Eleccions 26-J

Domènech assegura que el seu govern "farà possible el referèndum sense imposicions" però Rufián i Homs en desconfien

Batet i Girauta aposten per la reforma constitucional, i Fernández Díaz avisa que no l'acceptarà si es fa per intentar acontentar els independentistes

Pla mig dels candidats de C's, PSC, En Comú Podem, ERC, CDC i el PPC a les eleccions del 26-J, al debat de TV3 del 19 de juny del 2016. ACN

Pla mig dels candidats de C's, PSC, En Comú Podem, ERC, CDC i el PPC a les eleccions del 26-J, al debat de TV3 del 19 de juny del 2016. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El debat que han celebrat els sis principals candidats catalans al 26-J a TV3 i Catalunya Ràdio ha tingut en la relació entre Espanya i Catalunya un dels seus punts més àlgids. Després que el referèndum que En Comú Podem i Units Podem proposen al seu programa hagi estat posat en qüestió en aquesta campanya, el cap de llista, Xavier Domènech, ha volgut garantir que un govern del que participi la seva formació “farà possible el referèndum sense imposicions”. A aquesta afirmació, els candidats d’ERC i CDC, Gabriel Rufián i Francesc Homs, han replicat amb desconfiança i escepticisme. Per la seva part, la cap de llista del PSC i el de C’s, Meritxell Batet i Juan Carlos Girauta, han remarcat que ells el conflicte el resoldrien amb una reforma constitucional. I el candidat del PPC, Jorge Fernández Díaz ha acceptat aquesta possibilitat però ha avisat que no l’admetrà si es fa per intentar acontentar els independentistes.

La darrera part del debat era la dedicada a les relacions entre Catalunya i Espanya i al model d’estat que ofereix cada formació. Però tot i ser la darrera és la que més discussions ha causat. De fet, el primer en notar-ho ha estat Xavier Domènech. El candidat d’En Comú Podem ha vist com des d’ERC, CDC i el PPC l’interpel·laven d’immediat posant en dubte que pogués portar a terme el referèndum que proposen. Fins i tot Homs ha retret que Pablo Iglesias, presidenciable d’Units Podem, dubtés en el debat a quatre dels candidats per Madrid sobre si era o no una línia vermella en la negociació posterior al 26-J. “El que va dir Pablo Iglesias és el que diem sempre, que el nostre govern farà possible el referèndum però no ho construirem des de cultura de la imposició, sinó perquè podrem governar”, ha sentenciat Domènech, refermant així el compromís de la seva formació amb la consulta sobre la independència de Catalunya.

Des d’ERC, Rufián ho posava en dubte preguntant a Domènech “com s’ho farà per canviar el Tribunal Constitucional, el PP i el PSOE de Susana Díaz i de Rodríguez Ibarra”, apel·lant així a la possibilitat que la resta de formacions o la via judicial impedeixin la voluntat del referèndum. En la mateixa línia s’ha expressat Homs, que ha dit que la proposta d’En Comú Podem és “lloable” però “políticament no és viable”. “És una mena de Chacón 2”, li ha arribat a dir a Domènech intentant comparar la seva posició amb la dels socialistes de fa uns anys.

Des de la via més constitucionalista, PPC, PSC i C’s s’oposaven al referèndum i qualificaven de “mort” el procés independentista. Meritxell Batet ha insistit que la seva proposta de “reforma federal de la Constitució” és “l’única solució viable jurídicament i desitjable socialment” que pot posar remei a l’encaix entre Catalunya i Espanya, repetint així la consigna diària que ve reiterant durant tota la campanya.

Aquí ha rebut el suport de Girauta, que també ha apostat per una reforma “de caire federal” de la Constitució “per garantir la unitat i la igualtat dels espanyols”. El candidat de C’s, a més, ha estat el més contundent en assegurar que aquesta és la via a seguir perquè “el full de ruta independentista s’ha demostrat que era una enganyifa”. “M’és igual. Jo no sóc d’eixe mon, que diria Raimon”, ha dit per tancar el tema.

Per la seva part, Fernández Díaz ha volgut marcar distàncies obrint-se a reformar la Constitució però amb limitacions. “Reformar-la pensant que podem acontentar als independentistes és no saber què volen els independentistes”, ha sentenciat.

