Ajuntament de Manresa. Signatura del protocol de l'Smart-Eix Diagonal
Redacció |
Manresa
12-12-2013 19:32
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els ajuntaments de Manresa, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú impulsen conjuntament el desenvolupament del Smart-Eix Diagonal, un projecte que té l’objectiu de posar en marxa un ventall de solucions que, al llarg del recorregut per la regió a través de la carretera C-15 i C-37, ajudin a facilitar la promoció econòmica del territori, la sostenibilitat, la millora de medi ambient i el benestar dels ciutadans.
L’acte de signatura del protocol, celebrat avui a les instal·lacions del CTM al Parc Tecnològic de la Catalunya Central, ha comptat amb la presència de Valentí Junyent, alcalde de Manresa; Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú; i Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès. L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, no hi ha pogut assistir per problemes d'agenda, però està previst que subscrigui el protocol properament.
Abans de l’acte de signatura, ahir, Jordi Serracanta, regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Manresa; i Jaume Batlle, responsable del Projecte Smart City VNG-EPEL Neàpolis de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, han explicat els detalls tècnics del projecte.
Han explicat que el Smart-Eix Diagonal pretén donar resposta al gran repte que les ciutats tenen en aquest moments per poder gestionar de forma adequada la informació i els serveis que són capaces de generar i oferir qualsevol sistema que formi part de les ciutats –tant ciutadania com espai urbà- i el seu entorn.
La finalitat de poder oferir als seus ciutadans una millor qualitat de vida, fer les ciutats més sostenibles i possibilitar el creixements econòmic de la mateixes, són els objectius bàsics del nou paradigma Smart.
Tot això es va aconseguint amb l’ajut de la tecnologia, les comunicacions i els sistemes IT. Ara bé, malgrat això cal la iniciativa i l’empenta de les pròpies ciutats; una mirada de futur i projectes innovadors encarats a assolir els nous objectius fixats.
Els alcaldes de les tres ciutats han coincidit a assenyalar que la recent millora viària de Eix Diagonal (C-15 i C-37) ofereix la possibilitat de tenir una visió comuna en el desenvolupament del concepte Smart-Eix Diagonal; on hi destaquen les quatre capitals de les comarques per on passa aquesta carretera: Vilanova i La Geltrú, Vilafranca del Penedès, Igualada i Manresa, poblacions d’entre 40.000 i 76.000 habitants
Treball conjunt en diferents àmbits
Les actuacions incloses en aquest projecte anirien destinades a la promoció econòmica del territori, al benestar dels nostres habitants, a la millora del medi ambient i a la transparència de les nostres administracions:.
Aquestes actuacions es podrien agrupar en els àmbits següents:
- Eix diagonal (Smart-road): Disposar d'infrastructura de comunicacions avançada en l'Eix Diagonal i dotar-lo d'elements que facilitin i millorin la circulació i la seguretat.
- Governança (Smart-governance) : Transparència i participació (e-administració, e-participació). Treballar de forma conjunta els projectes de OpenData , indicadors de transparència i eines de participació a través de mòbil. Compartir desenvolupaments i plataformes tecnològiques.
- Medi ambient (Smart-environment) : Sostenibilitat, eficiència energètica i energies renovables. Compartir projectes en els àmbits d'eficiència energètica, energies alternatives i control mediambiental.
- Serveis urbans (Smart-street) i mobilitat (Smart-mobility). Compartir iniciatives en els àmbits de xarxes de serveis urbans, optimització de la gestió de residus , trànsit i transport urbà.
- Innovació i economia (smart-economy). Millorar les infraestructures dels polígons industrials (smart-polígons) i promoure la creació d'empreses locals per a proveir i mantenir infraestructures tecnològiques.
- Àmbit social i salut (Smart-living). Compartir projectes en els àmbits d'atenció social, salut, seguretat i protecció civil.
- Coordinar actuacions en l'àmbit d'infraestructures de comunicacions de fibra òptica i wifi."
- De forma transversal als àmbits, també es preveu la participació conjunta en projectes europeus per poder finançar el projectes concrets que puguin anar sorgint.
Les ciutats intel·ligents
Una ciutat intel·ligent o eficient disposa d’un desenvolupament urbà basat en la sostenibilitat i és capaç de respondre de forma adient a les necessitats bàsiques de les institucions, les empreses i els habitants, tant en els aspectes econòmics, com en els socials i mediambientals.
Una ciutat podrà ser qualificada d’intel·ligent en la mesura que les inversions que es portin a terme en capital humà (ensenyament inicial, mitjà, superior i d’adults), en aspectes socials, en consum energètic, en tecnologies de la comunicació i en infraestructures de transport, promoguin una qualitat de vida elevada, un desenvolupament econòmic-ambiental durable i sostenible, una governança participativa i una gestió prudent i reflexiva dels recursos naturals.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!