PRESSUPOSTOS MUNICIPALS

El govern de Vilanova aprova el pressupost gràcies a l'abstenció de PSC i ICV

Neus Lloveras: 'Hem tingut moments molts durs on hem hagut de treballar molt per no engrandir l'endeutament'

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat la proposta de pressupost municipal per 2014 per un valor de 66.611.018 euros amb els vots a favor de CiU, els vots en contra de PP i CUP i les abstencions de PSC, ICV i el regidor no adscrit. El debat el va iniciar el regidor d'Hisenda, Miquel Àngel Gargallo que va explicar que s'estava duent a votació un pressupost molt complex no només per les intenses negociacions efectuades, sinó per la dificultat d'encabir els ajustos necessaris de la nova càrrega financera amb les necessitats de la ciutat.

"És un pressupost que té cinc objectius bàsics i tres condicionants. Els objectius que ens hem marcat son mantenir el serveis a la ciutadania que presta l'Ajuntament; seguir apostant per la dinamització de l'activitat econòmica i creació d'ocupació; potenciar la façana marítima i el barri de mar com element que aporta valor a la ciutat; aprofundir en la participació de la ciutadania, i dels col·lectius i entitats per dissenyar el futur de la ciutat; i buscar el suport més ampli possible amb els grups polítics del consistori."

"És un pressupost on si alguna paraula hem de posar en valor com a definició per davant de les altres, és "negociació". El govern ha tingut capacitat de negociar amb els diferents grups les seves propostes i transaccionar propostes efectuades per varis dels grups de l'oposició. De manera que el resultat pressupostari ha estat una combinació de les aportacions efectuades pels diferents grups com el PSC i ICV. Els tres condicionants del pressupost son l'augment de la càrrega financera de 2,2 milions més que l'any 2013; la necessitat de generar ingressos per poder fer inversions i assumir la nova càrrega financera; i les obligacions legals que limiten i condicionen el pressupost."

Gargallo: "Hem hagut de treballar per buscar solucions imaginatives per arribar a la xifra de 66.611.018 euros que portem a votació"

El regidor d'Hisenda afegí que volia fer evident que "hem hagut de treballar per buscar solucions imaginatives per arribar a la xifra de 66.611.018 euros que portem a votació. El poc marge que ens deixava la càrrega financera ens ha obligat a plantejar d'una manera diferent la seva metodologia i redefinir tots els nivells de despesa. No ha estat fàcil. Ja no ens podem permetre efectuar nous i elevats dèficits, el compliment de la nostra estabilitat pressupostaria s'ha de fer prioritari, no pel que ens imposen les diferents lleis que venen de l'Estat, sinó per la convicció que hem de sortir de la complexa situació financera i econòmica de la nostra ciutat utilitzant la capacitat de creure en nosaltres mateixos i de veure que podem fer les coses d'una forma diferent mirant cap el futur. Volem mantenir el serveis a la ciutadania a un bon nivell de qualitat. Tal i com diu el primer objectiu del Pla d'Acció Municipal, perquè volem que Vilanova i la Geltrú sigui una ciutat cohesionada i prospera."

"El pressupost té un sentit social, i això es concreta en l'augment de la partida de Serveis Socials en un 12% de promig. Dins d'aquest mateix objectiu també volem explicar que defensem els serveis públics, posant de relleu que hem arribat a un acord amb els representats dels treballadors que implica un compromís amb l'estabilitat de la plantilla municipal. El nostre segon objectiu és seguir apostant per la dinamització de l'activitat econòmica i la creació d'ocupació, entenen el turisme com una peça fonamental en el desenvolupament futur.

"En tercer lloc volem potenciar la façana marítima i el barri de mar com element que aporta valor a la resta de la ciutat. El quart objectiu és aprofundir en la participació de la ciutadania, amb tots els col·lectius i entitats, per dissenyar el futur de la nostra ciutat. L'única manera que les persones puguin confiar en l'administració és veient que la gestió pública és transparent i oberta a les propostes i idees de tothom. Per acabar, el cinquè objectiu és buscar el suport més ampli possible per aquest pressupost amb els grups polítics del consistori."

