Ple municipal

La bandera espanyola tensa un ple de Vilafranca que els regidors de la CUP abandonen abans d’acabar

Els fets es van desencadenar per la negativa de l’equip de govern a debatre una moció d’urgència presentada pels cupaires, que van abandonar el saló de plens

La bandera espanyola tensa un ple de Vilafranca que els regidors de la CUP abandonen abans d’acabar. Roger Vives

La bandera espanyola tensa un ple de Vilafranca que els regidors de la CUP abandonen abans d’acabar. Roger Vives

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Vilafranca va viure aquest dimarts al vespre la sessió plenària més breu i, al mateix temps, tensa dels últims anys, finalitzant amb la marxa dels tres regidors de la CUP abans que el ple acabés.

Els fets es van desencadenar per la negativa de l’equip de govern a debatre una moció d’urgència presentada pels cupaires per treure la bandera espanyola de la casa de la vila, penjada divendres passat. L’alcalde Pere Regull va demanar “posposar el debat a la següent sessió plenària quan els ànims estiguin més calmats”, proposta desestimada pel portaveu de la CUP, Marcel Martínez. Això va motivar que l’equip de govern sociovergent, en votació, desestimés incloure la moció en l’ordre del dia i la conseqüent indignació per part dels tres regidors de la CUP, que van abandonar immediatament el saló de plens “en senyal de protesta per la negativa a debatre”, va afirmar Martínez.

Prèviament, abans de l’hora i mitja de sessió plenària hi va haver una concentració d’un centenar de persones davant el consistori per reclamar la retirada de la bandera espanyola de la façana de l’Ajuntament.

Després de la marxa dels regidors cupaires, en el torn de precs i preguntes, la portaveu d’ERC Mònica Hill va lamentar els fets, “no ens agrada que no es puguin parlar les coses, és una situació mal resolta, s’hauria de convocar una reunió per parlar-ne”.

L’altre debat calent del dia va ser similar, arrel d’una moció dels republicans per retirar un dels quadres existents al saló de plens, concretament el de Juan Álvarez de Sisternas, alcalde vilafranquí durant la dictadura de Primo de Rivera i assassinat a principis de la guerra civil. Des d’ERC, Pere Sàbat va justificar que “el quadre és apologia del feixisme, va ser penjat l’any 1947 per celebrar els set anys de l’entrada de les tropes franquistes a Vilafranca”, tot afegint que “forma part d’un període dictatorial no justificable, tot i que lamentem i condemnem el seu tràgic final”.

Des de l’equip de govern sociovergent es va desestimar la moció, tant Aureli Ruiz com Ramon Zaballa van al·legar que el quadre era “patrimoni vilafranquí” i volien evitar “començar a valorar la idoneïtat de cada un dels quadres”. Els arguments no van convèncer als partits d’esquerra de l’oposició. Sàbat va expressar que “sobta que CiU voti en contra quan fins i tot el PP s’ha abstingut”. Acte seguit, el regidor del PP Josep Ramon va canviar el seu vot passant-lo d’abstenció a rebuig.

Durant el ple també es va procedir a l’aprovació definitiva de l’ordenança de civisme i convivència, amb els vots en contra de CUP, ERC i VeC; l’aprovació per unanimitat del nou pla municipal d’atenció als animals de companyia; i es va reclamar la concessió de la Creu de Sant Jordi a la Residència Inglada Via amb la única abstenció de VeC.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local