Candidata única a la presidència

Neus Lloveras: "A l’àrea metropolitana, l’AMI encara hi té molta feina a fer"

'Si l’assemblea del 15 d’abril em ratifica com a presidenta de l’AMI, el primer que faré serà trucar a l’alcaldessa Ada Colau per a reactivar el seu compromís de fer un referèndum per l’adhesió de Barcelona'

Neus Lloveras, candidata única a la presidència de l’associació de municipis per la independència. Clara Virgili

Neus Lloveras, candidata única a la presidència de l’associació de municipis per la independència. Clara Virgili

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El dia de la investidura del President Puigdemont vostè li va cedir la seva cadira al Parlament perquè segués al costat del passadís. Uns dies després ell va traspassar-li a vostè la cadira de presidenta de l’AMI. És símptoma d’una bona relació entre tots dos?

Sí, la veritat és que sí. En primer lloc perquè compartim el banc al Parlament, però, a més, els alcaldes dins del Grup Parlamentari tenim més proximitat i més coses de què parlar perquè compartim inquietuds i tasques. Hi ha molt bona relació amb el Carles Puigdemont, sí.

Quins van ser els punts forts de la seva candidatura a la presidència de l’Associació de Municipis per la Independència?

Doncs perquè Vilanova és la tercera ciutat més gran de l’AMI i hi som des del principi. En segon lloc, Vilanova està situat en una zona que no és com Girona, és un territori on queda més feina a fer, on hem d’eixamplar més la gent que creu en un projecte de Catalunya independent. I la tercera, perquè sóc dona, i ja tocava que hi hagués una presidenta de l’AMI. És un punt que es va tenir en compte també, però sobretot perquè era Vilanova, que té 67.000 habitants, i Garraf.

Després de la reunió del Consell Directiu i del Comitè Executiu del 26 de gener a Cardona l’actual president en funcions, Josep Andreu, va anunciar que la seva era una candidatura de consens i que no hi havia propostes alternatives. Així doncs, no hi va haver estira i arronses partidistes?

Ho intentem molt això a l’AMI. Els alcaldes som alcaldes, no d’un partit o un altre, sinó que anem en representació de la ciutat. Hi ha alcaldes del PSC a l’AMI, i de diferents partits, i hi van en representació perquè el seu ple ha decidit l’adhesió a l’associació. I un altre tema important: sempre prenem els acords per consens. No acabem els debats votant sinó que discutim fins que arribem a un consens.

Ningú va plantejar com un problema el fet que el president sortint fos de CDC i l’entrant també?

No expliquem les converses de les executives públicament perquè no seria bo i a més, diria molt poc de nosaltres si no hi hagués discussions. Però les discussions les tenim a casa, discutim tant com calgui, de fet aquesta executiva va ser llarga. Però quan sortim, l’acord a què arribem per consens el defensem tots, ens agradi més o ens agradi menys. Evidentment que discutim, sinó faríem un flac favor al debat.

Abans em deia que, a l’àrea metropolitana, l’AMI encara hi té molta feina a fer, però de fet Barcelona tampoc està adherida...

L’adhesió de Barcelona és un projecte important que tenim damunt la taula. De fet és un projecte que no ha pogut acabar l’anterior president, en Carles Puigdemont. A la votació que es va fer al ple de l’Ajuntament de la capital va guanyar el sí a l’adhesió a l’AMI, però l’aprovació ha de ser sempre per majoria absoluta i no la va tenir, per tant teòricament no podria entrar. De moment es va acordar que podien participar a les juntes i a les reunions, però l’alcaldessa, Ada Colau, es va comprometre a fer un referèndum ciutadà després de les eleccions per veure si es vol entrar a l’AMI o no. Si l’assemblea del 15 d’abril em ratifica com a presidenta, el primer que faré el dia 16 serà trucar a l’alcaldessa de Barcelona per mirar de reactivar aquest tema. Barcelona és la ciutat que realment donaria un impuls important a la feina de l’AMI.

De fet, la propera assemblea de l’Associació de Municipis per la Independència es farà en algun municipi de l’àrea metropolitana, ja han decidit en quin?

