Reclamen un protocol

L’Associació pels Drets Socials del Garraf marca de prop a l’Ajuntament de Vilanova per la gestió de l’empadronament

Reclamen major compromís del consistori per establir un protocol i evitar el bloqueig els drets bàsics a famílies vulnerables que ocupen habitatges

L’equip de govern reitera la voluntat de crear el protocol però abans vol crear una comissió de seguiment per assolir un consens polític

L’Associació pels Drets Socials del Garraf marca de prop a l’Ajuntament de Vilanova per la gestió de l’empadronament. EIX

L’Associació pels Drets Socials del Garraf marca de prop a l’Ajuntament de Vilanova per la gestió de l’empadronament. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La gestió de l’empadronament a Vilanova i la Geltrú no acaba de satisfer a algunes entitats i plataformes socials del municipi. Ara fa un any ja van manifestar el seu malestar a través d’una moció que va presentar Som VNG i la CUP en què es lamentava el retard en formalitzar l’empadronament que patien moltes persones que ocupaven habitatges en situació precària. En aquella moció el govern municipal es va comprometre a resoldre les peticions d’empadronaments urgents en un termini màxim de 30 dies i a crear una comissió per tal que els grups puguin analitzar el protocol d’actuació de l’Ajuntament.

Doncs bé, passat un any d’aquesta resolució de la corporació, encara no s’ha creat la comissió i per tant tampoc s’ha pogut avançar en el protocol. Aquesta és la situació que critica aquesta setmana l’Assemblea pels Drets Socials del Garraf a través d’un comunicat. No obstant això, aquesta entitat constata que la immensa majoria de casos s’estan resolent, tot i que lamenten que la garantia de drets fonamentals de les persones “depengui d'arbitrarietats o de pressions puntuals per part de la ciutadania, col·lectius o moviments socials”. L’entitat reclama un protocol clar, sense ambigüitats ni arbitrarietats, que garanteixi el Dret a l'Empadronament a totes aquelles persones que ho sol·licitin. I també volen un compromís “nítid” per part de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amb el respecte als Drets fonamentals de les Persones i la legalitat vigent, així com “una actitud pro activa en la protecció dels veïns i veïnes que es troben en situació de major grau de vulnerabilitat”.

Segons la normativa vigent, els ajuntaments tenen l’obligació d’inscriure totes les persones que viuen al municipi, i fins i tot han d’oferir la inscripció a qui no té cap domicili fix. El Parlament de Catalunya va aprovar el març passat una moció que insta als ajuntaments a facilitar l’empadronament per a totes les persones, amb independència de la situació de regularitat administrativa. El context de la moció és el d’evitar l’entrebanc a l’empadronament de veïns i veïnes del municipi, que els podria inhibir d’assumir les seves obligacions i drets respecte a l’Administració local. Però també els obstaculitzaria a l’accés a drets universals fonamentals, com la salut, l’educació, serveis socials, centres oberts i els exposa a situacions d’alta vulnerabilitat.

Glòria Garcia, regidora d'Economia, Hisenda, Seguretat i Recursos Humans, reafirma “tota la voluntat de l’equip de govern de crear aquest protocol”. En una trobada amb l'entitat, s’ha acordat que se seguiran concedint els empadronaments amb els requisits marcats per la Llei “tot i que estem ajudant a la gent a flexibilitzar els tràmits”.  El primer pas és crear la Comissió de Seguiment, “no podem emetre documents sobre aquest tema sense el debat del tot els grups, i menys un protocol per escrit”, concreta la regidora.

La reunió venia precedida de l’esclat d’impaciència de l’entitat després d’estar pendent durant tot el mes d’agost i els primers dies de setembre de concretar una reunió per rebre el protocol i conèixer les modificacions del circuit per concedir l’empadronament. Prèviament, l’1 d’agost, diverses representants de l'Assemblea pels Drets Socials del Garraf, formada per col·lectius, plataformes i associacions de la nostra comarca, es van reunir amb el Secretari de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la cap d'Estadística per a exposar i mirar de resoldre els problemes que s’havien registrat a l’empadronament de persones amb situacions vulnerables.

La cautela i lentitud en què treballa l’equip de govern no ha fet més que exasperar a l’Associació pels Drets Socials del Garraf. Però la realitat demostra que els mecanismes de les corporacions locals costen molt de canviar, sobretot per aplicar criteris generalitzats. Els ajuntaments preferirien gestionar cas per cas. Situacions com les que es donen al barri del Raval a Barcelona o l’ocupació de l’habitatge dels terroristes d’Alcanar, no ajuden a aplicar criteris generals, malgrat les emergències d’atenció de part de la ciutadania.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local