Ple municipal

El govern de Vilanova aprova el pressupost de 2017 amb el suport del PP i la regidora no adscrita, Carmen Reina

El document ascendeix a 74.547.964 euros i inclourà per primer cop uns pressupostos participatius, on la ciutadania podrà decidir inversions a l'espai públic i els equipaments

Redacció Vilanova i la Geltrú 15-02-2017 13:11 Lectures 1720

Pressupost 2017

El Ple de l'Ajuntament de VNG va aprovar ahir un pressupost per a 2017 de 74 milions i mig d'euros. La proposta va comptar amb els vots a favor del Partit Popular i de la regidora no adscrita. La CUP, ERC i Som VNG van votar-hi en contra.

La regidora d'Hisenda, Glòria Garcia, va destacar que, per primera vegada, s'incorpora una partida de 600.000 € per a subvencions que permeti dur a la pràctica la tarifació social, hi ha un augment de 200.000 € per a Serveis Socials i es crea una partida de 160.000 € per pressupostos participatius. Garcia va destacar la proposta de ciutat que hi ha darrere del pressupost, “volem una ciutat equilibrada socialment, territorialment, dinàmica, activa i participativa i això es concreta en gairebé 70 accions destacades amb les seves corresponents partides pressupostaries”.

La regidora no adscrita, Carmen Reina, va demanar al govern la incorporació d'una proposta que suposaria que el 5% de la recaptació per sancions es destini a la millora dels barris. El govern va acceptar incorporar aquesta proposta i Carmen Reina va votar a favor dels pressupostos perquè, “no puc permetre un pressupost prorrogat perquè perjudicaria a les famílies que potser hauran d'anar a la tarifació social. És un vot de responsabilitat amb la ciutat i amb els vilanovins perquè la ciutat no es pot quedar parada”.

Carlos Remacha, regidor del PP, va dir que per la seva formació “aquest no és el millor pressupost, però si que és veritat que per la situació d'emergència social que hi ha, mirem amb bons ulls l'augment de 250.000 € en serveis socials.” El representant del Partit Popular, a més, va fer algunes propostes que el govern va acceptar, com la gratuïtat de la primera mitja hora de la zona blava per als residents a VNG, la revisió de les taxes que graven a les PiMES, l'augment de les partides de manteniment, l'estudi per potenciar l'eix comercial del carrer de la Llibertat, i l'estudi de la revisió dels tipus de l'IBI. Remacha va afirmar que “estem aquí per vetllar pels interessos de la ciutadania” i va votar a favor de la proposta.

El representant de Som VNG, Enver Aznar, va parlar del context de la ciutat i també de com s'havien desenvolupat les converses amb el govern sobre el pressupost. Aznar va explicar la “proposta de mínims” que la seva formació conjuntament amb la CUP i ERC havia presentat, “que no seria la nostra però que permetria tirar endavant”. El regidor de Som VNG va dir que “les propostes que ens fa arribar el govern no posa les persones al centre de la política, a la llarga beneficia només al pagament del deute als bancs” i també va afirmar que “l'acció de govern ha estat irresponsable perquè no s'ha posat a negociar els números, irresponsable perquè no ha posat calendari i té una actitud de junta gestora que no atén les necessitats de la ciutadania”. Som VNG va votar en contra dels pressupostos perquè el govern no va acceptar la proposta de les tres formacions.

També va votar en contra el representant de Ciutadans, Francis Àlvarez. El regidor va criticar aspectes com ara la partida destinada a l'Associació de Municipis per la Independència, el funcionament de serveis socials o la situació de la via pública. “És una cosa escandalosa” va dir respecte el manteniment, “ho veiem insuficient perquè hem d'invertir més en normalitzar els carrers perquè el que passa ara mateix quan algú intenta traslladar-se pels carrers no és normal”. Àlvarez també va criticar partides com el Pla de Màrqueting i la reducció de diners destinats a esports i manteniment de centres escolars.

Olga Arnau, en nom d'Esquerra Republicana de Catalunya, va defensar també la proposta presentada conjuntament amb Som VNG i la CUP. Arnau va explicar que davant de la inexistència de debat polític, “ens hem vist capaços de vestir una proposta en 72 hores. Els criteris de la proposta van orientats a augmentar els recursos econòmics de les polítiques socials, d'equitat, per crear més llocs de treball de forma directa, millorar l'habitatge social, i a augmentar la qualitat serveis públics municipals”. Davant de la negativa del govern a acceptar la proposta, la regidora d'ERC va afirmar que “els tres grups hem presentat una proposta de mínims, realista, viable, hem creat una proposta per responsabilitat amb la ciutadania i ens decep la seva incapacitat per negociar”. La formació republicana va votar en contra del pressupost.

La Candidatura d'Unitat Popular, CUP, va començar destacant que la proposta del govern presentava uns “pressupostos expansius”. Josep Asensio ho va atribuir a la pujada de l'IBI, “ens hem oposat a aquesta brutal pujada d'impostos” va dir, i també es va preguntar si “serveix aquesta injecció de diners perquè l'ajuntament faci de motor? La resposta és que no.” El regidor de la CUP va explicar que “per aquestes raons els grups d'esquerres vam fer una proposta alternativa que anava lligada a una redistribució de partides que nosaltres havíem de valorar”. El desacord en la negociació de la proposta va portar a Asensio a afirmar que “els arguments que ens han donat són vergonyosos. No estem aquí per la tranquil·litat de ningú sinó per incidir en les polítiques públiques”. La CUP va votar en contra dels pressupostos.

El debat entre govern i oposició es va centrar en les negociacions per acceptar o no les propostes dels grups municipals. La regidora Glòria Garcia va afirmar que el govern estava disposat a acceptar el cent per cent de les propostes de CUP, Som VNG i ERC però que a l'hora de negociar només van trobar “pals a les rodes”.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

Primàries PSOE

Ebullició del socialisme: transició o implosió

Sixte Moral

Ara Sánchez hauria de concretar, què és un estat plurinacional, té alguna proposta que vagi més enllà de l'ambigu document de Granada? Vol afrontar amb seriositat el repte del secessionisme i aportar una proposta que pugui convèncer?

ENQUESTA WEB

El Parlament ha iniciat el tràmit per portar a la Mesa del Congrés dels Diputats la despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.

Ets partidari de la despenalització de l'eutanàsia?


No