Per a polítiques socials

ICV-EUiA reclamarà els diners retornats pels condemnats de Caixa Penedès

Els ecosocialistes senyalen la seva indignació per la sentència de Caixa Penedès i recorden que avui hi ha gent a la presó per defensar el dret a vaga

ICV. Roda de premsa d'ICV Vilafranca per valorar la sentència de Caixa Penedès

ICV. Roda de premsa d'ICV Vilafranca per valorar la sentència de Caixa Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'agrupació local d'ICV ha volgut fer una valoració de la situació actual de la situació generada per la fallida de Caixa Penedès, coincidint amb el tancament de la comissió d'investigació a les caixes d'estalvi i la sentència contra els ex-directius de Caixa Penedès; i presentar el seu full de ruta per als propers mesos amb l'objectiu d'intentar recuperar els 28,6 milions d'euros pagats pels condemnats.

L'economista Jordi Guilera va assenyalar que se sentien "decebuts i molestos" amb la escassa condemna dels 4 ex-directius de Caixa Penedès, ja que accions molt menys greus sovint són condemnades amb penes majors, però també pel fet que les investigacions no s'ampliessin també a d'altres òrgans de govern, com ha passat en d'altres casos com Catalunya Caixa o Bankia.

Guilera va mostrar el seu desacord amb l'actuació de la fundació Pinnae (que gestiona l'antiga obra social de Caixa Penedès) com a acusació particular, acceptant la rebaixa de penes alhora que renunciava a reclamar la gestió dels 28,6 milions d'euros pagats pels condemnats, perjudicant novament els interessos del Penedès i del seu teixit social i econòmic. L'economista va recordar que ja al 2013 es va aprovar una moció a l'ajuntament per unanimitat per a demanar el canvi de membres al Patronat de Pinnae; i que va ser l'únic grup que va votar contra l'elecció del representant del Consell Comarcal (l'únic escollit per l'administració).

Per la seva part, el diputat i portaveu d'ICV-EUiA a la Comissió d'investigació de la gestió de les caixes d'estalvi, Josep Vendrell, va senyalar Caixa Penedès com "un cas paradigmàtic de la sensació d'impunitat amb que alguns directius es van apoderar del control de les caixes d'estalvi". Vendrell va assenyalar que el grup d'ICV-EUiA votaria en contra de les conclusions de la comissió de caixes d'estalvis que fan referència a Caixa Penedès "perquè amb l'excusa del procés judicial obert no s'entren a valorar les proves de mala gestió i estafa que van passar per la comissió; i això no ho podem admetre".

Vendrell va parlar de la triple estafa que desaparèixer Caixa Penedès i el sistema català de caixes: l'estafa hipotecària, venent hipoteques en condicions abusives a clients que no reunien les condicions per afrontar-les, l'estafa de les preferents en les que es van vendre productes financers complexes a gent que no tenia formació en finances i que simplement buscava un fons d'estalvi i l'estafa en benefici propi dels directius per assegurar-se el control de les caixes i les influències que això els suposava.

El diputat ecosocialista ha recordat els successius rescats bancaris a través de nacionalitzacions, compra d'actius i crèdits en condicions preferents que hem pagat la ciutadania de la nostra butxaca; i que estem davant del risc de l'última estafa amb el sistema bancari que plantegen els governs actuals: vendre's els bancs nacionalitzats a preu de saldo. Per contra, des d'ICV, Vendrell proposa aprofitar aquestes entitats per a crear una banca pública sota control democràtic, que faci la funció social i territorial que tenien assignada les caixes d'estalvi i que els seus dirigents van pervertir.

També va intervenir el regidor vilafranquí Toni Peñafiel, que va dir que per ICV, el debat entorn Caixa Penedès segueix obert i que encara queda molta feina que es pot fer des de l'ajuntament i des d'altres administracions. En aquest sentit, Peñafiel va marcar un full de ruta amb els propers passos a seguir i que portaran dimarts vinent al Ple municipal per a debatre'ls i buscar el compromís del consistori.

Per a Peñafiel, cal reclamar en primer lloc que Banca Mare Nostrum (entitat a la que es va fusionar Caixa Penedès) pagui els deutes pendents amb l'ajuntament de Vilafranca, amb la quantitat equivalent a l'auditori que Caixa Penedès es va comprometre a construir abans de finals de 2013, i que ha inclomplert.

Des d'ICV també consideren que els diners restants pagats restants haurien d'anar a obra social, ja que van ser desviats dels beneficis de l'entitat cap a les milionàries pensions dels directius condemnats, i que cal, per tant, que els gestioni la Fundació Pinnae, en comptes de la Banca Mare Nostrum, que no té cap obligació de fer obra social.

Per últim, els ecosocialistes també reclamen una renovació del Patronat de la Fundació Pinnae que va acceptar pactar la rebaixa de penes per una de confiable: escollit amb transparència i diàleg amb el territori, i sota control democràtic.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local