Mandat 2015-2019

Montse Arroyo: "aquest estiu han augmentat les denúncies per maltractament a Vilafranca"

La regidora d'Igualtat i Solidaritat i Cooperació de Vilafranca marca com a prioritats 'sobretot prevenció i contenció'

Montse Arroyo, regidora d'Igualtat i Solidaritat i Cooperació de l'Ajuntament de Vilafranca. Roger Vives

Montse Arroyo, regidora d'Igualtat i Solidaritat i Cooperació de l'Ajuntament de Vilafranca. Roger Vives

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“Aquest estiu han augmentat les denúncies per maltractament a Vilafranca”, on se segueix la línia habitual de ser dones qui fan tals denúncies, mentre que en el cas del homes “és encara un tema tabú tot i haver-n'hi que també pateixen maltractament”. Així ho assegura Montse Arroyo, regidora d'Igualtat i Solidaritat i Cooperació de l'Ajuntament de Vilafranca, consistori en el que hi és present des del 2011 a les files del PSC.

La regidora d'Igualtat creu que bona part d'aquesta situació es deu a que “estem tornant a una societat en què la dona està tornant a casa i, a la llars, en haver-hi problemes econòmics hi ha més tensió. Per això la dona és qui pateix més, perquè és o qui no té feina o qui ha d'assumir dos rols”.

Tanmateix Arroyo apunta que “fa quatre anys es podria dir que els problemes d'aquest tipus eren majoritàriament en famílies vingudes de fora, però ara no, el percentatge se situa sobre el 50%”.

Des del seu càrrec, i projectant els propers quatre anys, la regidora marca com a prioritats “sobretot prevenció i contenció” i en aquest sentit, recorda que “em refereixo molt al lema socialista: igualtat d'oportunitats i cohesió social. Si la societat fos així, amb diàleg constant, tot funcionaria millor”. Tot plegat condueix a “molta política de prevenció a tots els nivells”, i posa com a exemple les llars d'infants, on “formem educadors per detectar el que pugui passar en un nucli familiar. Hi ha un protocol de maltractament amb molts agents implicats, com el Consell Comarcal, la Policia Local o psicòlegs”.

Una de les vies de treball actuals és el Pla d'Igualtat, que al desembre caducarà i “es milloraran els detalls necessaris i també s'adequarà a les lleis vigents” explica Arroyo. En àmbit administratiu, la regidora celebra que “ara ja hi ha una normativa d'igualtat que s'aplica de manera transversal a tota l'administració. Ja era hora que hi hagués una llei així, facilita les coses”.

Amb tot, la regidora socialista considera que “hem de fer treball constant, no podem defallir des de les administracions, societat i entitats. Sempre hi ha casos nous o que tornen a sortir, tant de denuncia com de prevenció”.

En quan a l’àmbit de solidaritat, Arroyo sosté que “seguim amb la línia de treball existent”, tot recordant que “Vilafranca sempre ha estat molt solidària”. En aquest sentit, explica que “ara estem pendents dels refugiats sirians. Estem elaborant un pla d'acollida però no sabem fins a quin punt serà adequat, a la pràctica no podem saber-ho, hi ha incertesa amb aquest tema. Ara no és com en el cas de Bòsnia, que van venir una desena de refugiats. En aquell cas sabies que el conflicte acabaria. Ara, si arriben, seran segur de llarga estada i hem de tenir en compte els diferents idiomes o el dol migratori a treballar amb gent que acaben d'abandonar tota la seva vida. En aquest aspecte estem molt agraïts a entitats com la Creu Roja”.

Finalment, respecte l’àmbit de cooperació, Arroyo afirma que “no crec en els rics que paguen una quantitat de cop per netejar la seva imatge. S'ha d'ajudar i tenir un projecte, com la recollida d'aigua a Puerto Cabezas, que permet crear, a més llocs de treballs. S'ha d'ensenyar la forma de treballar i fer-ne seguiment”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local