Ple municipal

El govern de Sitges obre el Pla de Mandat 2015-2019 al debat polític

L’equip de govern ha presentat al ple de novembre el Pla de Mandat amb l’objectiu de completar el document amb les aportacions de les diferents formacions polítiques

El govern de Sitges obre el Pla de Mandat 2015-2019 al debat polític. Ajuntament de Sitges

El govern de Sitges obre el Pla de Mandat 2015-2019 al debat polític. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Govern Municipal ha presentat al Ple de la Corporació el Pla de Mandat 2015-2019. Segons ha explicat l’Alcalde de Sitges, Miquel Forns, “és el full de ruta, el rumb que agafarà Sitges en la gestió municipal des del casc antic fins a les Botigues, Garraf i les Masies que la configuren”. El Pla de Mandat recull més de 230 accions concretes que seran sotmeses a avaluació, seguint uns indicadors que permetran “fer el seguiment de la seva execució i, al final de mandat, podrem retre comptes per veure si allò què preveiem s’ha fet o no, i si no s’ha fet per quins motius”, ha assegurat l’Alcalde. 

El Pla dibuixa el full de ruta del Govern Municipal a partir de 6 eixos estratègics: el Sitges de les persones; Sitges, vila emprenedora; Cultura amb caràcter; Qualitat de vida sostenible; Govern Obert, i Cap a un nou estat. A més dels objectius a seguir, el Pla de Mandat inclou indicadors que serviran tenir una fotografia rigorosa i clara de la situació actual i fins on es vol arribar. La inclusió d’aquests indicadors té també l’objectiu de l'autoavaluació i la fiscalització democràtica. L’Alcalde ha apuntat, però, que el Pla de Mandat es revisa anualment i es rendeix comptes amb la ciutadania també cada any a través de les Audiències Públiques.

El debat al plenari ha servit per anomenar algunes de les prioritats del document. En l’eix Sitges de les persones es crearà el Consell de les Persones integrat per l’administració i les entitats del tercer sector per passar de les polítiques assistencials a les preventives per evitar l’exclusió social. En relació a l’eix Cultura amb caràcter, la rehabilitació i reforma de Can Falç serà un dels grans projectes d’aquest mandat, que se sumen a la creació del Centre d’Interpretació de la Festa, a la recuperació de l’Antic Patronat i a la creació d’un forfait cultural. En l’apartat Sitges, vila emprenedora una de les claus serà obtenir la certificació Biosphere Destination que atorga el Instituto de Turismo Responsable (ITR), entitat vinculada a l’Organització Mundial del Turisme, així com la creació de la Taula de Turisme, que assumirà algunes de les funcions de l’Agència de Promoció Turisme de Sitges, la creació d’un recinte firal i l’actualització del Pla d’Usos. L’eix de Qualitat de Vida Sostenible inclou accions com la creació  de 657 habitatges socials, la implementació de diferents polítiques mediambientals i el desenvolupament del Pla de Barris. A més, es farà una diagnosi sobre la neteja de la via pública per tal de millorar el servei que s’ofereix a la ciutadania. Sobre l’eix Govern Obert l’objectiu és millorar l’administració perquè sigui més transparent i executiva. En aquesta línia el Govern treballa en la incorporació de tres directors d’àrea, en la presentació d’un codi ètic perquè la contractació municipal sigui més transparent, i en l’Ordenança de Transparència Pública. Cap a un nou estat, el darrer dels eixos, vol plasmar el compromís del Govern Municipal amb el procés sobiranista.

Ricard Vicente, portaveu de Sitges en Positiu, ha considerat el document poc concret i massa genèric. Segons Vicente, “no hi ha cap referència sobre quan s’executaran les accions. És un document de bones intencions del qual participem en la gran majoria, però la realitat on es veuran aquestes intencions serà en el pressupost municipal”.

Des de la CUP, Xavier Nin, ha expressat la seva voluntat perquè sigui un Pla obert per poder treballar en els aspectes que comparteixen amb el Govern. Segons Nin, “Les nostres prioritats van en la direcció de la transparència i la participació, el medi ambient, els drets socials i la construcció nacional”, i és en base a aquests quatre eixos que la CUP ha valorat el Pla d’Actuació Municipal.

Manel Rodríguez, portaveu de Ciutadans, tot i mostrar-se d’acord amb un pla que prioritza les persones, ha manifestat el desacord de la seva formació amb el punt 6 del Pla, Cap a un nou estat. “Això per a nosaltres no és un pla de mandat seriós, és com un conte que té un final de fractura social i que no té en consideració els sitgetans i les sitgetanes que no comparteixen l’ideari de pensament únic”.

Lluís Marcé, portaveu de Nou Horitzó, ha expressat que “em sembla molt bé aquesta carta als reis però nosaltres reflectirem la nostra opinió any per any en el pressupost perquè és on realment es veuen les intencions de portar a terme aquest Pla de Mandat”.