Falta confirmar-ho, però en principi es farà a Cerdanyola, justament amb aquesta idea de que ens hem de moure en zones on encara hem d’explicar de què estem parlant. Sempre insisteixo en que no es tracta d’anar a convèncer sinó a explicar de què parlem, dels motius pels quals creiem que hem de treballar per un país independent, i això ho hem de fer des de la proximitat.

Quin paper ha de tenir l’AMI en “el procés” català?

Precisament aquest és un dels temes que estem treballant ara. El procés ja està en marxa i gran part de la feina es farà des del Parlament, però amb tot això és importantíssim que la ciutadania s’hi senti representada, i per això cal comptar amb el màxim d’implicació d’entitats i col·lectius. L’AMI ha de ser un d’aquests col·lectius, com també ho han de ser l’Assemblea Nacional, Òmnium, Súmate i d’altres que hi han estat treballant aquests darrers anys. Ara mateix és importantíssima la feina que fa el Parlament, perquè és el que ens ha de portar a fer el pas endavant definitiu. Però això ha d’anar acompanyat d’un gran procés participatiu i de moltes entitats, i una d’elles serà l’AMI.

L’objectiu final és anar a un referèndum pactat amb l’Estat, o arribar a un procés participatiu al marge del que diguin les lleis espanyoles?

Nosaltres no farem res il·legal, el President ho ha dit moltes vegades. Ara bé, aprofitarem tots els instruments legals que tenim sobre la taula per aconseguir els nostres objectius. L’objectiu final és poder disposar d’una Constitució Catalana treballada des de la màxima participació, que es sotmeti a referèndum entre la població del nostre país. El referèndum pactat amb l’Estat ja hem vist que no ha estat possible, per tant el que farem és veure si la majoria de la ciutadania està d’acord amb aquesta proposta de Constitució que es farà.

Recentment han aparegut informacions que diuen que l’Audiència Nacional està investigant si l’AMI, l’ANC i Òmnium han comés delicte de sedició i rebel·lia. En quin punt estan aquestes investigacions?

Les tres entitats hem decidit no fer declaracions sobre aquest tema perquè encara no tenim el comunicat oficial. Això ha sortit a la premsa però no tenim notificació. A nivell personal podria dir que em sembla lamentable com es fan les coses, que tot s’acaba portant per la via judicial. Qualsevol iniciativa que hi ha a Catalunya es busca la manera de judicialitzar-la, i això crec que no és bo per la democràcia.

El fet de tenir com alcaldessa a la presidenta de l’AMI donarà una nova rellevància a Vilanova a nivell català?

Sí, aquest aspecte també ens agrada, que Vilanova formi part de les activitats que hi ha al país, que sigui una ciutat activa i que políticament s’impliqui i defensi allò que una majoria de vilanovins i vilanovines han decidit. Hem de pensar que al ple de l’ajuntament els partits independentistes (ERC, la CUP i CiU) sumem 15 dels 25 regidors que hi ha. Vol dir que una majoria de ciutadans tenen aquesta visió i per tant entenc que la meva missió com alcaldessa és defensar això.

El càrrec de presidenta de l’AMI s’afegirà als que ja ostenta d’alcaldessa de Vilanova i diputada al Parlament. Serà fàcil compaginar-ho?

No, no serà fàcil, però quan estàs convençut que fas el que has de fer i en tens ganes s’aconsegueix sempre. Primer de tot sóc alcaldessa de Vilanova, és la meva prioritat, i les altres funcions les aniré compaginant. Serà tecnològicament més complicat quadrar l’agenda, però ho aconseguirem.

Es podria dir que farà que l’AMI vingui una mica cap a Vilanova?

Sí, evidentment. De fet ja hi ha hagut alguna reunió de treball que l’hem fet aquí. Tot el que són feines de coordinació es faran des de Vilanova, tot i que es conservarà la seu que des de fa poc l’AMI té a Vic. Quan es va fer el canvi a la presidència de Girona es mantenir aquesta seu, i amb la nova presidenta també es mantindrà. Crec que està bé visualitzar una seu de l’entitat. Esperem que no calguin gaires més presidents perquè haguem assolit el nostre objectiu, però això mai es pot dir.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local