El Penedès era possible

La Plataforma per una Vegueria pròpia celebra el seu desè aniversari amb un llibre de la lluita història

El llibre 'El Penedès era possible' es presentarà a Vilafranca, El Vendrell, Vilanova i Igualada, a partir de divendres

EIX. La Plataforma per una Vegueria pròpia celebra el seu desè aniversari amb un llibre de la lluita història

EIX. La Plataforma per una Vegueria pròpia celebra el seu desè aniversari amb un llibre de la lluita història

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Ara fa deu anys va néixer la Plataforma per un Vegueria Pròpia amb la voluntat d’impulsar i vehicular un convenciment: el reconeixement del Penedès era possible i era necessari. Coincidint amb aquest desè aniversari, la plataforma ha editat un llibre que es presenta aquest divendres a Vilafranca del Penedès que vol projectar "una mirada de present i de futur al territori penedesenc, a les quatre comarques de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Penedès, que ara ja són un Àmbit de Planificació i que continuen sense renunciar a ser una Vegueria". Consulteu totes les presentacions al territori.

El llibre "El Penedès era possible" arrenca amb un pròleg del prestigiós socioecòleg Ramon Folch i amb la presentació del president de la Plataforma Fèlix Simon que donen pas al capítol inicial del llibre: El Penedès històric, a càrrec de l’historiador Ramon Arnabat. que descriu els antecedents llunyans de la vegueria, una realitat que amb els noms de vegueria de Vilafranca o sotsvegueria d’Igualada enfonsa les seves arrels a l’Edat mitjana.

El capítol titulat Crònica d’una dècada té una llargada considerable ja que explica detalladament l’activitat impulsada per la Plataforma des del 2005 fins avui, i que es concreta en el desvetllament de la consciència penedesenca, la implicació de les administracions locals, i del món econòmic i cultural, i la mobilització de les persones i la societat a favor de la Vegueria Penedès, i que van culminar en la consecució de l‘Àmbit de Planificació Penedès el màxim reconeixement possible e l’actual ordenament legal de Catalunya. El capítol és a cura de l’historiador Joan Solé Bordas i del mateix Fèlix Simon i recull nombrosos testimonis gràfics i documentals d’aquests deu anys.

El llibre segueix canviant de registre amb una mirada endavant a càrrec de 40 persones que opinen sobre el futur del Penedès. Els articles estan presentats, ordenats i fins a cert punt interpretats amb un incisiu text del periodista Antoni Ribas i il·lustrats per l’artista Fèlix Plantalech, autor també de la portada del llibre. Els 40 prescriptors són gent de les quatre comarques, o que hi tenen lligams, provinents dels camps més diversos: experts en territori, arquitectes, paisatgistes,enginyers, gent del món de l’economia i l’empresa, del vi i del turisme, persones del món cultural en totes les seves facetes, des de l’art, la literatura, el periodisme, la investigació, la música, l’arqueologia fins al folklore, l’esport i la gastronomia; també la mirada des de la natura, la pagesia o l’ecologisme... Un mosaic variat i riquíssim de punts de vista que constitueix una inèdita i original aportació.

La darrera part és la referència als 72 municipis i les 4 comarques. Es tracta de fer la llista de tots els municipis ordenats per comarques i alfabèticament amb les dades bàsiques de cada un d’ells, l’escut municipal i una imatge que s’ha procurat que fos de qualitat i el mínim tòpica possible. Aquesta part port una presentació de Manel Cervera, bon coneixedor del territori, que fa una descripció geogràfica i paisatgística del Penedès i intenta explicar el com i el perquè de l’emplaçament de les viles i pobles penedesencs.  Un text resum i reivindicatiu titulat La saó del Penedès clou el llibre.

Intercalats entre les parts de l’obra hi ha quatre blocs de vuit pàgines de fotografies, un bloc per comarca, a càrrec dels prestigiosos fotògrafs Blai Carda, Domènec Freixedes i Joan Solé Oller. El disseny del llibre és del reconegut estudi Bildi Gràfics i la impressió l’ha feta Gràfiques del Foix. Està enquadernat amb tapa dura i passa de les 300 pàgines.

Conjuntament amb el llibre s’ha editat un complet mapa de l’Àmbit de la Vegueria Penedès, a escala 1:150.000, amb cartografia de l‘empresa especialitzada Gradualmap, i del qual se n’ha fet un gran tirada a fi d’escampar-lo per tots els racons de la vegueria.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local