La portaveu de Sitges Grup Independent, Vinyet Lluís, ha manifestat que “aquest Pla de Mandat tan de bo es pugui fer en quatre anys perquè la missió és molt agosarada”. Lluís ha centrat part de la seva intervenció en fer públiques algunes demandes de veïns de Les Botigues i Garraf. L’Alcalde per la seva part ha anunciat una major participació ciutadana en aquests dos nuclis de Sitges. En el cas del poble de Garraf, entre altres, es materialitzarà amb un procés electoral perquè puguin escollir els seus representants municipals i a Les Botigues el Pla de Mandat recull, a tall d’exemple, amb un debat polític i social per valorar la possible realització d’una consulta perquè els veïns puguin determinar la futura segregació o no de Sitges.

Per la seva part, el portaveu del PP, Ferran Ignasi Llombart ha demanat “poder establir un pla de seguiment a temps real per saber si avancem en els punts marcats en aquest full de ruta”.

Miquel Forns, després d’agrair les aportacions i el to positiu de l’oposició durant el debat, ha afirmat que es tracta d’un “document viu, que es nodrirà de les aportacions de les formacions polítiques i de la ciutadania, i que s’adaptarà als canvis que marquin les prioritats establertes o les que es puguin generar durant el mandat”. Amb aquesta finalitat, el Pla de Mandat s’ha sotmès a debat polític en el Ple i es presentarà davant la ciutadania el dimecres 2 de desembre, a les 19.30 hores, a l’Edifici Miramar, en Audiència Pública.

En l’àmbit de les Tradicions i Festes, el Ple ha aprovat la nova Comissió de Festa Major i Santa Tecla que, a partir d’ara, estarà presidida per Cisco Arbonés i integrada per Josep Durán, Sandra Muntané, Ivan Martínez, Nadia Viana, Josep Van Gorkom, Maica Díez, Manel Lázaro, Maria Carme Matas, Santiago Benítez, Laia Zamora, David Carbonell i Owen John Holden. La regidora, Rosa Tubau, ha anunciat els nous càrrecs i ha agraït la tasca duta a terme a la que fins ara ha estat la Comissió, que presidia Aroa Llorens.

El Ple ha aprovat també la modificació de la Comissió de Reis que comptarà amb Melchor Collado Forn com a nou membre i que se suma a l’equip format per Carme Comas, Maria Glòria Pascual, Pepi Martinez i David Collado.

Pel que fa a comerç, l’Ajuntament ha donat llum verda a una nova Comissió que haurà d’estudiar el reglament de la venda no sedentària dels mercats dels dijous i els dissabtes, ja que els criteris de concessió de llicències, entre altres conceptes, han quedat obsolets per la normativa vigent. El Govern vol, a més, actualitzar i revisar també altres tipologies de mercats de venda no sedentària, com podria ser un Mercat d’artesania o un mercat de productes alimentaris de proximitat o ecològic, i que el reglament actual no té en consideració. L’objectiu, segons ha explicat la Regidora Aurora Carbonell, és ”donar un nou impuls als mercats que tenen lloc al llarg de l’any al municipi de Sitges per respondre a criteris d’innovació i oferta adequats a les necessitats de la ciutadania”.

El plenari ha aprovat també per unanimitat l’adhesió al manifest institucional del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.


Altres punts aprovats

En l’apartat de les mocions, han prosperat les següents:

- Moció de suport a la resolució 1/XI del Parlament de Catalunya

- Moció del grup municipal Ciutadans Citges (C’S) relativa al pagament del deute que té la Generalitat de Catalunya amb les farmàcies i amb tots els col·lectius sòcio - sanitaris.

- Moció presentada per la CUP per declarar Sitges com a municipi compromès amb la banca ètica.

- Moció presentada per la CUP a sol·licitud del grup de suport als ciutadans imputats pel cas Montoro.

- Moció que presenta el grup municipal de Sitges en Positiu (PSC i ICV-EUiA) de l’Ajuntament de Sitges per garantir un pacte institucional per l’eradicació de les violències masclistes.

- Moció presentada pel grup municipal Sitges en Positiu (PSC i ICV-EUiA) a l’Ajuntament de Sitges en defensa de la rebaixa de l’IVA cultural.

La moció entrada per urgència i presentada per Sitges en Positiu, Ciutadans Sitges, Nou Horitzó i Sitges Grup Independent  en relació a la doble dedicació de Miquel Forns com a Alcalde i com a Diputat delegat de Turisme no es va sotmetre a votació, perquè la decisió de combinar tots dos càrrecs és personal del mateix Alcalde i, per tant, no depèn del Ple, segons va explicar el secretari.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local