Serveis funeraris

ERC reclama al govern de Vilafranca que compleixi el Pacte de Ciutat sobre el model de serveis funeraris

Els republicans acusen el govern sociovergent de 'tirar pel dret, no convocar la comissió aprovada pel ple i de rebutjar que l’Ajuntament tingui un paper clau en el control de preus del servei'

ERC denuncia que l’equip de govern incompleix l’acord de ple per acordar un Pacte de Ciutat sobre el model de serveis funeraris. ERC

ERC denuncia que l’equip de govern incompleix l’acord de ple per acordar un Pacte de Ciutat sobre el model de serveis funeraris. ERC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

ERC ha denunciat que l’equip de govern de Vilafranca incompleix l’acord de ple per acordar un Pacte de Ciutat sobre el model de serveis funeraris. Els republicans acusen el govern sociovergent de tirar pel dret, no convocar la comissió aprovada pel ple i de rebutjar que l’Ajuntament tingui un paper clau en el control de preus del servei. I és que en el ple municipal de febrer, ERC va presentar una moció per reclamar uns preus justos en els serveis funeraris de Vilafranca i proposava diverses accions per assegurar acabar amb el monopoli actual d’Àltima i impulsar un Pacte de Ciutat sobre aquest servei.

Durant el debat de la moció i per facilitar l’aprovació de les propostes, ERC va acceptar retirar algun punt a petició del govern, ja que es considerava que era prioritari fer passos endavant. L’objectiu era la comissió formada per polítics i experts per abordar com cal plantejar el servei, amb la possibilitat que es construeixi un nou tanatori. En aquest sentit, els republicans consideren que “el govern està acostumat a fer i desfer sense debatre ni dialogar” però que aquest cop “han traspassat la línia vermella” amb l’incompliment flagrant d’un acord al Ple.

Segons ERC, el govern, a la primera Junta de Portaveus convocada per parlar d’aquesta qüestió, va exposar algunes informacions relatives un plec de clàusules per a la construcció d’un nou tanatori, plec que treballa sobre un espai i un format concret. A la segona reunió de Junta de Portaveus, donat que des del govern no s’havia facilitat més informació, es va haver de demanar el plec de clàusules. De la lectura del plec de clàusules, ERC confirma que el govern torna a repetir la mateixa fórmula actual, sense convocar la comissió de treball per revisar la ordenança de serveis funeraris (punt 1 de la moció aprovada), sense fer l’estudi de viabilitat per construir un nou tanatori-crematori de naturalesa pública (punt 2 de la moció aprovada), sinó tirant endavant de manera unilateral un plec de condicions per a la construcció d’un nou tanatori, que ho torna a deixar tot en mans privades, altra vegada, sense cap mecanisme de control i de fiscalització dels preus.

Per ERC, "el debat sobre el model de serveis funeraris no pot girar al voltant d’un plec de condicions que no defineix les característiques mínimes del tanatori, sinó que deixa que l’empresari interessat dissenyi al seu gust el tanatori, un edifici que d’aquí 50 anys ha de retornar a l’Ajuntament".

ERC va fer arribar la seva disconformitat sobre el procediment i el govern va respondre que el plec de condicions per a la construcció d’un nou tanatori no és una qüestió a debatre sinó que és una qüestió de la Junta de Govern Local. Per tant, des d’ERC entenen que "CIU i PSC han matat el debat respecte al model de serveis funeraris a la vila i el Pacte de Ciutat que s’havia de generar, perquè sense notificació prèvia als grups municipals, ja ha aprovat la publicació d’aquest plec, per a la gestió dels serveis funeraris per un període de 50 anys. Això no és el que va acordar el Ple, això no és un Pacte de Ciutat".

Sense control

Des d’ERC apunten que “els serveis funeraris són un servei públic i essencial” i per tant és evident que l’Ajuntament hi ha de poder incidir en marcar els preus ja que “afecta i molt a tota la ciutadania, la desídia del govern per ser útils a la gent és totalment preocupant”. I és que segons la proposta que té sobre la taula el govern i que no ha debatut amb ningú, el nou tanatori es gestionaria de la mateixa forma que l’actual, sense que l’Ajuntament pugui dictaminar preus, només situant el preu d’un servei bàsic però sense establir quin mecanisme implantarà el govern per garantir que aquest servei bàsic s’apliqui.

I la importància de tenir control sobre els preus es pot constatar amb la lluita perquè Àltima estableixi un preu bàsic del servei. Era una de les reclamacions de la moció, i gràcies a la campanya de denúncia d’ERC l’empresa funerària ha hagut d’introduir-lo i publicar-lo en la pàgina web municipal.

Ara bé, segons alerta ERC, "aquest servei no figura en el llistat d’opcions que reben les famílies al tanatori quan han de concretar el servei, i l’Ajuntament no està fent res per solucionar-ho. Amb les presses actuals del govern, ens podem trobar amb un nou tanatori i amb els mateixos problemes".

Davant d’aquest fet, ERC reclama al govern que canviï les seves maneres de treballar, que es convoqui la comissió pel Pacte de Ciutat per serveis funeraris i que es faci amb la celeritat necessària per adaptar les propostes de construcció d’un nou tanatori 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local