb l'acolliment de la col·lecció Roig Toqués i del Museu del Mar estem donant compliment al pla de patrimoni que es va proposar la passada legislatura perquè no es malmetin aquestes col·leccions tan importants per la ciutat”. La regidora no descarta que en un futur l'espai inclogui la possibilitat de visitar el far per dins.

Per tal d'encabir les diferents activitats previstes, el projecte contempla utilitzar les edificacions ja existents al recinte del Far i les noves edificacions que es construiran. La intervenció projectada es realitzarà respectant al màxim les característiques arquitectòniques de l'edificació antiga i també l'entorn paisatgístic i natural.

Entre les actuacions previstes, a l'aire lliure es realitzarà una construcció per protegir de les inclemències del temps el bot salvavides Víctor Rojas. Es tracta d'un bot remolcat a Vilanova i la Geltrú l'any 1925 que va estar en servei fins a l'any 1957 i molt vinculat a la història marinera de la ciutat. 

Altres temes del ple

El ple ordinari del mes de desembre de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va començar amb la presa de possessió, com a regidor del PSC, de Miguel Angel Iglesias, en substitució d'Encarna Grifell. El Ple també va aprovar la Modificació Puntual del Pla General d'Ordenació per a la incorporació de l'ús religiós a la finca 1-3 del carrer de la Fita del sector Industrial Roquetes de Vilanova i la Geltrú. Aquest darrer punt va ser aprovat per unanimitat.

Entre altres aspectes, el Ple va ratificar el decret pel qual se suprimeix la paga extraordinària de Nadal als càrrecs electes i al personal eventual de confiança i directiu de la Corporació Municipal; es van nomenar el nous patrons de l'Organisme Autònom Víctor Balaguer; i es va aprovar el conveni entre l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i ViU Comerç per a la realització i la implantació d'una aplicació per a mòbils de la ciutat.

El Ple també va aprovar la contractació del servei de neteja de dependències, edificis i equipaments municipals; i el suport a la campanya d'emergència en resposta als efectes de l'huracà Sandy al seu pas pel Carib.

En el capítol de mocions es van aprovar per unanimitat les mocions d'ICV sobre la utilització de la banca ètica en transaccions bancàries de l'Ajuntament; per prevenir els desnonaments de la residència habitual; i en relació a les execucions de constrenyiment sobre l'habitatge familiar d'aturats i aturades i persones en ris d'exclusió social. També per unanimitat es van aprovar les mocions del PSC per una escola inclusiva, i una altra en relació amb la planificació al port de Vilanova. La moció de la CUP per a la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació va ser aprovada amb els vots a favor de CiU, PSC, CUP i ICV i el vot en contra del PP. Finalment va ser aprovada per unanimitat la moció de la CUP de denúncia de la pressió financera sobre els ajuntaments.


Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Una sentència dóna suport a una escola bressol que va denegar la matrícula a un nen no vacunat. El jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona ha conclòs que els pares del menor obliden els drets dels altres, i pretenen imposar una opció minoritària -la de no vacunar-, per sobre del dret a la salut de la resta d'infants i les seves famílies

Què et sembla que una escola bressol pugui denegar la matrícula a un nen no vacunat?


Malament