Ple municipal

El ple nomena Isidre Pañella i Rosó Carbonell fills predilectes de Sitges

Miquel Forns: 'ens fa una il•lusió molt gran procedir als nomenaments com a fills predilectes de dues persones que són un exemple d'implicació en la cultura i les tradicions de Sitges'

Isidre Pañella. Ajuntament de Sitges

Isidre Pañella. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La sessió plenària del mes de juny, celebrada dilluns, va començar emotivament. Els dos primers punts de l’ordre del dia servien per nomenar fills predilectes de Sitges a Isidre Pañella i Virella i Rosó Carbonell i Ripoll. La unanimitat del ple va aprovar els nomenaments que es faran efectius en un ple extraordinari, previ a la Festa Major en el cas d’Isidre Pañella, i al voltant de Santa Tecla en el de la Rosó Carbonell, i en què es descobriran les plaques que lluiran amb els seus noms al Saló de Plens. L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, va assegurar que “ens fa una il•lusió molt gran procedir als nomenaments com a fills predilectes de dues persones que són un exemple, que s’han implicat moltíssim en la cultura i les tradicions de Sitges i que no han tingut mai un no per a ningú”.

Pañella, present al ple, va dedicar unes paraules d’agraïment a les persones que han fet possible aquest nomenament. L’Isidre va explicar que “el meu poble és Sitges, estic enamorat de Sitges i dels joves de Sitges que han sabut prendre el relleu del que hem fet abans. A Sitges som punyeters, xafarders i criticons, però alhora de ser agraïts no hi ha un altre poble”.

Isidre Pañella i Virella va néixer a Sitges el 1938. Dedicat professionalment a la pirotècnia, àmbit en el que ha aconseguit nombrosos premis, ha estat l’artífex i creador del castell de focs de Sant Bartomeu i Santa Tecla durant més de 50 anys. L’Isidre té una extensa vinculació amb la Festa Major. Va presidir la Comissió durant 12 anys, i va ser qui va instaurar el pregó, que ell mateix va protagonitzar el 2008 en la Comissió que presidia Cisco Rossell. Va fundar la Colla Jove de Diables de Sitges, on va ser Llucifer, i és profund coneixedor dels tocs de campanes tradicionals. També ha participat a les Caramelles, ha presidit durant sis anys la Comissió de Carnaval, i ha format part de les juntes del Foment del Turisme i del Prado, i col•laborador de les Comissions de Festes del Poble Sec i Cases Noves. El 1991 el col•lectiu de periodistes locals el va guardonar amb el Premi Trinitat Catasús i el mateix any va rebre el premi FAD Sebastià Gasch d’Arts parateatral. L’Isidre ha participat de manera molt activa amb el teatre amateur de Sitges a l’Elenc Artístic del Patronat, i ha col•laborat amb la confecció de pessebres o com a confrare destacat de l’Ecce Homo. El 2005 l’Ajuntament de Sitges va col•locar una placa amb el seu nom a la plaça dels Artistes.

La Comissió de Festa Major va proposar el nomenament de Pañella, al qual s’hi han sumat totes les formacions del consistori, a més d’altres entitats com el Casino Prado, la Societat Recreativa El Retiro, el Grup d’Estudis Sitgetans, els Amics de la Sardana i la Fundació Privada de l’Hospital Sant Joan Baptista.

La Rosó Carbonell ahir estava d’aniversari. Celebrava els 91 anys, fet que no li va permetre assistir al ple. No obstant, va enviar al seu nebot Joan perquè dirigís unes paraules d’agraïment en nom de la que serà la tercera dona nomenada filla predilecta de Sitges. “Diu que no nota els 91 anys i que està molt contenta per aquest honor”, va assegurar el nebot.

La Rosó va néixer a la vila el 27 de juny de 1925. És la penúltima de cinc germans i durant la seva vida professional s'ha dedicat a ser maquinista a les fàbriques de sabates de Can Puighivet i Calçats Muiño. Persona vinculada a l'església i membre de l'associació parroquial de l'Ecce Homo, va ser Mossèn Pasqual Prats Boira qui li va fer l'encàrrec d'administrar la Santíssima Trinitat, fa 46 anys. Després de tants anys, la Rosó ha liderat la conservació i millora de l’ermita, envoltada d'un equip d'homes i dones que es reuneixen a l’ermita el quart diumenge de cada mes, i el primer diumenge de juny quan té lloc l'Aplec.  Va ser una de les impulsores de la construcció de la Creu de Sant Isidre i pendonista de Santa Tecla l'any 2000. L’Ajuntament i la Parròquia li van retre un homenatge el passat estiu per commemorar els 45 anys al capdavant de l’ermita de la Trinitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local