Ple municipal

Govern i oposició de Vilafranca mostren les seves diferències en un ple marcat pel dia de l’orgull gai

ERC, la CUP i VeC reclamaven la presència de la bandera gai al balcó i no a l'entrada de l'Ajuntament, on estava ubicada

Govern i oposició de Vilafranca mostren les seves diferències en un ple marcat pel dia de l’orgull gai. Roger Vives

Govern i oposició de Vilafranca mostren les seves diferències en un ple marcat pel dia de l’orgull gai. Roger Vives

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilafranca ha viscut aquest dimarts a la nit un ple marcat pel Dia de l'Orgull LGBTI, amb dos parlaments de portaveus d’aquest col•lectiu, amb la presència de banderes multicolor als seients o amb adhesius a les samarretes dels regidors d'ERC, la CUP i VeC, però, sobretot, per una moció al respecte en què aquests tres partits reclamaven la presència de la bandera gai al balcó i no a l'entrada de l'Ajuntament, on estava ubicada.

Tal moció ha estat rebutjada per l'equip de govern sociovergent, que ho ha justificat, en paraules de l’alcalde Pere Regull, amb què “a Vilafranca està acordat no usar el balcó de l'Ajuntament per a fins reivindicatius, siguin de la causa que siguin”. Tota la oposició s’hi ha mostrat en desacord, tenint en compte que el regidor del PP Josep Ramon estava absent per motius de salut.

Tanmateix, la principal font de discussió en la sessió plenària ha estat sobre una moció presentada per ERC, CUP i VeC que reclamava que l'Ajuntament de Vilafranca presentés una querella criminal per què s’investiguessin els crims contra la Humanitat comesos per la dictadura franquista. En aquest sentit, Ramon Arnabat (VeC), ha recordat que "a Vilafranca, un cop acabada la guerra, hi va haver 140 empresonats i 19 condemnats a mort".

La moció no ha prosperat al complet perquè l'equip de govern ha considerat que a l'Ajuntament no li pertocava presentar tal querella, emplaçant als partits que l’encapçalaven a presentar-la a instàncies més altes com el Parlament de Catalunya. La quantitat de temps passat dels fets i la inoportunitat de “remoure” el tema han estat dues justificacions més que no han agradat gens als partits de l’oposició. Després d’un intens debat, s'ha procedit a la votació de la moció per parts, i el que sí que s’ha aprovat ha estat la condemna al franquisme i el compromís per al manteniment i dignificació dels espais de memòria històrica de Vilafranca.

Durant el ple municipal també s'ha procedit a l'aprovació definitiva de l'ordenança municipal reguladora dels règims d'intervenció administrativa de les activitats i instal•lacions, així com de la nova de circulació. En ambdós casos els partits de l'oposició s'han abstingut en la votació.

Finalment, tots els partits han votat per unanimitat una moció que reclamava la dimissió del ministre Jorge Fernández Díaz i del director de l’Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local