ELECCIONS MUNICIPALS 2015

La convivència amb l'oci nocturn, els pisos socials i un recinte firal, prioritats dels alcaldables de Sitges

CiU va haver d'afrontar nombroses crítiques al debat de candidats per la seva 'obsessió per eixugar el deute'

Míriam de Lamo. Debat d'alcaldables de Sitges al Palau Maricel

Míriam de Lamo. Debat d'alcaldables de Sitges al Palau Maricel

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Resoldre els problemes de convivència que genera l'oci nocturn, i contruir pisos socials i un recinte firal són tres de les propostes més repetides pels dotze candidats a l'alcaldia del municipi durant el debat que va tenir lloc al Palau Maricel, aquest dijous a la tarda. Un dels protagonistes indubtables de la jornada va ser el deute de l'Ajuntament: el fins ara alcalde, Miquel Forns (CiU), va haver d'afrontar les dures crítiques dels seus rivals, que van acusar-lo d'haver eixugat el deute “d'una manera obsessiva”, provocant retallades en serveis i “ofegant” la ciutadania.

El debat, moderat pel director de Ràdio Maricel, Vicenç Morando, va destacar per la seva agilitat, atès que els candidats havien de fer les seves intervencions en un minut com a màxim. Entre les propostes compartides per bona part dels partits es troben la recuperació del servei de 24 hores al CAP, el desenvolupament d'un calendari d'actes que trenqui l'estacionalitat del turisme o la recerca de solucions per evitar la pèrdua de sorra a les platges. El públic va poder seguir la retransmissió del debat en directe a través d'una pantalla, al saló blau del Palau Maricel.

El “Sitges de les persones” de CiU
El cap de llista per CiU, Miquel Forns, va reconèixer que al municipi “hi ha molta feina a fer”. “El 70% de les nostres propostes és el Sitges de les persones”, va assegurar. I una de les voluntats de la federació nacionalista és intentar generar activitat econòmica al llarg de l'any” a través d'un “calendari d'esdeveniments”. L'alcaldable de CiU també es va comprometre a construir 500 habitatges de compra i de lloguer, i a convertir Can Falç en un museu i centre de divulgació.

Forns va defensar la gestió del deute, recordant que quan va arribar a l'Ajuntament arribava als “70 milions d'euros” i “no hi havia diners per posar benzina als vehicles de la brigada o de la policia”. “El deute no ha estat una obsessió del govern, hi ha una llei que ens ha obligat a rebaixar-lo”, va dir l'alcaldable, apuntant que “per poder fer contractacions o inversions” l'Ajuntament havia de disminuir-lo.

El PSC defensa un govern “que trepitgi el carrer”
El candidat de Sitges en positiu (PSC i ICV), Ricard Vicente,  va defensar que “a Sitges cal un canvi de lideratge polític”, amb un govern “de tarannà dialogant i que trepitgi el carrer”. L'alcaldable va recriminar que durant aquest mandat “ha hagut problemes amb els treballadors, amb els gremis...” “És una vila que té un deute social molt important”, va dir, assegurant que les polítiques socials d'habitatge seran una prioritat del seu partit, així com la lluita per la recuperació del servei del CAP durant les 24 hores del dia. Vicente també aposta per “arreglar moltes coses del dia a dia com la neteja i el manteniment”.

Així mateix, el candidat del PSC i ICV va proposar “moure” part de les activitats d'oci fora del centre del municipi. La idea va indignar Miquel Forns: “Suposo que no vol traspassar l'oci nocturn al polígon, perquè l'última vegada que el vaig sentir parlar d'això, va dir-ho. Un oci nocturn poligonero, no el vull”, va respondre el candidat de CiU a Ricard Vicente.

El PP vol resoldre la problemàtica de les platges
Lluitar contra el top manta i “resoldre el tema de la sorra de les platges d'una manera definitiva” són dos dels compromisos del candidat del PP, Ferran Ignasi Llombart. L'alcaldable del Partit Popular creu que baixar els impostos ha de ser una mesura “imminent” durant el proper mandat. Pel que fa a l'oci nocturn, Llombart va afirmar que “el carrer Dos de maig fa pena”. “Hem de buscar el glamour que tenia Sitges”, va dir. D'altra banda, Ferran Ignasi Llombart creu necessari que “els carrers de Sitges es netegin de la desorganització que es té”, i aposta perquè les farmàcies ofereixein un servei de 24 hores.  “Sitges es pot millorar, i molt”, va dir el candidat del PP.

La nova escola estarà acabada el curs 2016-2017, segons Sitges Grup Independent
Des de Sitges Grup Independent, Vinyet Lluís va defensar la feina feta pel seu company de partit i regidor de Platges durant aquest mandat, Ignasi Garrigó. La regidora va assegurar que “s'ha negociat amb el Ministeri que es facin espigons soterrats que aportin l'estabilització de les platges”. “L'any que ve el tindrem aquí”, va dir Lluís en referència a aquest projecte. L'alcaldable del grup també va garantir que l'escola Agnès de Sitges estarà llesta el curs 2016-2017, i va mostrar-se partidària que el municipi “estigui ple d'activitats durant tot l'any”.  Pel que fa a l'oci nocturn, Vinyet Lluís va admetre que el seu partit “està preocupat per la situació d'angoixa” arran els problemes de convivència entre els veïns i els establiments. Finalment, l'alcaldable va reconèixer que “la neteja ha millorat, però cal fer-hi més coses”, i que també és necessari “millorar la gestió de l'Ajuntament”.

