Referèndum

El TSJC ordena a Lloveras i Buch retirar en 48 hores les referències al referèndum a les webs de l'AMI i l'ACM

El magistrat instructor de la querella de la fiscalia no fixa cap fiança

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que instrueix la causa per la querella de la fiscalia contra la presidenta de l'AMI i diputada al Parlament, Neus Lloveras, i contra el president de l'ACM, Miquel Buch, per desobediència, ha ordenat a tots dos que retirin en menys de 48 hores les referències al referèndum de l'1 d'octubre que apareguin a les webs de les dues entitats. El magistrat, però, no ha acceptat altres mesures cautelars que havia demanat la fiscalia, com fixar una fiança.

En la segona interlocutòria, el magistrat requereix a Lloveras i Buch que retirin de les seves respectives webs en un termini de 48 hores "tots els continguts que facin referència a la preparació o celebració del referèndum", amb "l'apercebiment de procedir a la seva retirada forçosa o a la interrupció del servei d'aquestes pàgines web".

En canvi, el magistrat no considera procedent requerir a tots els alcaldes de Catalunya perquè dictin instruccions precises per impedir que es faciliti cap recurs personal o material per al referèndum, ja que això ja ho va fer la Delegació del govern espanyol a Catalunya després de la resolució del Tribunal Constitucional que va suspendre el decret de normes complementàries del referèndum. Tampoc veu procedent exigir una fiança als dos querellats, ja que encara no s'ha quantificat, ni demanar als cossos policials que impedeixin el referèndum, ja que això és massa "inconcret" i "redunda" amb la funció principal dels cossos policials.

El magistrat també acorda prendre declaració als dos querellats i incorporar a la causa les notificacions i apercebiments del Tribunal Constitucional des d'agost del 2016 fins el juliol del 2017 sobre aquesta matèria, així com els estatuts de l'AMI i la ACM.

El magistrat explica que l'objecte d'investigació, els delictes i els subjectes investigats es poden ampliar en el futur, en funció de la instrucció de la causa.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va admetre dilluns a tràmit la querella de la Fiscalia contra la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, i el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, per col·laborar amb l'organització de l'1-O. L'alt tribunal, però, només l'admet de moment pel delicte de desobediència i descarta, per ara, que Lloveras i Buch hagin pogut cometre prevaricació i malversació de fons públics. La Fiscalia havia presentat la querella per aquests tres delictes. La querella s'instrueix al TSJC per la condició d'aforada de Lloveras, que és diputada al Parlament,

En la querella, la Fiscalia conclou que Lloveras i Buch han fet "actes inequívocs de promoció i organització d'aquesta inconstitucional convocatòria referendària", i que ho han fet essent "perfectament coneixedors dels reiterats pronunciaments" del Constitucional.

El ministeri públic relata que el 6 de setembre a les 23.31 hores, pocs minuts després de ser aprovades la Llei del referèndum i el decret de convocatòria de l'1-O, van enviar una comunicació des del correu electrònic ami@ami.cat signada pels dos querellats i dirigida a tots els alcaldes catalans, en la qual es remetia un model de decret d'alcaldia "per demostrar el vostre suport polític al referèndum". En la missiva se'ls proposava que el signessin "en breu" i el fessin arribar a correus de l'administració electoral del referèndum, l'AMI i l'ACM.

El model de decret d'alcaldia manifestava el "ple suport" al referèndum i "complir les previsions que es contemplen" a la llei, donar compte d'aquesta resolució al ple de l'ajuntament i comunicar aquesta resolució al Govern, a l'ACM i a l'AMI.

El relat de la Fiscalia continua amb un nou correu electrònic, enviat per Lloveras el 10 de setembre a les 13.52 hores als alcaldes dels municipis integrats a l'AMI os els feia arribar un informe sobre la Llei del referèndum elaborat per una sectorial de l'ANC que "analitza detalladament la incidència que té sobre les administracions locals". "En un moment de gran transcendència per al nostre país, necessitem seguretat jurídica", afirmava Lloveras en aquest correu. Segons el ministeri públic, en aquest informe "es defensa la legalitat del procés i la inexistència de cap delicte".

L'escrit de la fiscalia segueix amb una tercera comunicació, enviada conjuntament per Lloveras i Buch a tots els alcaldes de Catalunya. En aquest correu electrònic, els dos querellats informaven que l'AMI i l'ANC havien elaborat cartells informatius de cara a la campanya, un per fomentar la participació en el referèndum i l'altre demanant pel sí. En el correu també s'adjuntaven els cartells.

D'aquesta manera, la fiscalia considera que els presidents de l'AMI i l'ACM "han posat de manifest el seu total menyspreu" als pronunciaments del TC i "la seva ferma i inequívoca intenció d'utilitzar les plataformes de l'AMI i l'ANC per instar de forma decidida i rellevant a centenars d'alcaldes de Catalunya a que promoguin l'organització i celebració d'un referèndum inconstitucional".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local