PLE MUNICIPAL

Govern i oposició de Vilafranca s’enfronten per les places laborals de l’Ajuntament

El rerefons de la qüestió és que l’Ajuntament, on hi treballen unes 400 persones, tindrà entre un 10% i un 15% de jubilacions (de 40 a 60 persones) en els propers quatre anys

Ple municipal a Vilafranca del Penedès. Roger Vives

Ple municipal a Vilafranca del Penedès. Roger Vives

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La gestió de la plantilla de personal de l'Ajuntament de Vilafranca va enfrontar l'equip de govern sociovergent i l'oposició al complet durant la darrera sessió plenària abans de l'estiu que va tenir lloc aquest dimarts a la nit.

El ple va estar marcat, d'entrada, per l'absència "per indisposició" de l'alcalde de Pere Regull, segons paraules del segon tinent d’alcalde Aureli Ruiz, que el va substituir de manera excepcional en el càrrec tal i com preveu la normativa.

La majoria representativa al plenari li va permetre a l’equip de govern tirar endavant la creació de quatre directors d'àrea, llocs de treball que suposaran un càrrec intermig entre les diferents àrees existents i les regidories i que implicaran la promoció de tres persones que ja treballen a la institució per a la de Serveis Centrals i Hisenda; Serveis a les Persones i Promoció Social; i Desenvolupament Econòmic i Projecció Exterior. En canvi, la d’Acció Territorial i Serveis Urbans queda “reservada a personal eventual, de confiança o assessorament especial, de lliure elecció de l'alcaldia”.

Els quatre partits de l'oposició (CUP, ERC, VeC i PP) van tenir un discurs similar en mostrar el seu rebuig a la decisió d'alcaldia a qui van acusar de “manca de transparència”.

Marcel Martínez, de la CUP, va assegurar que "suposa la creació de càrrecs de confiança encoberts, sense un vàrem que determini quin és el procediment i les condicions clares a seguir per elegir aquestes persones".

Mònica Hill, d'ERC, va manifestar que "valorem que es pugui promocionar gent de la casa però hi ha d'haver un procediment consensuat i clar".

Ramon Arnabat, de VeC, va demanar que "primer de tot hi hauria d'haver un pla general sobre la futura distribució del personal de l'Ajuntament per als propers quatre anys i, posteriorment, un concurs públic per triar les persones, no com ara que es farà a dit. Arnabat també va recalcar que "l'Ajuntament és una institució, no una empresa".

Finalment Josep Ramon, del PP, també es va mostrar contrariat perquè "després de la redistribució de la dedicació dels regidors és una decisió contradictòria afegir ara aquests a càrrecs".

Des de l’equip de govern Aureli Ruiz (CDC) i Francisco Romero (PSC) van defensar la creació dels nous càrrecs, apel·lant per una banda a la necessitat per un millor funcionament de l’administració i, per l’altra, recordant que són mesures previstes per la pròpia llei.
Posteriorment, tots quatre partits van mantenir una línia similar en un següent punt en quès es van modificar quatre places del catàleg de llocs de treball de l’Ajuntament.

El rerefons de la qüestió és que l’Ajuntament de Vilafranca, on hi treballen unes 400 persones, tindrà entre un 10% i un 15% de jubilacions (de 40 a 60 persones) en els propers quatre anys. El procediment no fet públic sobre com es durà a terme la reorganització de la institució, combinat amb aquests primers moviments de l’equip de govern, és el que inquieta a l’oposició i en provoca la discussió.
L’altre punt destacat d’una sessió que es va aproximar a les cinc hores de duració, va ser l’inicial, en què la síndica de greuges Glòria Valeri va donar compte de les actuacions realitzades pel servei durant l’any 2014.

Valeri, que va posar en dubte la seva continuïtat un cop acabat el 2015 va afirmar que “la Policia Local i els Serveis Socials són la causa de la majoria de queixes”. Seguint en aquesta línia, va afegir que “hem tingut 65 expedients nous, un 23% més que l’any anterior i s’han realitzat un total de 139 actuacions”.

La síndica va matisar que en el cas policial s’ha passat de 26 a 38 expedients, dels quals 15 no han prosperat, 15 s’han resolt per mediació, i en els 8 restants s’ha demostrat que tenia raó la persona afectada.

Com a resposta, el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Monfort, va explicar que "la sindicatura no hauria de fer d'àrbitre ètic, només mirar si està bé o no cada cas" i va esgrimir que “tenint en compte que hi hagut unes 12.000 actuacions policials durant el darrer any, les dades són bones tot i que, òbviament, es poden millorar”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local