Finalment, Miquel Àngel Gargallo va voler fer referència a part dels principals acords arribats amb els diferents grups de l'oposició. "Respecte el prup del PSC hem treballat en la creació de la partida "Ajuts per a la pobresa energètica" o la creació d'una partida de 100.000 euros per a bestretes de les beques menjadors per a les AMPES, davant el retard en el pagament per part de la Generalitat. També una partida específica d'Ajuts a menjadors i hores complementàries a llars infants de 50.000 euros o l'augment en 30.000 euros dels ajuts a l'escolarització, que demostren l'àmplia vocació social d'aquest pressupostos. Hem acordat amb el PSC la municipalització del servei de l'oficina d'informació turística, l'increment de partides per fomentar les iniciatives cooperatives i d'economia social o diferents campanyes per desenvolupar el comerç de proximitat."

"Per últim hem acordat que a l'IMET hi haurà una partida específica de Projectes d'ocupació local. Respecte la revisió del POUM, es planteja un nou calendari que pugui se efectiu en el futur per un nou projecte de ciutat. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú garanteix que l'aprovació del pressupost municipal no implicarà cap perjudici o canvi en les condicions laborals ni en les retributives dels treballadors i treballadores de totes les empreses concessionàries dels serveis de l'Ajuntament així com altres acords relacionats amb el drets laborals de les empreses concessionàries."

"Amb ICV volem donar resposta a les mocions presentades per aquest grup i aprovades en aquest ple en últims anys. En aquest sentit el pressupost 2014 preveu que es crearà una borsa de locals comercials i naus industrials de lloguer accessible; s'atorgaran subvencions destinades a ajuts per a la rehabilitació d'elements d'interès patrimonial de la ciutat ; es preveu una aportació de fons a les entitats gestores del nou Banc de Queviures de la ciutat per a l'any 2014 de 113.000 euros ; i per últim, es farà una prova pilot de finançament de reformes de tres pisos buits per a persones que demostrin la impossibilitat econòmica i financera de poder-ho fer, de manera que en el contracte d'arrendament l'Ajuntament retindrà un cànon com a part del cobrament fins la data que es pugui eixugar el total deute."

Elena: "No ens agrada ni com es gestiona, ni com es negocia ni com es lidera"

Joan Ignasi Elena des del PSC va afirmar que "aquest no és el nostre govern. No ens agrada ni com es gestiona, ni com es negocia ni com es lidera. Nosaltres som alternativa i sempre hem fet la pràctica de donar la nostra opinió per escrit perquè així es pot contrastar allò que passa i allò que s'afirma. L'any passat ho varem fer i varem presentar un pressupost alternatiu. En 48 hores ens va dir que era una pressupost innegociable. La ciutat ha estat un any amb un pressupost que no va aprovar el ple municipal i això ha estat negatiu. Aquí només hi havia l'alternativa de proposar coses que permetin tirar endavant un pressupost municipal."

"Ens ha costat perquè el govern va ser poc respectuós amb l'oposició l'any passat. Ara resulta que el que dèiem nosaltres no només s'ha complert sinó que han anat més enllà. Tot i la situació econòmica nosaltres tenim un compromís amb totes aquelles persones que ho estan passant molt malament, un compromís inexcusable com a administració municipal. Alhora tenim una altra obligació que és la de transmetre esperança en temes com en el turisme, els serveis, o el comerç. I hem de fer que aquestes potencialitats esdevinguin una realitat. Aquesta és la direcció amb la que ha volgut actuar aquest grup municipal i en el que hem fet algunes propostes als pressupostos. Segueix però sense ser el nostre pressupost, ni la manera amb la que el gestionarem."

