Ple municipal

L'Ajuntament de Sant Martí dotarà les entitats i la gent gran d'òrgans de participació

El ple aprova la creació del Fòrum Associatiu i del Consell de la Gent Gran, el Pla d'Igualtat de l'Ajuntament de Sant Martí, així com una moció contra de la violència de gènere

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els grups que formen el govern municipal d'esquerres martinenc, AM-CUP, Socialista-Movem Sant Martí i ERC, van aprovar en el ple celebrat el 26 de novembre la creació i el reglament de dos òrgans de participació, el Fòrum Associatiu de Sant Martí Sarroca i el Consell de la Gent Gran. L'objectiu del Fòrum Associatiu de Sant Martí és millorar la informació, la col·laboració i la coordinació de l’activitat associativa i la seva relació amb l’Ajuntament.

El govern municipal considera necessari potenciar les trobades conjuntes amb les entitats, així com una relació regular i transparent entre el consistori i el teixit associatiu, ja que aquest és un dels agents més destacats de dinamització del municipi, tal i com ha explicat el regidor de Cultura i Festes i Comunicació, Albert Tort.

El Consell de la Gent Gran tindrà com a objectiu principal que les persones de més de 65 anys puguin participar en les decisions que els afecten directament i també en altres d’àmbit general. D’aquesta manera el Consell, que es reunirà cada sis mesos, ajudarà a dissenyar millors polítiques públiques i més adaptades a les necessitats dels martinencs i martinenques. Tots dos mecanismes de participació preveuen la participació dels diferents grups municipals representats a l’Ajuntament i presidències per part de persones de la societat civil.

El grup municipal de CiU va votar en contra d'ambdues propostes, en considerar que són ”òrgans de control” del govern per “acabar amb la independència de les entitats”, segons el regidor Ramon Carbó. Des del govern municipal, es va defensar que l'Ajuntament ha de mantenir una relació transparent amb les entitats, oferint la mateixa informació a totes elles, “en contraposició amb la relació exclusivament bilateral de despatx que es practicava”.

El regidor de Participació Ciutadana i Acció Social, Pere Cano, va respondre el grup de CiU afirmant que el Consell de la Gent Gran “és precisament el mecanisme per fomentar la participació oberta de la gent gran” i que “és lamentable que algú confongui la participació ciutadana amb el control polític”.

El ple també va aprovar, amb els vots a favor dels regidors del govern municipal, el Pla d'Igualtat Intern de l'Ajuntament de Sant Martí. Aquest pla fa un anàlisi de la situació actual i inclou un conjunt integrat d'accions destinades a la promoció i la garantia de la igualtat de gènere al sí de l'Ajuntament. L'alcalde i regidor d'Igualtat, Antoni Ventura, va explicar que l'objectiu d'aquesta iniciativa és recollir “tot allò que sembla evident però no està escrit” per garantir i prevenir que no existeixin discriminacions per motius de gènere a l'Ajuntament i “donar exemple en aquest aspecte com a administració”.

Els regidors de CiU es van abstenir en la votació ja que segons Ramon Carbó “la igualtat en termes de gènere ja existeix a l'Ajuntament, així que no cal un pla en aquest sentit”. Pel que fa a mesures en polítiques d'Igualtat, el ple també va aprovar, en aquesta ocasió per unanimitat, una moció per a un Ajuntament compromès amb la lluita contra la violència de gènere, que preveu entre d'altres reforçar les campanyes de sensibilització contra la violència de gènere al municipi i enfortir la detecció i el recolzament a les dones víctimes i els seus fills i filles menors.

Per la seva banda, el grup municipal de CiU va presentar una resolució per crear un programa d'ajudes per als joves del municipi que estudiïn a l'estranger. Segons el regidor Ramon Carbó el projecte hauria de dotar-se d'un pressupost de 30.000 euros i permetria que cada any entre 15 i 20 joves estudiessin durant un mes a l'estranger, amb una part finançada per les famílies. El regidor d'Educació, Joan Lluís Climent, va explicar que el govern municipal ha rebut positivament la proposta, però alhora amb necessitat de rigor, ja que en plena elaboració dels pressupostos municipals “no es pot comprometre una quantitat econòmica que no se sap si es podrà assumir”.

La proposta va ser rebutjada amb els vots a favor del grup municipal de CiU, l’abstenció del regidor Manel Romanos i el vot negatiu de la resta de regidors. Amb els vots a favor de tots els regidors del consistori, el Ple va aprovar també una moció en defensa de la rebaixa de l'IVA cultural, que segons el govern municipal suposa una barrera d’accés a la producció cultural i de proximitat que enriqueix la societat, també en l’àmbit local.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local