Ple municipal

Vilafranca crearà un protocol contra les agressions sexistes en esdeveniments festius

Un milió de superàvit en el pressupost de 2016

Vilafranca crearà un protocol contra les agressions sexistes en esdeveniments festius. Roger Vives

Vilafranca crearà un protocol contra les agressions sexistes en esdeveniments festius. Roger Vives

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Vilafranca va viure aquest dimarts a la nit una sessió plenària maratoniana, de quasi cinc hores i mitja i amb vint punts a l’ordre del dia, en què una de les decisions més destacades fou aprovar, per unanimitat, una moció per a la creació d’un protocol contra les agressions sexistes en els espais d’oci nocturn o festius, que hauria de posar-se en marxa per la propera Festa Major.

La moció fou presentada per la CUP, la regidora de la qual, Laia Santís, va recordar que “és un fet imprescindible, la violència masclista està normalitzada en els espais d’oci i hi hem d’actuar en cas d’agressions i també en matèria de prevenció”. El protocol detallarà les actuacions a seguir en aquests casos, formació específica per als agents que vetllen per la vila i campanyes de comunicació i sensibilització, tan a nivell de mitjans de comunicació com als centres educatius.

Tot i la unanimitat entre tots els partits, en aquest punt hi hagué certa fricció entre Santís i la regidora d’Igualtat Montse Arroyo, en considerar aquesta que ja s’està treballant en aquesta línia des del Consell Municipal per a la Igulatat.

Un milió de superàvit en el pressupost de 2016

Un altre dels punts destacats fou la liquidació del pressupost del 2016, que ha finalitzat amb un milió d’euros de superàvit. El regidor d’Hisenda Aureli Ruiz va explicar que, en part, la xifra es deu “a l’eficient gestió dels equips dels serveis de l’Ajuntament”, que han provocat un dos milions d’euros d’estalvis que “han permès fer front als 960.000 euros de menys ingressats segons les previsions inicials del pressupost”. Sobre aquests ingressos no arribats, Ruiz els va atribuir a “ser un pèl optimistes en el sector de la construcció i a la reducció de partides provinents de la Generalitat”. Pel que fa als dos milions d’estalvis, el regidor d’Hisenda va explicar que “625.000 euros són la suma de 400 petites partides de despeses”, mentre que 300.000 pertanyen a subministraments i 240.000 a la seguretat social. Amb tot, Ruiz va recordar que “el superàvit és únicament un 2% del pressupost” i que “ens permet seguir tenint autonomia per decidir què fem com Ajuntament”.

Des dels partits de l’oposició es va aplaudir la gestió dels serveis municipals, però per exemple, la regidora de la CUP Maria Ferrerons va apuntar que “l’estalvi en seguretat social és perquè s’està reduint personal i no s’està rellevant, això pot malmetre el servei perquè hi ha menys tècnics atenent els ciutadans, es podria valorar crear alguna plaça nova”.

Des d’ERC i Vec, Josep Álvarez i Ramon Arnabat, van coincidir en demanar un pacte de ciutat per tal de decidir quines inversions són prioritàries per la vila, alhora que van apuntar que amb el romanent aconseguit es podrien incrementar les partides a polítiques socials.

Finalment, Josep Ramon, del PP, va recordar que, “anem repetint anys de superàvit, això significa que potser anteriorment la gestió no ho era pas d’eficient”.

Per altra banda, la bandera espanyola de la façana de l’Ajuntament va tornar a ser protagonista, mitjançant una moció de la CUP per retirar-la. L’alcalde Regull va recordar que “em veig obligat a que hi sigui, tal i com han fet els altres ajuntaments que han arribat a aquest punt”. Aquesta moció no va prosperar, però sí que ho va fer l’adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum. En aquí, Ramon Zaballa va manifestar que “des del PSC no votarem, ni a favor, ni en contra, ni com a abstenció, és com si haguéssim marxat de la sala”. A la negativa socialista s’hi va afegir també el vot contrari del PP.

Un altre punt de controvèrsia fou en la moció d’ERC per sol·licitar que la sala de plens passés a anomenar-se ‘Fèlix Balaguer’, primer alcalde elegit per sufragi universal complet a Vilafranca. La moció també incloïa altres reconeixements per al batlle de 1931. L’equip de govern ho va desestimar perquè “són arguments molt fluixos i, a més, hauríem de tenir molt clar posar el nom d’algú a la sala de plens sense que ferís sensibilitats de ningú”, va apuntar Ruiz.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local