Pressupostos municipals

El pressupost participatiu de Sitges provoca queixes a les Botigues

Veïns del nucli creuen que el procés els ha discriminat per tenir menys habitants

El govern recorda que les inversions més votades a les Botigues i a Garraf es portaran a terme

Ajuntament de Sitges. El pressupost participatiu de Sitges provoca queixes a les Botigues

Ajuntament de Sitges. El pressupost participatiu de Sitges provoca queixes a les Botigues

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Representants veïnals de les Botigues van criticar durament el primer pressupost participatiu impulsat des de l'Ajuntament de Sitges en una audiència celebrada dimecres a l'Edifici Miramar per valorar el procés. La iniciativa, impulsada a finals de l'any passat, ha permès que la ciutadania proposés i escollís les actuacions a realitzar durant el 2015 per una suma total d'un milió d'euros. Segons els veïns, però, l'Ajuntament ha discriminat les Botigues i Garraf en no haver utilitzat el vot ponderat per compensar la menor població dels dos nuclis respecte Sitges.

D'un cens potencial de 24.316 persones, la votació del pressupost participatiu celebrada al desembre va comptar amb 832 participants. D'aquests, 712 pertanyien al nucli de Sitges, 55 a les Botigues i 28 a Garraf. Les dues inversions més votades i aprovades per l'Ajuntament han estat la renovació dels vestidors del camp de rugbi, amb un cost de 52.000 euros, i la remodelació i ampliació de l'estadi municipal d'Aiguadolç, pressupostada en 700.000 euros. Al darrer ple municipal va aprovar-se la injecció econòmica per executar les cinc propostes guanyadores.

Les Botigues, “en l'oblit”

“S'han oblidat una vegada més de les Botigues”, va assegurar el vicepresident de l'Associació de veïns de la zona platja de les Botigues, Joaquim Serrano. Per al ciutadà, “aquesta no és una resolució justa, ningú de la vila no vota res de les Botigues ni ningú de les Botigues no vota res de la vila”. La presidenta de l'entitat, Ana Díaz, va assegurar que la proposta de tirar endavant la inversió més votada als dos nuclis -el projecte de construcció del centre cívic de les Botigues i  fer dos trams d'accés per a persones amb mobilitat reduïda a Garraf- “honora” el govern local. Malgrat això, Díaz va mostrar-se molt crítica amb la falta del vot ponderat, una proposta que els veïns van fer “des del minut zero”.

Crítiques per la falta de difusió

La responsable de l'associació també va criticar la difusió del procés participatiu al nucli. “Els ciutadans de les Botigues no han estat informats com els de la resta de la vila”, va dir Díaz, posant com a exemple que el tríptic sobre el pressupost participatiu no va arribar als veïns de la zona, que el panell de l'oficina d'atenció al ciutadà del nucli “no tenia cap informació” al respecte, o el fet que l'horari de les votacions “no va ser el mateix” que el de Sitges. “No ha estat un procés equitatiu. Els ciutadans de les Botigues estan descontents perquè un cop més ens sentim menyspreats per l'Ajuntament”, va apuntar Ana Díaz.

Respecte a la “singularitat” dels dos nuclis

Tant l'alcalde, Miquel Forns, com el regidor de Participació Ciutadana, Pep Moliné, van destacar l'esforç per part del govern a l'hora de portar a terme el procés participatiu i a integrar-hi tots els veïns. “La junta de portaveus ha decidit que les propostes més votades dels dos nuclis de població es faran igualment [tot i no ser les més votades en el còmput global del municipi], si això no és tenir-ho en compte...” va respondre l'alcalde. Forns va destacar el fet que tant el govern com l'oposició hagin acordat aquesta mesura garanteix la seva execució i demostra que s'ha respectat “la singularitat” de les Botigues i de Garraf. “Em sap greu que es pensin que no els tenim en consideració”, va dir l'alcalde. Respecte al vot ponderat, Forns va assegurar que caldrà “debatre” al respecte de cara a les properes edicions del pressupost participatiu.

“A les Botigues ens sentim marginats”, va afirmar una altra veïna, Cristina Garrote, que va criticar que molts dels ciutadans que viuen a la zona com a segona residència no hagin pogut participar en la votació. La responsable del procés participatiu, Coia Poblet, va assegurar que l'únic sistema per comprovar que els ciutadans només voten un cop és el padró municipal, i això impossibilita els veïns de segona residència. “És un problema que ara per ara, amb les eines que tenim, no es pot solucionar enlloc”, va argumentar Poblet.

Millora de l'enllumenat a Garraf

Des de l'Associació de les Casetes de la platja del Garraf, Enric Rocha va demanar la renovació de l'enllumenat aeri de la zona, que actualment pateix “problemes tècnics”. Rocha va proposar al govern que s'inclogui dins la partida aprovada que preveu adaptar la il·luminació del poble de Garraf. L'alcalde va assegurar que “s'estudiarà” la proposta.       

Reclamen limitar econòmicament les partides

Altres propostes dels ciutadans per millorar el procés de participació per a properes edicions van ser la limitació econòmica de les partides, prioritzant-ne les de menor quantitat. “Per a properes ocasions no es podrien portar propostes de 25.000, 30.000 o 35.000 euros? Potser s'haguessin pogut portar a terme quinze enlloc de cinc i el poble ho hagués notat molt més”,  va dir Anna Cots. La ciutadana també va assegurar que la proposta més votada, que permetrà la renovació dels vestidors del camp de rugbi, “beneficia un grup molt concret”.

“Qui ha guanyat són els clubs”

En el mateix sentit va expressar-se Jordi Galindo, que va  criticar que el procés “no hagi tingut una limitació d'imports”. “És feridor que s'hagi votat un tema amb poca base social amb 700.000 euros [en referència a la remodelació del l'estadi d'Aiguadolç]. Serà fantàstic per a ells, però no per a la vila”, va afirmar. Per al ciutadà, “qui ha guanyat són els clubs, però la filosofia d'aquest procés participatiu no era aquesta”. Molt diferent és la visió del govern local en aquest sentit. El regidor de Participació Ciutadana va desaprovar el “menyspreu cap a les dues entitats guanyadores, que mobilitzen 400 persones, o més, els caps de setmana, i durant la setmana entre 800 i 1.000 persones”. Segons Miquel Forns, “la idea del procés participatiu no excloïa cap entitat”. “El rugbi no són quatre gats, i els usuaris del camp d'Aiguadolç, tampoc”, va dir l'alcalde.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local