Ple municipal

El ple de Sitges aprova inicialment el codi ètic dels regidors i alts càrrecs

El codi establirà regles de conducta per als màxims responsables municipals en tots els àmbits, inclosos el món de la contractació o les xarxes socials, amb la finalitat d’efectuar un ús responsable dels recursos públics

El ple de Sitges aprova inicialment el codi ètic dels regidors i alts càrrecs. Ajuntament de Sitges

El ple de Sitges aprova inicialment el codi ètic dels regidors i alts càrrecs. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ple municipal de novembre ha aprovat aquest dilluns el Codi de conducta dels alts càrrecs i de bon govern. El codi estableix els principis ètics i regles de conducta generals que hauran de respectar els alts càrrecs de l’Ajuntament de Sitges, i que afectarà a l'alcalde, els regidors i els titulars dels òrgans directius. Aquesta és una primera proposta, donat que en els mesos vinents es presentarà un altre codi que afectarà a la plantilla i els serveis municipals.

L'alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha explicat que “és necessari disposar d’unes regles de conducta per als regidors als quals recórrer si és necessari, de la mateixa manera que altres camps professionals disposen de codis deontològics”. Forns ha manifestat que “cal fer un ús responsable dels recursos públics, respectant els drets fonamentals, les llibertats públiques i els valors cívics, així com garantir la participació de la ciutadania”. Entre d’altres, el codi afectarà l'ús de les xarxes socials, donat la importància que ha anat adquirint en els darrers anys aquest canal i que aplicar els criteris de transparència implica també ser responsable amb el perfil personal, així com els regals institucionals.

Segons el text, les regles afectaran a la gestió pública del govern, l'administració, els serveis públics, la relació amb el món empresarial i la relació amb altres institucions. També fa referència a les relacions entre les forces polítiques i els camps de la contractació i les subvencions. Aquest document, pendent d’una aprovació definitiva, s’ha aprovat amb els vots favorables dels grups del govern més la CUP, SGI i Sitges en Positiu i l’abstenció de la resta de grups.

Per ordre d'intervencions, la regidora no adscrita, Carme Gasulla, ha manifestat que "des de desembre de 2015, la normativa obliga a tenir aquest codi. Són més de dos anys per presentar el que es preceptiu i legal. Gairebé és anar en contra de l'esperit del mateix codi". Des de la CUP, Rubèn Palomo, ha manifestat que el seu grup "s'alegra de que s'inclogui el tema de les xarxes socials, ja que s'ha fet un mal ús". Des de Nou Horitzó, Lluís Marcé ha explicat que el seu grup observaria com quedarà aquesta normativa finalment. Manuel Rodríguez, de Ciutadans, ha expressat que "el codi s'hauria d'ampliar també als consells municipals, comissions, ens municipals i les fundacions". Rodríguez ha dit que "hem d'anar més enllà per trobar un espai de respecte mutu entre els diferents òrgans de l'ajuntament". Des de Sitges en Positiu, Ricard Vicente ha assegurat que "aquest dictamen arriba tard". A més, ha traslladat alguns dubtes al govern en relació a l'agenda oficial d'alts càrrecs i els regals. Vicente ha dit que "cal ser rigorosos” amb la transparència.


Una comissió estudiarà la modificació del ROM

Sense marxar de l'àmbit de Presidència, el Ple de dilluns ha aprovat per unanimitat la creació i règim de la comissió d'estudi per la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM). La comissió d’estudi, que comptarà amb un representant de cada grup municipal, celebrarà sessions cada mes amb la intenció d'elaborar un text refós del reglament per adaptar-lo a les disposicions legals vigents en l’actualitat. Des del 1992, el ROM s'ha anat modificant en diverses ocasions.

També per unanimitat, el Ple ha aprovat el reglament de funcionament del Consell Municipal de les Persones, l'òrgan destinat a ser un espai per a la participació ciutadana i de les entitats que treballen en favor del benestar, la inclusió i la cohesió social. La regidora de Benestar i Família, Mireia Rossell, ha considerat “un deure ineludible” saber respondre a “les situacions de risc”. “Són molts els esforços per a la cohesió social i la inclusió al llarg de la vida. És clau evitar el deteriorament personal. Cal un espai per compartir amb les entitats que hi treballen”, ha explicat.

En matèria de promoció econòmica, el ple ha donat compte del conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Garraf i altres ajuntaments en relació al programa de Garantia Juvenil, que té  per objectiu la lluita contra l’atur juvenil i la construcció d’una primera trajectòria professional entre els joves, així com el foment de la inserció en el mercat de treball. Mitjançant aquest programa, joves d'entre 16 i 25 anys fan formació professional i pràctiques en empreses rebent un incentiu mensual. A Sitges, el programa es va iniciar al 2016 amb el programa d'aprenent de serveis i manteniment d'instal·lacions portuàries que es va desenvolupar a Port Ginesta.

En la mateixa línia col·laborativa amb el Consell Comarcal del Garraf, el Ple ha donat compte del conveni per desenvolupar una prospecció ocupacional per conèixer les empreses, les oportunitats de mercat i les necessitats del territori, i que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

La sessió plenària ha aprovat la declaració d'esdeveniment d'especial interès per a la vila del Sitges Christmas Festival i el Winter Market Sitges, dos esdeveniments d’atractiu turístic que ajuden a desestacionalitzar l’oferta anual. Els festivals, que estaran a la carpa de la Fragata de l'1 al 3 de desembre i del 15 al 17 de desembre respectivament, compten normalment amb mes de 50 expositors i una afluència de més de 10.000 persones. Com ha explicat la regidora de Promoció Econòmica, Aurora Carbonell, disposar d'aquesta declaració permetrà als festivals evitar les taxes d'ocupació a la platja.

En l'àmbit urbanístic, el Ple ha aprovat el Pla Especial Urbanístic de concreció volumètrica d'un equipament en el cementiri de Les Pruelles i la declaració d'especial interès en el cas de la rehabilitació energètica de la coberta del Casino Prado. També ha aprovat l'aplicació de l'increment de l'1% de les retribució dels empleats públics, així com la composició de la nova Comissió de Carnaval, presidida per Ramon Artigas Sales.

En el capítol de mocions, el ple ha tirat endavant la moció presentada per Ciutadans per a la instal·lació de quatre punts públics de recàrrega de vehicles elèctrics a la vila. Actualment, Sitges compta amb punts de recàrrega privats, per exemple en l'interior dels hotels. La proposta ha rebut el suport addicional de Sitges en Positiu, la regidora no adscrita Carme Gasulla, SGI i NH, mentre que hi han votat en contra els grups del govern. Des del govern, la regidora de Promoció Econòmica, Turisme i Platges, Aurora Carbonell ha explicat que l'Ajuntament ja està treballant en la instal·lació de punts de recàrrega en el marc del projecte anomenat La Carretera del Vi. “Votarem en contra”, ha explicat, “perquè moltes de les coses que es demanen ja s’estan fent. A Can Robert hi haurà un punt de càrrega semiràpida i també tenim previst de fer-ne a la zona del Passeig i a Aiguadolç”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local