Economia per obrir el debat

En la part econòmica del debat, tots els partits han carregat contra les polítiques del PP i de Fernández Díaz, qui, per contra, ha defensat que fa quatre anys s'havien perdut en la darrera legislatura socialista 3,5 milions de llocs de treball i ara s'ha deixat endarrere la recessió i hi ha hagut 33 mesos de creació d'ocupació. Unes paraules que han aixecat les crítiques de la resta de partits. Entre aquestes, Batet ha remarcat que el PP té "un plantejament conservador i de dretes" i només els interessa créixer econòmicament i als socialistes els preocupa que hi ha més desigualtat i precarietat. Mentre, Homs ha preferit centrar les seves crítiques en PP, PSC, Ciutadans i En Comú Podem "manifestant que a Catalunya com a conseqüència del seu vot conjunt contra la tramitació dels pressupostos es perden 1.000 milions que serviran per eixugar dèficit. No es van atrevir i són culpables al costat de la CUP".

Picabaralla entre Homs i Domènech

En un moment del debat en aquest bloc, s'ha produït una picabaralla entre Homs i Domènech. El cap de llista d'En Comú Podem ha assegurat que el model del seu partit "no és el de Grècia", ja que a Grècia s'aplica el model de la Troica que "es va imposar al poble grec". "I no vau presentar Siritza com un referent?", li ha preguntat Homs.

Domènech ha apuntat que "té un punt de crueltat enorme que els que han postulat l'austeritat a Europa ara diguin" que aquest és el model que defensen ells. Homs ha replicat que Podem i En Comú Podem apostava per Siritza i la seva solució, "i en què ha quedat?" Al temps que ha assenyalat que es demostra que les propostes de Podem "no tenen cap recorregut". "Defensen un model comunista que ha fracassat a molts països Europa", ha afegit Homs. El cap de llista d'En Comú Podem ha volgut posar de manifest que CDC representa les polítiques de la Troica amb el PP. En aquest context, Domènech ha criticat també CDC per defensar un model que ha fracassat.

Rufián i Homs

A l'inici del debat, en el moment en què s'han produït les preguntes que es fan entre els candidats, Rufián ha estat preguntat per si se sentia pròxim a la CUP. Ha respost que se sent pròxim "a tothom que estigui al procés i vulgui culminar les majories parlamentàries i la República catalana". Ha replicat Homs, que és qui ha fet la pregunta, que això "va de guanyar un país i no de guanyar-nos entre nosaltres". Homs ha contestat que en això hi està d'acord i per això hauria repetit la fórmula de Junts per Sí a Madrid. El candidat d'ERC ha dit que Junts pel Sí "va ser una gran coalició que va guanyar com mai i ara s'està en un altre escenari".

Independència judicial?

La corrupció i la independència de la justícia vers la política han centrat el segon bloc del debat de TV3, el de la regeneració democràtica. Tots els caps de llista s'han mostrat contundents contra les pràctiques corruptes i han plantejat mesures per combatre-la. Jorge Fernández ha estat el blanc de les crítiques de Domènech, que li ha recordat els múltiples casos de corrupció en què està implicat el seu partit. "Per iniciar una nova etapa, hem de fer fora el PP del poder. Un partit que està tot ell imputat és impossible que faci qualsevol tipus de regeneració", ha assenyalat.

El candidat del PPC ha reconegut que hi ha persones corrompudes a tots els partits –especialment en aquells que han governat- i ha manifestat sentir "repugnància" per la corrupció, però ha negat que els mecanismes per combatre-la no estiguin funcionant. Una opinió que no ha compartit Juan Carlos Girauta. El candidat de C's ha criticat les retallades en l'Agència Tributària i ha qüestionat la independència dels tribunals que són nomenats pels partits polítics.

La principal picabaralla ha arribat quan el cap de llista de CDC ha qüestionat també la independència de tribunal, com el Suprem. Francesc Homs ha recordat la seva imputació pel cas del 9-N i com la fiscalia general de l'Estat va decidir presentar querella, tot i que els fiscals catalans no veien indicis de delicte. "Jo m'estimaria més no estar aforat. Perquè si a mi m'ha de jutjat el Tribunal Suprem ho tinc molt complicat", ha indicat. "Seria més independent el TSJC que el Suprem perquè els seus membres els designa el Parlament?", li ha preguntat Fernández Díaz. "S'està ficant vostè en un petit problema", ha afegit. Un comentari que no ha agradat Homs. "M'amenaça?", li ha preguntat tot just abans d'insistir que preferiria ser jutjat per un tribunal de primera instància.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local