Eleccions 20-D

La independència, el FLA i la política d'habitatge centren l'últim debat electoral

Les interrupcions constants marquen la darrera de les trobades abans del 20-D entre els set candidats, a TV3 i Catalunya Ràdio

Gabriel Rufián, Josep Antoni Duran i Lleida, Jorge Fernández Díaz, Carme Chacón, Francesc Homs, Xavier Domènech i Juan Carlos Girauta. ACN

Gabriel Rufián, Josep Antoni Duran i Lleida, Jorge Fernández Díaz, Carme Chacón, Francesc Homs, Xavier Domènech i Juan Carlos Girauta. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La viabilitat de la independència, el FLA i la política d'habitatge s'han convertit en els temes que més polèmica han generat durant el debat a set bandes, l'últim abans del 20-D, aquest dijous per TV3 i Catalunya Ràdio. La proposta independentista de Francesc Homs, DL, i Gabriel Rufián, ERC -"cap referèndum ha necessitat guanyar pel 50%"-, ha xocat amb les de Jorge Fernández Díaz (PPC) i Juan Carlos Girauta (C's) , que han apel·lat a la legalitat. La socialista Carme Chacón, centre de crítiques per quan pilotava el ministeri d'Habitatge, ha reiterat la seva proposta federal. Xavier Domènech, d'En Comú Podem, ha fet bandera del referèndum que avala Podemos i Duran i Lleida ha demanat "no enganyar". Les xifres sobre el dèficit fiscal i el pagament del FLA també han evidenciat opinions diverses entre els caps de llista.

La viabilitat de la independència de Catalunya ha centrat bona part del segon bloc del debat de TV3 i Catalunya Ràdio, entre les propostes ja conegudes de cadascú. "Cap, cap , cap referèndum en tota la història ha necessitat guanyar pel 50%" dels vots", ha dit Rufián només de començar, sobre el caràcter plebiscitari del 27-S; una afirmació que han qüestionat a l'hora molts dels altres candidats. Poc després, Rufián ha preguntat a Domènech fins quan més "ha d'esperar" Catalunya per ser República: "Com ho faran? Amb qui?", li ha preguntat sobre el referèndum que avala Podemos. "Per primer cop, els catalans podran defensar el dret a decidir a les urnes", li ha respost replicant amb els votants espanyols que votaran a favor del dret a decidir. "Tu t'hi acabaràs afegint", li ha etzibat.

A l'altra banda de la balança C's i PPC. Girauta ha acusat l'independentisme de voler "estrallar Catalunya contra un mur" i ha advertit que no hi ha camí possible que no sigui dins "la legalitat". En una línia similar s'ha expressat el cap de files del PPC que ha titllat el debat de "política ficció": "El món i la UE no van per aquí", ha dit el popular en defensar un nou model de finançament autonòmic el 2016 i no una reforma constitucional com proposa Carme Chacón. La socialista ha reiterat la seva aposta federal amb reconeixement propi, representació i competències per a Catalunya.

Al seu torn, Duran i Lleida, que ha plantejat la disposició addicional per a Catalunya a la Constitució, ha fet una crida a "no enganyar" amb el procés i per tant a canalitzar les il·lusions en base el dret internacional. Francesc Homs ha assegurat que "tots els camins són molt difícils, honestament i realistament" però ha reivindicat "la voluntat del poble". "Vostès provaran això del referèndum, espero que ho mantinguin", ha reptat Domènech.

Habitatge i desnonaments

El cap de llista d'En Comú Podem ha recriminat a la cap de llista socialista que vulgui reformar la Constitució per blindar drets socials després que el govern Zapatero reformés l'article 135 de la Constitució o la mesura de "desnonaments exprés". "És fals", ha dit Chacón entregant a Domènech un recull de les normatives que va impulsar quan era al capdavant del ministeri d'Habitatge. "Quan era ministra va començar la bombolla immobiliària i no se'n va adonar [...] deu jutjats per agilitzar els desnonaments", li ha etzibat Fernández Díaz.

"No hi estic disposada, això que fan és molt lleig", ha retret Chacón amb dificultats per mantenir el torn de paraula. De fet, el debat ha estat marcat durant molta estona per les constants interrupcions d'uns i altres. "Ni una sola llei que tingués a veure amb això, és fals", ha insistit Chacón, que ha defensat una mesura per frenar "una xarxa de morosos sistemàtics i professionals".

