Crisi de govern

Santi Vila dimiteix com a conseller d'Empresa i Coneixement

Ha estat una de les veus que més ha advocat per la celebració d'eleccions autonòmiques

El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, entrant a la reunió del Consell Executiu del 10 d'octubre del 2017. ACN

El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, entrant a la reunió del Consell Executiu del 10 d'octubre del 2017. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha presentat aquesta nit la dimissió del seu càrrec al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, segons han informat fonts del Departament. Puigdemont li ha acceptat la dimissió. Vila ha estat una de les veus que ha mostrat més dubtes a l'hora de proclamar la república catalana i de les que ha defensat amb un posicionament més clar la necessitat de convocar unes eleccions autonòmiques per sortir de la crisi que enfronta Catalunya i Espanya. L'escenari de les eleccions ha estat un dels més probables durant bona part del dia, però finalment el president Puigdemont ha decidit no convocar-les en entendre que el govern espanyol aplicaria igualment l'article 155 de la Constitució espanyola de suspensió de l'autonomia.

Els darrers dies, ja s'havia especulat amb la possibilitat que Vila presentés la dimissió però fonts de l'entorn del conseller ho havien desmentit en diverses ocasions. L'exconseller d'Empresa i Coneixement era el càrrec més reaci dins del Govern a la declaració d'independència. De fet, Vila havia fet diverses apel·lacions al diàleg per evitar les vies unilaterals. Dies abans del ple del 10 d'octubre, en què s'esperava que Puigdemont declarés la independència, va demanar un "alto al foc" entre els governs espanyols i català.

Vila també s'ha esforçat a enviar un missatge de tranquil·litat davant del trasllat de seus socials de més d'un miler d'empreses des de l'1-O. El conseller d'Empresa i Coneixement havia defensat que el Govern no prendria "cap tipus de decisió política" que posés en risc la "seguretat jurídica" de Catalunya ni "en el curt ni en el mig termini". Per això, tot i manifestar que comprenia i respectava els trasllats per la situació que es vivia a Catalunya, havia repetit en diverses ocasions que els moviments no estaven justificats.

D'altra banda, Vila es va mostrar crític amb la retirada massiva de diners als bancs convocada per les entitats sobiranistes el passat divendres: "Tensionar els bancs o dinàmiques de boicot comercial no són la millor manera de fer-se sentir. Posar en risc l'economia és sempre un autogol", va piular a Twitter. En relació a la resposta de Puigdemont als requeriments enviats pel govern espanyol, sobre el ple del 10 d'octubre, Vila va ser molt clar defensant que "en el Parlament en cap moment es va votar cap declaració d'independència".

El posicionament crític de Vila amb diverses decisions relacionades amb el procés ve d'abans de l'1-O. L'exconseller va lamentar públicament, per exemple, que la llei de transitorietat s'aprovés abans del referèndum. Però tot i això, Vila també havia remarcat la seva lleialtat al president Puigdemont i al seu full de ruta. En unes declaracions a Figueres prèvies a l'1-O, va assegurar: "Si la setmana que ve hem d'anar una dies a la presó, hi anirem i si ens hi hem de jugar el patrimoni, ens el jugarem perquè ens hi juguem la dignitat". 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local