Eleccions 26-J

Els partits mostren desavinences sobre el sostre de despesa i l'enviament de propaganda electoral

ERC i CiU consideren que és imprescindible rebaixar els costos i aposten pel 'mailing' conjunt

ACN Barcelona 05-05-2016 17:55 Lectures 1170

Els partits han coincidit en reduir la despesa electoral de cara als comicis del 26-J però han mostrat desavinences sobre el topall de despesa i l'enviament gratuït de propaganda. En la primera reunió que han mantingut aquest dijous al Congrés per retallar el cost electoral, les formacions s'han compromès a dur a terme una campanya electoral més econòmica però han discrepat en dos eixos: el percentatge de retallada i si aquesta s'ha de fer sobre la despesa del 20-D o sobre el límit legal. Tant ERC com CiU consideren que és imprescindible reduir els costos i aposten pel 'mailing' conjunt.

ERC proposa reduir a la meitat el límit de despesa electoral respecte al permès a les darreres eleccions i que tots els partits comparteixin l'enviament de butlletes electorals en una tramesa única. El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha defensat aquesta reducció del 50% perquè, segons ha dit, les properes eleccions "s'hauran de fer només per la incapacitat dels partits espanyols de pactar i arribar a acords".

El límit de la despesa ordinària s'estableix a partir d'un preu per habitant i en funció del nombre de circumscripcions on es presenta cada formació. Esquerra ha detallat que en les darreres eleccions espanyoles podia gastar fins a 2,78 milions d'euros en despesa ordinària i va gastar 667.907 euros, el que representa un estalvi de 75,99%. Per això, Tardà ha instat tots els partits "a seguir el nostre exemple i a reduir la despesa en totes les comtesses electorals".

El portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, també ha defensat reduir la despesa electoral. "És necessari i imprescindible reduir els costos, nosaltres ho farem", ha dit. Homs ha subratllat que "hi ha d'haver una evidència que hi ha un estalvi" i també ha remarcat que els marcs legals "no poden ser una excusa". Així mateix, el portaveu de DL s'ha mostrat a favor d'unificar el 'mailing' i en la reunió també ha volgut recordar als partits que no està a favor de fer unes eleccions "cada tres mesos", a més de plantejar que els debats siguin plurals i es facin amb tots els set partits.

Mentre el PP i el PSOE coincideixen que la retallada ha de pujar un 30% i aplicar-se sobre la despesa realitzada per cada partit a la darreres eleccions, Podem ha proposat fixar un sostre de despesa de 3 milions d'euros per partit i Ciutadans planteja retallar un 50% el límit de despesa respecte al límit legal de despesa.

A més de com s'ha d'aplicar el topall de despesa, les formacions no s'han posat d'acord sobre el 'mailing', l'enviament gratuït de propaganda electoral. Per al PP és imprescindible que es mantingui el 'mailing' i que es faci de forma individual. El PSOE també aposta pel 'mailing' individual tot i que considera que cal renegociar el preu amb les impremtes i distribuïdores. En canvi, Podem i Ciutadans prefereixen el 'mailing' conjunt de tots els partits

Mentrestant, els partits han arribat a un principi d'acord per reduir al màxim possible la publicitat exterior. En aquest sentit, la retallada es notarà en la propaganda de cartells i banderes penjades a les faroles.

La trobada d'aquest dijous ha estat afavorida pel portaveu d'UPN, Iñigo Alli, que va convidar per carta als partits amb representació parlamentària per tractar l'assumpte i va plantejar una retallada global de les despeses electorals d'almenys un 30%. Alli, ha anunciat que la pròxima setmana hi haurà una nova reunió per arribar a acords més concrets.


Eleccions

Apostar pel vot electrònic

Miquel Casellas

El problema d'aquesta farsa de democràcia que tenim és que encara que votin quatre gats al final seran vàlides les eleccions

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No