Joan Ignasi Elena va seguir explicant quines havien estat les aportacions del seu grup al pressupost de 2014. "Des del PSC, en un primer àmbit hem fet propostes vinculades a la cohesió social; ajuts per a que persones puguin tenir serveis bàsics; bestretes per a les beques del menjador perquè les famílies no reben els ajuts de la Generalitat; ajuts per a les llars d'infants; o la gratuïtat de la teleassistència."

"En un segon àmbit, dedicat al desenvolupament de l'economia local, volem fomentar iniciatives de cooperatives i economia socials; el foment del comerç; la municipalització de l'Oficina de Turisme; o la creació d'una partida de 100.000 euros per a plans d'ocupació. En un tercer àmbit, dedicat a l'urbanisme hem proposat una calendarització del Pla General perquè es necessària una revisió adaptada a la nova realitat de la ciutat. Sobre inversions cal saber que es farà a la plaça del port i sobretot cal fer-se amb consens en l'àmbit polític i social. Esperem que tot això reverteixi el benefici de la ciutat i, malgrat els nombrosos desacords, tindran la nostra abstenció."

Rodriguez: "Ara parlen de municipalitzacions els mateixos que van externalitzar aquest serveis"

El regidor del PP, Santi Rodríguez afirmà que "venim d'una situació de no confiança al govern municipal. Al debat d'impostos i taxes al 2014 calia fer un esforç i calia que no hi haguessin increments. Es va aconseguir parcialment. Ara parlen de municipalitzacions els mateixos que van externalitzar aquest serveis. Globalment el pressupost s'incrementa en mig milió d'euros. De la lectura de tot plegat es veu que acabem pagant més impostos per rebre menys serveis. Tenim més càrrega financera fruit de les decisions que al llarg dels anys el propi ajuntament ha anat adoptant. Hi ha un problema estructural al pressupost i ens preocupa l'evolució a la tresoreria municipal perquè tot i haver demanat molts milions d'euros per pagar factures a proveïdors continuem tenint factures al calaix amb pagaments molt fora de termini."

"Ens preocupa també el desplaçament de despeses a futur allargament terminis o amb carències que ens trobarem d'aquí dos o tres anys. Això s'ha fet amb la negociació amb els treballadors. Això es fa esperant a què? A tenir més ingressos? Trobem a faltar un cop d'ull més a mig termini i no només a curt termini. Sobre les inversions val a dir que hi ha criteris molt diferents sobre la inversió al barri de mar i que caldria tenir una visió global del passeig i no només fer reformes aquí i allí que després no lliguen. Entenem que hi ha coses positives, com a mínim les intencions, però no és suficient."

Font: "estem passant pilotes cap el 2015 i el 2016"

Marc Font, des de la CUP, va explicar en la seva primera intervenció que si ve la seva formació votaria en contra "sí que volem reconèixer la voluntat de negociació del govern respecte de l'any passat. Però no ens ha agradat que la negociació fos més aviat en petit comitè i no pas de manera oberta. Entenem que son uns pressupostos continuistes respecte del 2013 i que mantenen la filosofia de les retallades tot i que hi ha algunes millores. El pressupost no avança excessivament en el problema de la càrrega financera malgrat les negociacions amb els bancs. La situació pels pròxims anys serà molt complicada i el retorn del deute no es pot fer a base de retallar serveis. Estem passant pilotes cap el 2015 i el 2016, com hem fet amb alguns aspectes amb els treballadors municipals."

"Pel que fa al capítol d'inversions no entenem la política de venda de propietats municipals. Des de la CUP creiem que havíem de posar però algun granet de sorra: propostes d'estalvi com els lloguers de les oficines d'urbanisme; imposar sancions als bancs per la qüestió dels pisos buits; eliminar les pagues als secretaris per les empreses municipals; eliminació dels lloguers de la policia nacional; municipalitzar algunes qüestions com les consergeries o el manteniment de les instal·lacions esportives, l'oficina de turisme o CESPA. Moltes d'aquestes propostes no tiraran endavant."

