L'endemà

Puigdemont insta Rajoy a acceptar una mediació internacional que hauria "d'apadrinar" la Unió Europea

El president diu que ha rebut ofertes i apel·la al “restabliment de la normalitat” i a “posar fi a la restricció de les llibertats”

Puigdemont insta Rajoy a acceptar una mediació internacional que hauria

Puigdemont insta Rajoy a acceptar una mediació internacional que hauria "d'apadrinar" la Unió Europea. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convidat aquest dilluns el president espanyol, Mariano Rajoy, a acceptar una “mediació internacional” per abordar la situació que ha quedat després de la jornada de l’1-O. Per al president, aquesta mediació l’hauria de fer “gent experta en drets humans i en resolució de conflictes” que probablement no fossin directament de l’estructura europea. Però tot i això, assegura que el procés hauria d’estar “apadrinat per la UE” per vincular més a l’Estat espanyol. Puigdemont assegura que ja ha rebut ofertes d’algunes personalitats que podrien ser “vàlides” però no ha posat noms ni perfils sobre la taula. El que sí ha remarcat és que aquesta mediació hauria de partir d’un “restabliment de la normalitat institucional”, de la “fi de les restriccions de les llibertats a Catalunya”, i de la creació “d’un clima de distensió política”.

El Govern vol una mediació internacional que doni cabuda a una solució més tranquil·la al conflicte entre Catalunya i Espanya. “El moment aconsella mediació. I la mediació, que vol diu la presència d’un tercer, ha de ser internacional perquè sigui eficaç”, ha dit Carles Puigdemont sense concretar quins temes haurien d’estar sobre la taula en aquest diàleg amb moderador. En aquest sentit, el president creu que això hauria de servir per “restablir la normalitat institucional, alterada amb violència pel govern espanyol, i posar fi a la restricció de llibertats”. Així, espera el president, es podria aconseguir un “clima de distensió que afavoreixi la mediació lleial i sincera”.

Pel que fa al perfil dels mediadors, Puigdemont ha donat pocs detalls. Tot i admetre que el Govern ha rebut “diverses ofertes que es podrien aprofitar”, el president ha preferit no posar noms sobre la taula i ha apuntat que el primer es que “hi hagi acord entre les dues parts”, Catalunya i Espanya.

Malgrat això, veu poc probable que la mediació vingui de part de la Unió Europea, però sí reclama la seva intervenció perquè la part de l’Estat “se senti convidada amb el vistiplau de la UE”. “Segurament la UE no ho pot fer però l’ha d’apadrinar, ha de deixar de mirar cap a altre costat, on ciutadans d’una part del seu territori diuen que li estan violant drets. Té alguna cosa a dir la UE? És un afer europeu, no domèstic. Tothom està veient què passa”, ha afegit apel·lant a les institucions europees després del que va succeir l’1-O.

Per al president, qui assumeixi l’encàrrec de la mediació hauria de venir “d’espais amb expertesa en els drets humans, la resolució de conflictes i la mediació”. Preguntat sobre si a banda i banda de la taula de diàleg hauria d’haver els presidents català i espanyol o si creu que algú és poc vàlid per assumir aquest paper, Puigdemont no ha dubtat a remarcar que la legitimitat per fer això “la donen els respectius parlaments i només les majories que els l’han donat els la poden treure”.

En una nova apel·lació a Europa i lamentant la “tebiesa” de les paraules de la Comissió Europea sobre la “violència policial” de l’1-O, ha recordat també que els catalans “són ciutadans de la UE” i ha demanat que actuï “com ho fa a Hongria o Polònia quan surt a defensar ciutadans als que creu que se li trepitgen drets fonamentals. “La violència de l’Estat l’ha vist tothom. No té res a dir? Jo sí que tinc decepció com a ciutadà europeu que es va creure que si mai hi havia repressió de drets com la que s’havia vist en altres països, la UE em protegiria. I no ha passat. I la UE no pot continuar escudant-se en que és un afer intern de l’Estat espanyol”.

Els reconeixements i el camí dialogat

Puigdemont ha assegurat que el Govern no espera "reconeixements automàtics" d'una eventual Catalunya independent i ha recordat que en tots els precedents no s'ha reconegut mai un estat de nova creació "ni a la primera ni a la segona", posant l'exemple de Kosovo.
"Sabem que és una transició que no té cap automatisme ni és una ciència exacte. És un itinerari que comença i que volem recórrer", ha afegit el president per després concloure que "no hi ha un botó de la independència".

Es tracta, segons Puigdemont, d'un camí que requereix d'una transició "el més dialogada possible" i que el Govern vol transitar amb molta gent, també amb l'estat espanyol i la Unió Europea.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local