Consulta 9N

Mas denuncia que "la llei no és igual per a tothom" i confirma que recorrerà fins a la justícia europea

Dos anys d'inhabilitació per a Mas, 1 any i 9 mesos per a Ortega i 1 any i mig per a Rigau pel 9-N

L'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega, i l'exconsellera Irene Rigau, després de conèixer la seva sentència del TSJC. ACN

L'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega, i l'exconsellera Irene Rigau, després de conèixer la seva sentència del TSJC. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat aquest dilluns, després de conèixer la seva condemna i la de les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau pel 9-N, que a l'Estat espanyol "la llei no és igual per a tothom". Per a Mas, la decisió del tribunal demostra que a Espanya "es persegueix la gent per les seves idees", donat que el govern de l'Estat "s'ha fet un tip d'incomplir sentències del TC i mai ha passat res", i en canvi ara a ells els condemnen per defensar "unes idees que no els agraden". En aquest sentit, ha anunciat que recorreran la sentència davant el Tribunal Suprem, però admet que no té massa confiança que la decisió del TSJC sigui rectificada. És per això que té "l'esperança" posada en la justícia europea, a la que ha confirmat que acudiran si es ratifica la seva condemna al Suprem. A més, la inhabilitació decretada impedeix, de moment, que es pugui presentar a unes eleccions. Però en ser preguntat si serà candidat del PDeCAT, Mas ha matisat que "no, segons la legislació espanyola".

Mas, Ortega i Rigau han volgut comparèixer poc després de conèixer's la sentència del TSJC que condemna l'expresident a 2 anys d'inhabilitació, l'exvicepresidenta a 1 any i 9 mesos, i l'exconsellera a un any i mig, pel procés participatiu del 9 de novembre del 2014. Tots tres han estat condemnats pels delictes de desobediència i absolts del de prevaricació. A més de les condemnes per inhabilitació de càrrec públic, Mas haurà de pagar una multa de 36.500 euros, Ortega 30.000 euros i Rigau 24.000 euros.

"Ho tornaríem a fer exactament igual, no ens en penedim, perquè som demòcrates". Amb aquestes paraules ha començat la seva intervenció Mas, per deixar clar que la condemna del TSJC no fa que els ses plantejaments respecte del 9-N hagin canviat. Tot i això, com que tant ell com Rigau i Ortega mantenen "una disconformitat plena" amb la sentència, han anunciat que en breu presentaran recurs davant el Tribunal Suprem. Malgrat aquesta intenció, Mas assegura "no tenir massa esperança" en que el TS variï el posicionament i la sentència del TSJC. I és per això que avisa que els tres arribaran "fins a les últimes conseqüències" recorrent als tribunals europeus, on, segons Mas, sí tenen dipositades "més esperances". "Això no acaba a un estat espanyol amb la democràcia amputada, sinó que acaba en Estrasburg", ha dit, tot afegint que portar el cas a Europa els permetrà "fer entendre a tot arreu què està passant a Espanya".

Però Mas no es resigna amb la sentència i ha denunciat les condicions amb les que creu que ha acabat condemnat. "A l'Estat espanyol, la llei no és igual per a tothom. Ara sentireu moltes versions per dir que tothom és igual davant la llei. Mentida i completament fals", ha sentenciat contundent. I és que Mas ha recordat que "el govern espanyol s'ha fet un tip de desobeir sentències del Tribunal Constitucional i no ha passat res, ni tan sols es tramiten els recursos", mentre que a ells tres se'ls "condemna per desobeir el TC".

L'expresident, en aquest sentit, té na altra interpretació dels motius pels que han acabat sentenciats així pel TSJC. "Tenim aquesta condemna per defensar unes determinades idees que no agraden. Ja se que diran que m'he begut l'enteniment, però a l'Estat espanyol es persegueix la gent per les seves idees. I aquestes idees que tenim no només no agraden sinó que es combaten per terra, mar i aire", ha denunciat.

Acatar la sentència i ser candidat

El que no ha volgut fer Mas és dir que no acatarà la sentència. "En aquest moment estem sota la jurisdicció espanyola. Mentre estiguem sota l'Estat espanyol, complirem els tràmits per arribar on volem, que és a Europa. I si arribem a la nostra sobirania, estarem sota jurisdicció catalana i complirem la legalitat catalana", ha comentat.

Lligat amb això, l'expresident ha volgut remarcar que, a causa de la condemna, queda apartada la possibilitat que ell sigui candidat del PDeCAt a unes eleccions. Amb tot, ha volgut matisar. "Segons la legislació espanyola, no seré candidat", ha dit.

Per acabar, Mas ha volgut dirigir-se al Govern, a la majoria sobiranista del Parlament i als ciutadans independentistes per demanar-los "fermesa i determinació". "No us deixeu impressionar per la sentència. Sabíem que ens endinsàvem en un terreny desconegut i arriscat, no només amb declaracions i critiques, també a nivell personal, i no vam defugi-ho mai perquè vam voler estar dignament a l'alçada del que volia el poble que féssim", ha sentenciat.

Mas també ha volgut remarcar la importància de seguir demanant el referèndum, i ha volgut contraposar la seva condemna amb la voluntat anunciada pel govern d'Escòcia de tornar a convocar un referèndum entre 2018 i 2019. "És la doble imatge d'avui. Brutal! Aquesta és la comparació entre la democràcia de qualitat al Regne Unit i la democràcia de fireta de l'Estat espanyol. I ho dic amb molta tristesa", ha comentat.

Ortega no se sent condemnada i Rigau hi veu un avís al poble

Per la seva part, l'exvicepresidenta i exconsellera de Governació, Joana Ortega ha assegurat sentir "tristesa" en haver conegut la sentència, però també "orgull per haver escoltat la gent". "Per tant, ho tornaríem a fer", ha afegit, tot retraient a l'Estat que "l'única resposta que ha donat a la gent que va participar al 9-N és la inhabilitació i la condemna".

Tot preguntant-se si una sentència com aquesta "realment enforteix la qualitat democràtica", Ortega ha estat contundent en interpretar la decisió del TSJC a nivell personal. "Jo no em sento condemnada, i m'hagués preocupat molt més que m'inhabilités el meu poble en lloc d'un tribunal".

Per la seva part, l'exconsellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha interpretat la sentència com "una condemna per a nosaltres tres i un avís que han volgut donar al poble de Catalunya". "Ens diuen que hem fallat al TC. Nosaltres tenim molt clar que a qui no podem fallar és a la nostra nació", ha afegit.

Mas, Ortega i Rigau han comparegut acompanyats del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la consellera de la Presidència i vicepresidenta del PDeCAT, Neus Munté, dels coordinadors del partit, Marta Pascal i David Bonvehí, el president del grup de JxSí, Jordi Turull, el diputat al Congrés Francesc Homs, i altres membres de la direcció de la formació. Tots lluïen una xapa amb el lema "ho tornaria a fer" i al costat del faristol des d'on han parlat, hi havia una de les urnes del 9-N.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local