ELECCIONS 27-S

Els candidats del 27-S coincideixen en l'infrafinançament de Catalunya, però aporten receptes molt diferents

Independència, federalisme, cafè per a tots, reforma fiscal redistributiva i pacte fiscal, algunes de les solucions plantejades

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els partits amb representació parlamentària han coincidit aquest dilluns en la necessitat de canviar el model de finançament per incrementar els recursos que arriben a Catalunya. Les receptes han estat, però, ben diferents. En un debat organitzat per l'Ara i la Cambra de Comerç de Barcelona, Germà Bel (Junts Pel Sí) i Josep Manel Busqueta (CUP) han defensat la independència com la via per acabar amb el dèficit fiscal; Miquel Iceta (PSC) ha parlat del model federal; Roger Montañola (UDC) del pacte fiscal; Joan Coscubiela (Sí que es Pot) ha denunciat la ineficiència del model i l'ús que n'ha fet CiU; i Enric Millo (PPC) i Inés Arrimadas (C's) han plantejat una reforma igual per a totes les autonomies.

"Hem arribat a la conclusió que el model de finançament que necessitem és el d'un nou estat", ha explicat el cap de llista de Junts Pel Sí per Tarragona, Germà Bel, convençut que el govern espanyol mai eixugarà el dèficit fiscal que pateix Catalunya "perquè seria posar-se en contra el 75% dels espanyols, que consideren que Catalunya és la regió més beneficiada des de Franco".

A la mateixa conclusió arriba la CUP. El número 3 per Barcelona, Josep Manel Busqueta, ha afirmat que els catalans pateixen "un model fiscal recentralitzador" que, a més, és "regressiu i afecta greument els ingressos de les classes populars". El model fiscal d'una Catalunya independent hauria de donar "més capacitat de consum a les classes populars i a les pimes".

La independència és, per a Junts Pel Sí i la CUP, la única via perquè Catalunya disposi dels recursos suficients per finançar les necessitats de la seva població i, com ha ironitzat Bel, perquè el senyor Montoro "deixi de fer-nos favors".

El cap de llista del PPC per Girona, Enric Millo, ha recordat que va ser CiU i el PSC els que van pactar l'actual model de finançament l'any 2009 amb el govern espanyol. Un model "que no respecta el principi d'ordinalitat ni la solidaritat" i que el PPC -ha recordat- fa alguns anys que ha plantejat modificar. Millo ha defensat que la negociació s'iniciï durant la propera legislatura un cop els indicadors econòmics comencen a repuntar i que es faci a partir del diàleg de totes les comunitats autònomes. El candidat popular ha recordat, a més, que ha estat l'Estat "la principal asseguradora" de la Generalitat per poder pagar les factures i les nòmines pendents. "Una cosa és el finançament i una altra la incapacitat del Govern per gestionar els impostos", ha indicat.

En la mateixa línia, la cap de llista de C's, Inés Arrimadas, ha criticat les "despeses" que ha generat el procés sobiranista i ha insistit que Ciutadans no destinarà ni un euro a finançar el secessionisme. Arrimades ha proposat que el nou model de finançament es negociï, com sempre, entre totes les comunitats autònomes "per aconseguir més recursos, també pels Ajuntaments".

"És impossible que el nou model de finançament, que ha de venir del pacte, vingui de la mà dels que diuen que es volen saltar la llei", ha assenyalat el cap de llista del PSC, Miquel Iceta. La recepta dels socialistes no és "marxar", tal com proposen els independentistes, sinó "negociar un nou model fiscal federal. El primer secretari del PSC també ha criticat la "mala gestió" de CiU al capdavant del Govern, ja que en els darrers 5 anys "han generat més deute" del que es va generar durant el tripartit i, a més, "congelant inversions i fent retallades".

Iceta, ha coincidit amb Arrimadas i Millo en denunciar els "efectes negatius" que la independència generaria per a Catalunya. "Sortirem de la UE si seguim el camí de Junts Pel Sí. Ho diuen Merkel, Cameron i Barroso. L'economia necessita estabilitat", ha destacat. Una situació -la sortida de la UE- que no contempla Junts Pel Sí, però que no incomoda a la CUP. Busqueta ha subratllat que, tot i ser "els més europeistes de tots", rebutgen el funcionament de la UE actual, "que s'ha convertit en Saturn devorant els seus fills".

El número 3 de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, també ha parlat de les externalitats negatives de la independència, especialment si es tira endavant de forma unilateral: "el pronòstic per a l'economia catalana és desastrós, els costos de la transició serien desorbitats i el resultat final d'aquí a uns anys ja veurem qui ens l'explica". Coscubiela ha reconegut que dins la seva candidatura hi ha independentistes, però ha criticat la fórmula de Junts Pel Sí: "fins arribar al paradís, s'han de fer polítiques".

El líder d'ICV en la llista, ha criticat tant a PP com a CiU per aplicar les mateixes receptes econòmiques i, pel que fa al model de finançament, ha reconegut que, d'una banda és "ineficient i inequitatiu", però el seu malfuncionament també es deu a l'aplicació que n'ha fet la Generalitat. "Si Mas dediqués els diners a escoles públiques i no a concerts amb l'Opus i Legionaris de Crist, estaríem millor", ha opinat. Germà Bel li ha recordat que va ser el tripartit qui va renovar aquests concerts i Coscubiela li ha respost que ICV-EUiA no va donar suport a aquella decisió i que el conseller d'Ensenyament d'aleshores, Ernest Maragall, forma part ara de Junts Pel Sí.

La reforma del model de finançament s'ha de basar, segons Catalunya Sí que es Pot, en una millor redistribució dels recursos -no només entre autonomies sinó també entre les persones que més guanyen i les que menys- i en la lluita contra el frau fiscal. "Què provoca un sistema fiscal cadavèric? Que s'aprovin amnisties fiscals i que les rendes del capital tributin menys que les del treball", ha subratllat.

Per últim, Roger Montañola ha estat l'únic en reivindicar el pacte fiscal, proposta 'estrella' de CiU el 2010, que va acabar amb un 'no' rotund del president espanyol, Mariano Rajoy, el setembre del 2012. El "diàleg" entre institucions i "l'estabilitat" del Govern han embolcallat les intervencions del número 4 d'UDC per Barcelona, que ha criticat l'immobilisme del PP, però també el salt endavant que CDC està fent al costat d'ERC. Segons Montañola, si algun dia Catalunya és independent, a la plaça Catalunya "hi haurà una estàtua de Mariano Rajoy" per haver creat tants independentistes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local