Política municipal

Sitges en Comú: "Volem crear un espai prou ampli perquè plataformes i associacions hi convergeixin en més enllà d’unes sigles"

La gestió del deute municipal o el peatge a la C-32 són alguns temes que ja han tractat en les assemblees

Imatge del taller sobre la gestió del deute municipal de Sitges en comú. Sitges en comú

Imatge del taller sobre la gestió del deute municipal de Sitges en comú. Sitges en comú

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fa poc més de tres setmanes Sitges en Comú va presentar-se oficialment com a nou partit polític dins l’escena municipal sitgetana. És un projecte entès dins l’onada de les “candidatures pel canvi” que ja ha irromput amb força a ciutats com Terrassa, Badalona o Barcelona, d’on Ada Colau en va ser escollida alcaldessa el maig del 2015.

Conversem amb quatre dels activistes de Sitges en Comú: Mauricio Tamayo, original de El Salvador i treballador a l’hosteleria, Javier Avendaño, sociòleg i Ingeborg van Kasteel i Sheila Waldeck, jubilades holandesa i britànica que porten més de 25 anys a Sitges.

Sitges en Comú és un projecte novíssim. Vau fer la presentació com a grup polític el 5 de novembre però quina trajectòria teniu?

Mauricio Tamayo: La idea de saltar a l’esfera política va sorgir cap al juliol o agost d’aquest any, és a dir, fa 4 o 5 mesos. No obstant, si que hi ha una gran part dels integrants que provenen del cercle Podemos Sitges i també n’hi ha que no havien militat mai però que van ser molt actius en les reivindicacions del CAP de Sitges per recuperar uns serveis nocturns a urgències i farmàcies que van ser blanc de les retallades en Sanitat l’any 2011. 

Javier Avendaño: Vam decidir reunir-nos i formar un nou partit: entenem a política municipal d’una manera transversal. Volem integrar i fer partíceps a més plataformes ciutadanes.

Un dels eixos centrals del vostre manifest és la “defensa dels drets socials”. Amb quins altres moviments socials municipals o plataformes us heu reunit?

Mauricio Tamayo: Hem contactat amb associacions com els Iaioflautes del Garraf, la plataforma “No volem pagar la C-32”   o l’Associació Catalana per al foment del Bé Comú. Ara tot just estem començant amb els primers contactes, però busquem complicitats i idees compartides. Ens interessen més moviments com el sindicat de manters, que també poden tenir queixes i propostes per la gestió de la Vila.

Amb quins partits municipals heu trobat interessos semblants?

Javier Avendaño: Des del CAP de Sitges, ja vam treballar conjuntament amb la CUP Sitges, amb qui compartim la visió en la defensa dels serveis públics. De la mateixa manera tenim més coincidències amb Iniciativa o Acció per a Sitges. La idea és començar a trobar punts en comú i treballar junts.


Concebeu l’habitant com a “centre de les accions de les autoritats”. Quins reptes comporta fer als ciutadans partíceps de l’administració pública?

Javier Avendaño: La nostra idea és superar la democràcia participativa, però és difícil engegar una mobilització d’aquestes característiques i més encara a Sitges, una ciutat força tradicional. Estem preparant un calendari de trobades i xerrades sobre temes d’interès i així crear debat. Vam organitzar ja dues assemblees sobre la gestió del deute municipal i una altra sobre la perillositat de la C-31 i el peatge de la C-32, però tot i així és difícil que la gent s’impliqui.


També proposeu un “canvi en el model productiu”. Com es pot reformar el model productiu quan el turisme és la principal font de riquesa de Sitges?

Javier Avendaño: L’ideal seria fer de Sitges alguna cosa més que no pas una ciutat de només turisme.

Sheila Waldeck: És tot un repte. El que nosaltres volem es que el turisme també beneficii als ciutadans, a banda d’impulsar un altre tipus de turisme respectuós amb la Vila i el medi ambient i no només de sol i platja.

Ingeborg van Kasteel: Sento a gent dir que Sitges s’està perdent i que hi ha brutície al carrer i durant tot l’any, no només per l’estiu. Això s’ha de canviar.


Sitges en Comú formeu part de tot un moviment, teniu relacions amb partits polítics d’altres municipis que comparteixen aquest projecte? Algun partit com a referent?

Javier Avendaño: No tenim cap vincle formal amb altres municipis però si que mirem de molt a prop a Barcelona en Comú. El projecte per la Ciutat Comtal va crear-se en codi obert i és reproduïble en altres municipis.
Estem il·lusionats. En Comú Podem va sortir com a força més votada al municipi en les darreres segones eleccions. Tenim un sector potencial de votants i volem que s’impliquin i coneguin el projecte.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local