ELECCIONS MUNICIPALS 2015

Vilafranca en Comú proposa un pla de rescat social i una auditoria

Proposa elaborar un projecte educatiu de ciutat que fomenti la presència transversal de l’educació a tots els àmbits de l’acció pública

Vilafranca en Comú . Els candidats de Vilafranca en Comú

Vilafranca en Comú . Els candidats de Vilafranca en Comú

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilafranca en Comú proposa un pla de rescat social i una auditoria social al seu municipi. La nova formació considera que "la principal prioritat de l’Ajuntament ha de ser l’atenció a les persones, especialment a les que estan passant situacions més complicades". Un dels candidats de la formació, Josep Sala, ha explicat aquesta setmana que aquest és el primer eix de confluència de les persones, entitats, partits i col·lectius que comparteixen projecte a Vilafranca en Comú.

Per això, des de la candidatura es veu del tot necessari aplicar de manera urgent un pla de rescat social, per fer front a l’emergència social. En aquest sentit, la candidata Verónica Cénjor afirma que “moltes vegades es tracta d’aplicar mesures que no tenen perquè suposar un cost a l’Ajuntament, sinó un posicionament valent i sentit comú”.

Aquest pla de xoc que proposa Vilafranca en comú ha de permetre per exemple afrontar la greu situació de moltes persones amb dificultats per mantenir l’habitatge. Cal aplicar la moció aprovada al Ple sobre les sancions a les entitats financeres que tenen pisos buits. El pla de rescat també inclou garantir alimentació, sostre i subministraments bàsics, d’acord amb les mesures previstes a la ILP promoguda pels col·lectius d’afectats per estafes immobiliàries.

Paral·lelament al rescat social: "Vilafranca en Comú preveu elaborar a més llarg termini una diagnosi social de la vila, que permeti recollir dades sobre la població i detectar possibles persones i col·lectius en risc d’exclusió social.  L’objectiu és facilitar una major planificació de les necessitats, per preveure i evitar situacions de vulnerabilitat extrema".

Defensa dels serveis públics

La candidatura de confluència, d’altra banda, reclamarà des de l’Ajuntament uns serveis públics de qualitat, universals i gratuïts: “creiem en el bé comú, tenim preocupació social, des de l’Ajuntament hem de ser proactius en totes les qüestions que afecten el benestar”, afirma Josep Sala.

En aquesta línia, la candidatura creu que l’Ajuntament ha d’exercir força per exigir que s’aturin les retallades en sanitat i "es deixin de gestionar aquests drets fonamentals de l’estat del benestar amb criteris economicistes, sovint en detriment dels drets dels treballadors". La candidata Meritxell Tardà recorda que “el nostre compromís només és amb la ciutadania de Vilafranca. Serem exigents i si cal bel·ligerants amb les administracions superiors”.

En l'àmbit de l'educació, Vilafranca en Comú defensa que és un pilar fonamental del seu projecte de ciutat "socialment més justa, més cohesionada, més equitativa, on la igualtat d’oportunitats sigui una realitat". L’Ajuntament no té competències en l’ensenyament obligatori, però “pot fer molt en l’educació en sentit ampli, i s’hi ha de sentir compromès”, diu la candidata Mercè Grau. La nova formació aposta per crear un Projecte Educatiu de Ciutat, en el qual es convidi tota la comunitat educativa a implicar-s’hi, però també agents d’altres àmbits, com l’urbanisme, la mobilitat, la promoció de la igualtat de gènere, l’esport, la cultura, etc.

En aquest sentit, Vilafranca en Comú considera que l’Ajuntament pot impulsar iniciatives per garantir una major equitat educativa i planteja "l’aplicació de tarifació social a les escoles municipals de música i d’art, tal com s’està aplicant a les llars d’infants, i també buscar fórmules per garantir una distribució adequada de l’alumnat durant la matriculació, per evitar la segregació".

Igualment, es volen posar en valor les activitats extraescolars com a recurs per compensar desigualtats, i obrir els patis dels centres educatius per al joc dels infants i joves en horaris no lectius, per tal de facilitar espais de joc compartits. “En definitiva, entenem que educació no és només ensenyament, per això la primera mesura visible serà el canvi de la regidoria d’Ensenyament com a regidoria d’Educació”, s’afirma des de Vilafranca en Comú.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local