Després del Consell de Ministres

El Senat afronta la jornada definitiva per aprovar el 155

Fins abans de les votacions hi ha marge per incorporar modificacions al dictamen que detalla les mesures

Imatge exterior de l'entrada al Senat, el 26 d'octubre de 2017. ACN

Imatge exterior de l'entrada al Senat, el 26 d'octubre de 2017. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Senat afronta aquest divendres la jornada definitiva per aprovar les mesures del 155. Després de la reunió de la comissió dijous i l'aprovació d'un primer informe (amb 22 vots a favor i 5 vots en contra), aquest divendres es reuneix el plenari que també haurà de validar les mesures acordades pel govern espanyol en Consell de Ministres. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, intervindrà al ple per defensar la postura del govern espanyol i justificar el perquè de la intervenció de la Generalitat. L'acompanyaran també altres ministres i diputats del Congrés que poden assistir a la sessió tot i que no poden ni intervenir ni votar. Després de la jornada de dijous, la Junta de Portaveus va decidir ampliar el termini d'esmenes i presentació de vots particulars. Això suposa, a la pràctica, que el dictamen de les mesures es pugui modificar fins just abans de la votació. Fins al moment, només s'ha incorporat una esmena del PSOE que demana una aplicació "gradual" de les mesures.

El Senat donarà el vistiplau definitiu a les mesures acordades pel govern espanyol el dissabte passat en Consell de Ministres. Després que ho fes dijous la comissió conjunta creada per tramitar el 155, aquest divendres és el torn del ple. La sessió comença a les 10h del matí i arrenca amb l'exposició de la proposta que la comissió va tancar dijous a la nit.

Llavors serà el torn del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que defensarà la posició de l'executiu i justificarà les mesures. L'acompanyaran d'altres ministres del seu govern. En el tràmit de la comissió va ser la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaria, l'encarregada d'intervenir a la cambra alta per part del govern espanyol.

Llavors, hi haurà dos torns de 40 minuts per tal que els grups a favor i en contra fixin posicions i, posteriorment, es debatran els vots particulars presentats pels grups. Les propostes de cadascun dels partits es discutiran i votaran i, per tant, aquelles que prosperin s'incorporaran al dictamen. Un cop es tingui l'informe definitiu, es sotmetrà a votació del plenari. Cal que s'aprovi per majoria absoluta.

Fins al moment, l'informe que va aprovar el Consell de Ministres dissabte passat ha incorporat una única modificació a proposta del PSOE que demana que les mesures s'apliquin de "manera proporcionada i gradual" i que "cessin" si canvia el context polític que les ha motivat. El PP, en canvi, no va acceptar dues esmenes més del grup socialista que volia que els mitjans públics quedessin fora de la intervenció i una altra que proposava no aplicar les mesures del 155 si el president, Carles Puigdemont, convocava eleccions "dins l'ordre constitucional i estatutari". 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local