Topades pel dèficit fiscal i el FLA

Un dels moments de més tensió al debat ha estat a propòsit del dèficit fiscal i el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). El cap de llista d'ERC ha assegurat que "Espanya no va bé" i ha xifrat en 15.000 MEUR el dèficit fiscal de Catalunya. Jorge Fernández Díaz, Carme Chacón i Juan Carlos Girauta ho han negat de forma rotunda. Francesc Homs ha constatat que PP, PSOE i C's "són el mateix" amb tot el que té a veure amb Catalunya i que el problema del dèficit fiscal "és estructural i ho condiciona tot". El candidat d'En Comú Podem ha admès que aquesta és una qüestió "central" però ha recordat que també hi ha hagut un model de retallades socials i precaritat laboral.

Topades també arran del FLA. Sense aquests Fons, ha indicat el ministre de l'Interior i candidat del PPC, no s'estaria pagant als proveïdors i la Generalitat estaria perduda després que el tripartit deixés l'administració "en fallida". El líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha lamentat que el PP hagi utilitzat "aquesta ajuda per humiliar" i que hagi entregat 3.000 MEUR aquest dijous en vigílies d'unes eleccions. Rufián ha carregat contra el FLA titllant-lo d'"indecència". Carme Chacón ha assenyalat que la llei d'estabilitat pressupostària que preveu el mecanisme del FLA es va segellar amb la suma parlamentària de PP i CiU.

Model laboral i fiscal

El model laboral ha enfrontat Fernández Díaz i Domènech. Mentre que popular ha tret pit que Espanya està superant la recessió i que la meitat dels nous contractes generats a tota Europa es produeixen a l'Estat, el cap de llista d'En Comú Podem li ha retret que el 25% dels nous contractes no duren més d'una setmana. Girauta ha defensat el contracte únic que proposa C's com a via per superar el model "dual" laboral del país. Rufián ha assegurat que aquesta mesura és "neoliberal" i "més reaccionària" que les reformes del PP i PSOE juntes i ha opinat que servirà per "legalitzar la temporalitat" . Domènech s'ha sumat a les crítiques: "és més del mateix, és una reforma laboral encoberta".

Així mateix, Homs ha propugnat mesures de lluita contra el frau fiscal i en favor d'una fiscalitat més justa. "Vostès no s'han caracteritzat precisament per lluitar contra el frau fiscal", li ha replicat Domènech. Duran, per la seva part, ha promès menys impostos per a les petites i mitjanes empreses i ha defensat la reforma laboral perquè sense ella més companyies haurien acabat abaixant la persiana, ha opinat.

Poc temps per parlar de corrupció

La darrera part del debat ha girat al voltant de la regeneració de la política i la corrupció. Com que el temps que se li ha dedicat ha estat molt menor al d'altres temes, els candidats han tingut escasses ocasions de confrontar o topar. Però el to del debat era bronc i encara així hi ha hagut algun moment com el protagonitzat per Rufián en assegurar que "escoltar a PP i PSOE parlant de lluita contra la corrupció és com escoltar a Jack l'esquarterador parlar d'anatomia". "Suposo que ho fan perquè són així d'hipòcrites", ha sentenciat després el republicà. Això últim ha provocat que Chacón i Fernández Díaz saltessin i exigissin respecte a Rufián.

L'altre moment tens en aquesta matèria l'ha protagonitzat Chacón reclamant a Fernández Díaz que si el seu número dos per Segòvia, Pedro Gómez de la Serna, implicat en un cas de possibles cobraments de comissions, acaba sent diputat no ho sigui al grup popular. "No estarà amb el PP", ha garantit Fernández Díaz. I ha estat amb el popular també qui s'ha enganxat lleument Domènech. El popular ha recomanat al cap de llista d'En Comú Podem que "per garantir la independència judicial i la separació de poders i per acabar amb les portes giratòries, no portin jutges a les llistes", en al·lusió a alguna de les persones que forma part de les candidatures de Podem a l'Estat. Domènech, per la seva part li ha replicat que el que ha de fer ell és "no reunir-se com a ministre amb imputats com Rodrigo Rato".

El poc temps restant dedicat a aquesta matèria s'ha dedicat a fer una enumeració ràpida i telegràfica de les propostes que cada partit porta als programes per lluitar contra la corrupció i en favor de la transparència, i que han repetit aquests dies a molts dels seus mítings i actes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local