Nou Horitzó projecta un recinte firal a la Fragata
Com a cap de llista de Nou Horitzó, soci de govern de CiU i Sitges GI durant aquest mandat, Lluís Marcé es va comprometre a elaborar “un pla d'habitatge amb pisos assequibles” i “un recinte firal a la Fragata”, que permeti “trencar l'estacionalitat” de l'activitat turística. Marcé també va defensar la feina feta en l'àmbit de la neteja viària, de la que ha estat responsable. “El poble a les set o a les vuit del matí està net com una patena”, va afirmar. L'alcaldable de NH també va recordar que una de les actuacions més importants del mandat s'ha realitzat al subsòl, renovant el clavegueram.

La CUP defensa una borsa d'habitatge social
Amb el pressupost participatiu com una de les fites aconseguides durant el darrer mandat gràcies a una aportació del seu grup, Xavier Nin, alcaldable de la CUP-Capgirem Sitges va insistir en la defensa de la progressivitat fiscal. Per a Nin és prioritari impulsar una borsa d'habitatges socials, i una “borsa de feina que sigui digna”. En aquest sentit, el grup va anunciar que serà “contundent en la defensa dels drets socials dels treballadors, el dret a un habitatge digne i del servei sanitari nocturn”. “El procés constituent que s'ha de fer ha de néixer als pobles. Impulsarem tota forma de mobilització”, va afegir el cap de llista de la CUP.

ERC vol un “turisme responsable”
Els espais públics polivalents i la creació d'esdeveniments per a joves són dues de les propostes d'ERC per al proper mandat. La seva alcaldable, Aurora Carbonell, va defensar al debat la necessitat de lluitar contra la problemàtica del top manta i la neteja viària i d'elaborar un pla de barris, així com de defensar un “turisme responsable”. “Apostem per un turisme que tingui en compte la nostra identitat com a poble”, va dir la candidata d'ERC. En aquest sentit, Carbonell va assegurar que “el problema de la contaminació acústica s'ha triplicat” i cal “adaptar-se a la situació que hi ha ara”.

Ciutadans garanteix transparència en les contractacions
El candidat de Ciutadans, Manel Rodríguez, va criticar la gestió del govern local durant els darrers quatre anys. “No ha hagut projecte, i sí inactivitat i lluites de poder entre els membres del seu govern”. L'oci nocturn és un dels problemes greus del municipi per a l'alcaldable de Ciutadans, que va lamentar els “sorolls, baralles, i el sexe al carrer”. Rodríguez es va comprometre a “impulsar mecanismes transparents” pel que fa a les contractacions municipals, i a “intensificar el contacte amb la ciutadania”, així com a “augmentar la presència policial”.

Moviments d'esquerres vol una millora en la neteja i la recollida de la brossa
La falta de coordinació entre totes les àrees de l'Ajuntament i la manca d'un lideratge han estat dues de les dificultats del darrer govern municipal, segons l'ex alcalde de Sitges pel PSC i actual cap de llista de MES, Moviments d'esquerres, Jordi Serra. L'alcaldable de la formació va lamentar que no s'hagi aconseguit resoldre la problemàtica de la sorra a les platges, i va apostar perquè el 2015 i el 2016 “es dediquin els màxims esforços en el manteniment”, en referència a tasques com la jardineria, la neteja o la recollida de la brossa.

Entesa per Sitges aposta per la promoció pública d'habitatges
L'ex regidor del PSC Armand Paco és el cap de llista d'Entesa per Sitges. Paco va assegurar que la ciutadania està “descontenta” amb el darrer govern del municipi. “Al ciutadà no li agraden les retallades, la pujada d'impostos, la invasió de top manta, o no trobar l'alcalde”, va dir. Paco va lamentar la “falta de serveis” per part de l'Ajuntament i els “problemes de soroll” que viu el municipi. Entre les propostes d'Entesa per Sitges, el seu alcaldable va destacar la promoció pública d'habitatges i el passeig marítim de les Botigues. “Hi ha la possibilitat de redreçar el camí d'aquests darerrs quatre anys”, va apuntar Armand Paco.

Fem Sitges defensa la reestructuració de l'Ajuntament
Des de l'Agrupació d'electors Fem Sitges, Cristina Martínez va assegurar que l'Ajuntament ha estat “mal liderat”, i ha comptat amb “càrrecs de confiança conflictius, cars e innecessaris”. “L'oposició majoritàriament també ha estat esmorteïda”, va destacar Martínez. “Els ciutadans ens hem sentit abandonats”, va afegir la candidata. “Menys soroll, més vigilància i més neteja” són altres de les prioritats de Fem Sitges, que també es va comprometre a “reestructurar l'Ajuntament en un període de sis mesos”.

Sitges, Benestar i Cultura, contra els càrrecs de confiança
Qui ha estat regidor de Benestar i Família per Nou Horitzó durant aquest mandat, Marc Martínez, encapçala ara una nova candidatura que defensa que el nou govern no disposi de càrrecs de confiança. Martínez va assegurar que “l'organització interna de l'Ajuntament és un disbarat”, i va defensar la seva tasca en l'àmbit social. “Hem atès moltíssimes famílies. En dos anys de menjador social hem repartir 35.000 dinars”, va destacar, afegint que s'ha augmentat les ajudes a les persones més desfavorides.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local