ELECCIONS 27-S

Els caps de llista discrepen del to plebiscitari del 27-S en el primer debat a 7 de la precampanya

El procés sobiranista és, però, el gran protagonista en l'argumentari de tots els partits, que es discuteixen sobre el possible trencament de la legalitat espanyola

Primer debat a 7 de la precampanya a la Cadena Ser. Cadena Ser

Primer debat a 7 de la precampanya a la Cadena Ser. Cadena Ser

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Eleccions plebiscitàries per decidir sobre la independència o eleccions autonòmiques per escollir un nou Govern? Els caps de llista pel 27-S han fet evident aquest dimarts que no es posaran d'acord sobre aquesta qüestió. A la Cadena SER, en el primer debat a 7 de la precampanya i amb l'única absència del número 1 de Junts Pel Sí, Raül Romeva (substituït per Germà Bel), els procés sobiranista ha centrat, però, l'argumentari tant dels partidaris com dels detractors de la independència. El trencament de la legalitat espanyola -en cas de victòria independentista- ha enfrontat els dos blocs, tot i que des de la CUP s'han remarcat les diferències entre les candidatures: "mai investirem a Artur Mas".

"Crec que ningú dubta que els catalans es podran manifestar en aquestes eleccions sobre el mateix que en altres país han pogut fer en un referèndum acordat", ha opinat Bel. Una opinió, però, que només ha compartit el cap de llista de la CUP, Antonio Baños, i amb matisos importants. "No he escoltar dir al senyor Bel si hi haurà ruptura o no", ha expressat tot lamentant la manca de claredat que la CUP veu en el full de ruta de Junts Pel Sí. "Tenim el full de ruta penjat a Internet", ha insistit en diverses ocasions Bel per demostrar el compromís de la seva candidatura amb la "legalitat catalana" que s'impulsaria en cas que el govern espanyol es negués a negociar la independència.

Per al cap de llista de Junts Pel Sí per Tarragona, la independència és la millor manera perquè la Generalitat deixi el "victimisme" que se li atribueix des dels partits no independentistes i la República Catalana assumeixi totes les responsabilitats dels seus actes.

Baños ha tallat les insinuacions d'altres caps de llista sobre el projecte compartit entre la CUP i Junts Pel Sí i ha remarcat que "mai investiran Artur Mas com a president". Una diferència que no és la única, ja que l'esquerra independentista pretén impulsar la sortida de Catalunya de la UE, fet que intenta evitar a tota costa l'altra candidatura independentista. Per a Baños, el 27-S no es plantejarà la "ruptura" amb els espanyols, sinó "la ruptura amb l'estat borbònic que porta a tots els espanyols a la misèria".

La resta de caps de llista ha descartat el caràcter plebiscitari de les eleccions, tot i que han centrat el seu discurs en el procés sobiranista, uns per oposar-s'hi frontalment (PPC, PSC i C's) i uns altres per reclamar una solució negociada que passi per un referèndum acordat amb l'Estat (Catalunya Sí que es Pot i UDC).

En un paral·lelisme amb el projecte sobiranista, el cap de llista socialista, Miquel Iceta, ha assenyalat que, "quan un condueix per l'esquerra serà multat i, si reincideix, se li retirarà el carnet". "Suggerir una via política que surt de la legalitat es conduir les institucions catalanes al desastre", ha remarcat, tot insistint en la solució "federal" que plantegen PSC i PSOE. "I si la majoria dels catalans condueix per l'esquerra?" li ha preguntat el cap de llista de la CUP. "Aleshores s'haurà de canviar el codi de circulació", ha respost Iceta en referència a la reforma constitucional. Per al líder socialista, el 27-S no es decideix sobre la independència, sinó sobre si Artur Mas segueix sent el president del Govern.

Per al cap de llista del PPC, Xavier García Albiol, aquestes seran les eleccions autonòmiques "més importants de la història", però no seran, en cap cas, "plebiscitàries". El "procés de ruptura amb Espanya" que plantegen els partits independentistes fa necessari, segons ell, que els partits que s'oposen a aquest projecte s'uneixin per derrotar-lo després del 27-S. En aquest sentit, ha criticat repetidament al PSC per la seva "indefinició" al respecte. "A quin PSC ens hem de creure? Al de Pedro Sánchez, que no vol que es reconegui Catalunya com a nació o al d'Iceta que sí que ho vol?", ha preguntat. "No volem ni la independència ni seguir com estem", ha replicat el líder socialista.

Pel que fa a la cap de llista de C's, Inés Arrimadas, les eleccions del proper dia 27 representen una "oportunitat única" per tancar el debat "identitari" que alimenten els sobiranistes. Acabar amb la corrupció i amb les pràctiques d'aquells partits "que fan servir l'estelada per tapar les seves pràctiques corruptes", i reordenar les prioritats de la Generalitat per passar la creació d'ocupació i la defensa de la sanitat i l'educació "per davant de les despeses identitàries i la duplicitat d'organismes per endollar els amics", són algunes de les propostes de C's. Arrimadas ha qualificat els 200 milions que anualment costa TV3 com una d'aquestes despeses al servei de l'independentisme.

Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot) també ha negat el caràcter plebiscitari de 27-S i ha remarcat que Catalunya podrà fer balanç de les polítiques "antisocials" d'Artur Mas al capdavant de la Generalitat i de Mariano Rajoy al govern espanyol. Segons Rabell, Mas i Rajoy són els dos principals interessats en convertir les eleccions en un plebiscit per amagar la seva gestió als executius "que han aconseguit ampliar les desigualtats com mai abans s'havia produït". Rabell ha insistit amb la proposta de referèndum acordat amb l'Estat per resoldre el problema d'encaix de Catalunya a Espanya i ha destacat la importància que, en aquest sentit, també tindran les properes eleccions espanyoles.

Per últim, el cap de llista d'UDC, Ramon Espadaler, ha explicat que Unió comparteix la preocupació sobre el "gran problema de fons" que hi ha a l'Estat i planteja "diàleg" entre les administracions per superar aquesta situació. Espadaler ha criticat el "menyspreu" del govern espanyol amb els catalans, després que Catalunya hagi intentat, primer amb un referèndum i després amb un pacte fiscal o amb una consulta pactada, resoldre el problema.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local