Crisi al PSOE

Pedro Sánchez dimiteix

Promet suport lleial a la gestora que previsiblement conduirà el PSOE a una abstenció a Rajoy

L'exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez, anuncia la seva dimissió. ACN

L'exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez, anuncia la seva dimissió. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El fins ara secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte la seva dimissió davant el Comitè Federal del PSOE. Ha estat pocs minuts després de perdre la votació sobre el seu calendari per a la celebració de primàries i un Congrés Extraordinari del partit. Segons fonts del PSOE, ha pres la paraula davant els seus companys per apel·lar a la unitat del partit i ha assegurat que ha portat la proposta al màxim òrgan del PSOE entre congressos per aclarir el debat sobre la seva figura i sobre la posició política respecte a la investidura de Mariano Rajoy. "Sempre he cregut que calia donar una alternativa" al PP, ha dit. Posteriorment, en una compareixença davant els mitjans, ha assegurat que ha actuat per "convicció" i ha promès "suport lleial" a la gestora que previsiblement portarà el PSOE a una abstenció a la investidura de Mariano Rajoy.

Sánchez ha tirat la tovallola forçat pels seus companys de partit i després d'una jornada intensa on els membres del Comitè Federal del PSOE han discutit en profunditat -fins i tot a crits- en un clima de forta divisió. Els dos sectors del partit han assistit al conclau amb voluntat d'imposar els seus fulls de ruta –Congrés els oficialistes i gestora els crítics- i profundament enfrontats, fins al punt de no reconèixer la legitimitat de l'altre sector.

Han estat 12 hores de Comitè Federal en què els dos bàndols han batallat pel què, el qui i el com, és a dir, sobre què es votava –Congrés o gestora-, qui podia votar –els 18 membres de l'Executiva de Sánchez no estaven reconeguts pels crítics- i com s'havia de votar –a mà alçada o a urna.

Al llarg de la jornada hi ha hagut intents de cadascun dels sectors d'imposar una votació a mida. Els oficialistes una votació a urna sobre el calendari proposat per Sánchez que ha estat boicotejada pels crítics i que ha calgut aturar, i els oficialistes una moció de censura que el sector oficialista ha bloquejat a la Mesa.

Sánchez ha anat perdent suports al llarg de la jornada. És especialment significatiu el del corrent Izquierda Socialista liderat per José Antonio Pérez Tapias. Finalment s'ha arribat a un acord per celebrar una votació sobre el calendari de Sánchez a mà alçada. Qualsevol votació era ja un plebiscit sobre la seva figura i els crítics sabien que disposaven de majoria.

El resultat, 132 vots en contra de la seva proposta i 107 a favor, 25 vots de diferència.

El PSC vota a favor de Sánchez

Tots els representants del PSC que eren al Comitè Federal del PSOE en el moment de la votació han votat a favor de la proposta del fins ara secretari general del PSOE. José Zaragoza no ha votat perquè ha hagut de marxar abans i Carme Chacón no ha assistit al Comitè després de dimitir com a membre de l'Executiva.

Sánchez anuncia la dimissió

Un cop produïda la votació, Sánchez s'ha dirigit amb la veu trencada als seus companys de partit per certificar que s'havia acomplert "el pitjor escenari" i anunciar la seva renúncia. Hi estava forçat després de posar el partit en una situació límit en forçar l'aprovació d'un calendari express de primàries malgrat la dimissió de 17 membres de la seva executiva.

Ell mateix ho havia promès aquest divendres en una compareixença sense preguntes on havia apuntat que una votació del Comitè Federal contra la seva proposta de calendari implicaria censurar l'alternativa dels socialistes a Mariano Rajoy i els abocaria a una abstenció que els deixaria com a partit "subaltern" del PP.

Davant els seus companys, Sánchez ha insistit que ell "segueix creient" que ha de ser la militància del PSOE qui decideixi la posició de la formació respecte a la investidura de Rajoy, i hi ha afegit que per a ell ha estat "un orgull" ser secretari general del PSOE.

Després, en una compareixença davant els mitjans de comunicació ha apuntat que ell ha actuat sempre "per convicció" i ha afegit que dimiteix perquè no podria administrar "una decisió que no compartia".

"Aquesta és la meva paraula, la vaig donar davant tots els militants i desgraciadament les meves conviccions no han sortit vencedores", ha dit, motiu pel que "he anunciat la meva dimissió".

Ha promès "suport lleial" a la gestora que conduirà ara el PSOE previsiblement cap a una abstenció a la investidura de Mariano Rajoy, i ha fet una crida a la militància del PSOE que "comparteixen els valors d'aquesta organització" per dir-los "que avui més que mai cal estar orgullós de militar al PSOE".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local