Memòria de 2015

L'Oficina Antifrau rep 153 denúncies i tanca 40 investigacions durant el 2015

El director de l'OAC ha assenyalat que pràcticament tots els ens han seguit les resolucions dictades per l'entitat, excepte l'Ajuntament de Santa Oliva, al Baix Penedès

El 64% dels fets notificats anaven dirigits contra ajuntaments i el 18%, contra la Generalitat

El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, amb la memòria del 2015. ACN

El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, amb la memòria del 2015. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) va rebre 153 denúncies al llarg de l'any passat, la majoria de les quals anaven dirigides contra ajuntaments (64%) i la Generalitat (18%). El 2014, n'havia rebut 162. El 59% de les denúncies del 2015 van ser presentades per particulars i el 21%, per grups polítics. Són algunes de les dades de la memòria anual de l'OAC i que el seu director, Daniel de Alfonso, ha lliurat aquest dimarts a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. L'Oficina Antifrau va tancar 40 investigacions, de les quals en va arxivar nou; la resta van donar com a resultat 37 informes raonats i set recomanacions raonades adreçades a les entitats investigades; 16 comunicacions a autoritats competents i 11 a la Fiscalia.

Un total de 98 de les 153 denúncies presentades a l'OAC el 2015 van ser sobre ajuntaments; 27 sobre la Generalitat; 4 sobre Consells Comarcals; 2 sobre Diputacions; 2 sobre fundacions; 15 sobre ens semipúblics i cinc sobre altres ens i administracions. En una atenció als mitjans de comunicació després de reunir-se amb Forcadell, de Alfonso ha destacat que la majoria de denúncies han estat per "contractació pública, funció pública i subvencions".

Pel que fa als denunciants, 91 comunicacions han estat presentades per particulars; 32 per grups polítics; 11, per funcionaris o treballadors públics; 7 expedients d'avaluació prèvia de versemblança s'han iniciat d'ofici; 10 per sindicats i dues d'altres entitats i institucions. El 22% dels denunciants demana la reserva d'identitat mentre que el 78% no ho fa.

L'OAC va finalitzar 164 denúncies, algunes rebudes el 2014, en la fase prèvia de versemblança. D'aquestes, cinc han estat suspeses per correspondre a denúncies que es trobaven prèviament judicialitzades o a la Fiscalia; 96 han estat arxivades i 63 s'han dirigit a la Direcció d'Investigació de l'Oficina.

L'Oficina Antifrau ha fet el seguiment de 22 expedients de les investigacions que havia conclòs. Del total d'expedients, se n'han tancat 18 i 4 es troben en fase de seguiment ja que la Direcció de Prevenció es troba en espera de la resposta. També s'han presentat un total de 17 al·legacions a les normes.

Durant l'any 2015, l'OAC va resoldre emetre 37 informes raonats, dels quals vuit a la Generalitat i entitats vinculades; 25 a entitats locals; 2 a universitats i 2 a fundacions.

En fase d'investigació, s'han efectuat 170 requeriments a administracions públiques i altres ens, dels quals 78 s'han adreçat a Corporacions Locals i entitats dependents; 58, a la Generalitat i entitats dependents; 4 a ens públics estatals; 11 a persones físiques i jurídiques privades i 19 a òrgans de la Fiscalia i judicials. Totes les entitats i persones a les quals s'ha adreçat requeriments documentals el 2015 han donat resposta a les informacions sol·licitades. Set de les actuacions tramitades han estat suspeses temporalment per incompliment del termini concedit a l'ens requerit, de les quals una s'ha tancat el 2015.

El director de l'OAC ha assenyalat davant els periodistes que pràcticament tots els ens han seguit les resolucions dictades per l'entitat, excepte l'Ajuntament de Santa Oliva (Baix Penedès). L'Oficina Antifrau va remetre al consistori un darrer requeriment sobre part d'una documentació sol·licitada el desembre del 2013. Quan l'OAC va tancar la memòria, l'ajuntament havia fet una tramesa documental, que va estimar com a insuficient.

Com a novetat, l'OAC ha creat dins de l'Àrea d'Assessoria Jurídica un registre de sol·licituds d'Accés a la Informació, motivada per l'entrada en vigor de la Llei de transparència. L'Oficina ha rebut 52 sol·licituds i s'han resolt totes en temps i forma.

Activitats formatives a ajuntaments

L'oficina ha realitzat 51 accions formatives en què han assistit 963 persones com a participants, amb 229 hores lectives. Els assistents han valorat la formació amb una nota mitjana de 8,6 sobre 10. L'OAC ha impartit jornades de formació a un total de 22 ajuntaments de municipis de més de 40.000 habitants el 2015 en una aposta per a la sensibilització de l'administració local. Hi han assistit 972 directius i de 116 alcaldes i regidors. De Alfonso ha destacat que "Lleida, Reus, Viladecans i Mollet del Vallès no van donar-hi resposta". L'OAC ha continuat treballant en l'àmbit educatiu a través del programa 'Jo, sí', en el marc d'instituts i col·legis públics per formar els professors.

Col·laboració amb el Parlament

L'Oficina Antifrau va presentar l'Informe de seguiment dels treballs de la Comissió d'Investigació sobre el Frau i l'Evasió Fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política (CIFEF) a petició del Parlament el 10 de juliol. En el document s'examinen les compareixences practicades -un total de 77 de les 206 inicialment aprovades- i s'analitza l'estat de compliment de les mesures acordades pel Govern, en el marc de les cimeres per la Regeneració Democràtica de 2013 per traslladar al Parlament un seguit de recomanacions.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local