Finalment el regidor de la CUP va mostrar el seu desacord amb les polítiques del govern en matèries de personal, d'urbanisme, o de promoció econòmica per la qual cosa va anunciar el vot contrari de la CUP a l'aprovació del pressupost de 2014.

Sánchez: "quan es vol es pot"

La regidora d'ICV, Iolanda Sánchez, va voler obrir la seva intervenció dient que "el titular d'avui seria que "quan es vol es pot". Hi ha hagut un canvi d'actitud en el govern al final de mandat que ens ha generat alguns dubtes. No entenem perquè ara i no abans s'ha escoltat als grups de l'oposició. És un tacticisme polític? El mes de febrer ens deien que els pressupostos eren rigorosos equilibrats i sense marge de maniobra, però ara s'ha vist que hi ha marge de maniobra i de negociació."

"Potser el 2013 també hi havia aquest marge de maniobra i no se'ns va voler escoltar. Aquella proposta que l'oposició va fer fa un any ara es recollida pel govern. Hem vist un govern erràtic i sinuós al llarg d'aquest mandat per aprovar taxes i pressuposts. Això ens deixa un marge de dubte, però canviar es sempre positiu i volem entendre que el govern ha evolucionat i que es creu el pressupost i les noves propostes que s'han fet des de l'oposició. Avui ens abstindrem perquè tot i que celebrem la construcció d'aquest pressupost, ens dol que això arribi amb cert retard.

Álvarez: "que la classe política faci el mateix que els treballadors"

Francis Álvarez, regidor no adscrit va explicar que no havia pogut participar com a regidor de manera activa a la negociació en els pressupostos "per la qual cosa no he pogut fer les propostes com cal. No seria just el vot en contra. Crec que l'Ajuntament és una administració concebuda per a atendre uns serveis bàsics i que son els que s'han de cobrir. La situació econòmica de l'Ajuntament fa que haguem de ser molt curosos."

"Cal destacar l'esforç dels treballadors municipals per a ajudar a tirar endavant l'administració. El que sí demanaria per votar a favor seria que es fomentés l'esport base a través de convenis, que es parlés de determinades subvencions de Cultura i, per últim, que la classe política faci el mateix que els treballadors i que a la partida de retribucions faci una reducció del 5%, així com de les subvencions dels grups municipals i del personal que depèn d'aquests grups. Crec que no és una barbaritat i demostraria que estem fent esforços."

Lloveras: "la voluntat del govern de no donar de baixa cap dels serveis que presta l'ajuntament i no posar en perill cap lloc de treball"

Finalment, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, va voler agrair "la feina realitzada per tots els grups per fer possible l'aprovació d'aquest pressupost molt especialment al PSC i a ICV. Voldria expressar la satisfacció de l'equip de govern per com s'ha arribat a aquest moment. Han estat anys molt complicats degut al desequilibri econòmic. Hem tingut moments molts durs on hem hagut de treballar molt per no engrandir l'endeutament. S'han hagut de fer equilibris i esforços. Enguany és un punt i final a aquest procés d'ajust pressupostari."

"Estem satisfets perquè tota aquesta feina s'ha fet donant compliment a un seguit de principis com el de restablir l'equilibri econòmic; la voluntat del govern de no donar de baixa cap dels serveis que presta l'ajuntament i no posar en perill cap lloc de treball; i tercer, assolir tot això sense fer augments d'impostos espectaculars com s'han vist obligats altres ajuntaments. El repte tenia moltes complicacions però s'ha pogut aconseguir. Per això també vull agrair als treballadors municipals l'esforç que han fet per a que aquest pressupost sigui ajustat i equilibrat. Ara cal que mirem endavant i deixar les discussions individuals per treballar per donar solucions globals."

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local